Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izložba hrvatskih slikara iz Beograda i Srijema

Zajednica Hrvata Beograda »Tin Ujević« u subotu je, 24 siječnja, u svojem klubu pri župi svetog Petra priredila izložbu djela hrvatskih slikara koji žive i stvaraju na području Beograda i Srijema. 
Na izložbi sudjeluje slikar i karikaturist arh. Dragan Rumenčić, koji je do sada ostvario 25 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu i ovjenčan je mnogim priznanjima i nagradama. Slikarska priča ovog autora sjedinjuje u sebi sve karakteristike darovitog umjetnika, siguran crtež i težnju za nepogrešivošću, što je odlika dobrog arhitekta. Svoje radove izložili su Stjepan Albot i njegova kćer Marina Albot, studentica treće godine Primijenjene akademije u Beogradu. Svojim su slikama iskazali tanana osjećanja unutarnjih vrijednosti i raskoš likovnog jezika. 
Akademski slikar Nikša Ercegović izložio je samo dio iz svog bogatog fundusa koji se zapravo nalazi u galeriji SKC-a gdje se priprema njegova prva samostalna izložba. Koristeći oronule jedrenjake, napuštene trabakule i fasade starih dalmatinskih kamenih kuća, kako bi izrazio vlastite emocije, umjetnik povezuje poseban koloristički sjaj, točno osjećanje odnosa tonova, valera, koji ostvaruju multikolornu i rječitu sliku. 
Svoje radove izložili su i grafičari Violeta Ercegović i Josip Gernač. Doduše, Gernač se predstavio i dvjema slikama ulja na platnu, koje su znatno pridonijele kvaliteti izložbe. Inače, riječ je o autorima koji se odazivaju na mnoge natječaje u zemlji i inozemstvu, gdje izlažu svoje radove. 
U okviru izložbe prikazani su i dokumentarni filmovi o katoličkim crkvama u Srijemu (Petrovaradinu, Tekijama, Rumi, Srijemskoj Mitrovici, Moroviću...).
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika