Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura-vijesti

Siječanjski broj »Matice«
 
ZAGREB – Sredinom siječnja iz tiska je izašao prvi broj »Matice«, časopisa u izdanju Hrvatske matice iseljenika, koji po običaju donosi obilje zanimljivih priloga iz života hrvatskih iseljenika i hrvatskih manjina u svijetu. 
Naslovnicu krasi fotografija nedavno otvorene zagrebačke Arene i upućuje na članak o velebnim sportskim objektima izgrađenim za Svjetsko prvenstvo u rukometu. Časopis donosi tekstove o turneji Hrvatskog pučkog kazališta po zemljama Južne Amerike, prilog o izložbi u Rijeci koja prikazuje masovno iseljavanje preko te luke u SAD, a možete čitati i o Neretvanskoj dolini kao mamcu za turiste, te o djelu 80-godišnjeg gradišćansko-hrvatskog pjesnika Antona Leopolda.
Među ostalim, tu su i intervjui s Natashom Talmacs, voditeljicom hrvatske redakcije australskog SBS radija, kao i s ravnateljem Hrvatskog obrazovnog centra »Miroslav Krleža« iz Pečuha Gaborom Gyervarijem.
 
Branko Ištvančić nagrađen u Grenobleu
 
ZAGREB – Dokumentarni film »Izgubljeno blago« redatelja Branka Ištvančića, snimljen u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a 2005., nagrađen je Specijalnom nagradom žirija na 8. festivalu filmova s pastoralnim temama u francuskom gradu Grenobleu (Festival du Film Pastoralismes et Grands Espaces), izvijestio je njegov producent. 
Na festivalu, koji je trajao tri dana, prikazano je 20 filmova u konkurenciji iz različitih dijelova svijeta. 
Obavijest o nagrađenom hrvatskom dokumentarnom filmu stigla je od organizatora festivala sa zakašnjenjem, priopćeno je iz Dokumentarnog programa HRT-a. Festival je održan od 15. do 18. listopada prošle godine.
Film »Izgubljeno blago« bio je već na dvadesetak filmskih festivala, a u Rumunjskoj je dobio Zlatnu medalju i diplomu za najbolji dokumentarni film na festivalu Eco Etno Folk Film 2007.
U filmu sudjeluju Dara i njezin suprug Rade Mitrović kao posljednji autentični ljudi koji žive u okolici Obrovca, kraju tipičnom za hrvatski kras i kamenjar. 
On se bavi starinskim rezbarenjem, a ona vodi stado u ispašu u vrijeme kad prijeti opasnost od vukova. Sa stadom i psima ima poseban način sporazumijevanja i komuniciranja. Film prati napore protagonistice da pronađe izgubljenu ovcu prikazujući vječitu borbu između dobra i zla.
»Bunjevačko-šokačko prelo« 
u Somboru
 
SOMBOR – Tradicionalno »Bunjevačko-šokačko prelo«, 73. po redu, bit će održano 21. veljače u Hrvatskom domu, u organizaciji HKUD-a »Vladimir Nazor«. Nazočne goste zabavljat će tamburaški orkestar »Zora« iz Vinkovaca i »Đuvegije« iz Sombora. Osim dobre tamburške glazbe i bogate večere, gosti će moći uživati i u prigodnom kulturno-umjetničkom programu, kojeg će prirediti domaća udruga.
Z. G.
 
»Šokački bal« u hotelu »Centrallux«
 
BAČ – HKUPD »Mostonga« iz Bača treću godinu zaredom organizira »Šokački bal«, koji se uvijek održava posljednjeg vikenda u siječnju. Ove će godine to biti u petak 30. siječnja, u hotelu »Centrallux«, s početkom u 19 sati. Organizatori i tamburaški sastav »Zlatni zvuci« gostima jamče pravi šokački ugođaj i zabavu do zore.
S. Č.
 
Hrvatski autori u 
zrenjaninskom kazalištu
 
ZRENJANIN – Narodno kazalište »Toša Jovanović« postavilo je komad »Kron - P(l)utajuće kazalište« Borisa Senkera, a predstavu je režirao Robert Raponja. »Angažirajući redatelja iz Pule Roberta Raponju, zrenjaninsko Narodno kazalište ‘Toša Jovanović’ priuštilo je domaćoj publici susret s hrvatskim teatrom, malo upoznavanje s kazališnim interesiranjima ‘u susjedstvu«‘, da vidimo kako to rade drugi. Za tu priliku Raponja je izabrao našem gledalištu malo poznatog pisca Borisa Senkera, koji je, međutim, u Hrvatskoj puno puta nagrađivan, kao i njegov komad ‘Kron’, s odrednicom u podnaslovu ‘P(l)utajuće glumište’«, piše novosadski Dnevnik.
 
Drago Poljaković nagrađen za plakat
 
NOVI SAD – Na bijenalnoj izložbi Udruge primijenjenih umjetnika i dizajnera Vojvodine (UPIDIV-a), pod nazivom »Forma«, nagrada za plakat dodijeljena je Dragi Poljakoviću, grafičkom dizajneru iz Subotice. Strukovna nagrada u jednoj od kategorija pripala mu je u konkurenciji od oko stotinjak radova.
Inače, izložba »Forma« postavljena je u svečanoj dvorani Muzeja Vojvodine u Novom Sadu. »Forma« se u kontinuitetu održava od 1965. godine i predstavlja najveću i najreprezentativniju bijenalnu izložbu primijenjenih vizualnih umjetnosti i dizajna u pokrajini. 
 
Šokačko prelo u Bačkom Bregu
 
BAČKI BREG – Dvanaesto po redu »Šokačko prelo« koje organizira Hrvatsko kulturno umjetničko društvo »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega održat će se 14. veljače u Domu kulture. Nazočne će zabavljati Tamburaški ansambl »Đeram« iz Republike Hrvatske. Osim dobre glazbe i bogate večere, goste će uz prigodan kulturno-umjetnički program zabavljati i Folklorni ansambl »Turopolje« iz Velike Gorice. Početak je u 19 sati, a cijena ulaznice je 600 dinara.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika