Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za organizaciju stižu samo pohvale

Rukometna groznica i dalje trese Hrvatsku, no, rukometno se ludilo odselilo iz Osijeka, gdje je skupina A ispunila očekivanja, uz jedno iznenađenje. Pitao sam se – zašto se baš u Osijeku održava natjecanje skupine A i bio uvjeren da je to stvar ždrijeba, no, demantirali su me zvaničnici IHF-a i Rukometnog saveza Hrvatske, čija je ocjena da je u prvom krugu natjecanja Osijek bio odličan, najorganiziraniji, jednom riječju najbolji. 
Cijeli je Osijek tih dana živio u znaku rukometa, a drevna osječka Tvrđa bila je u znaku rukometnog ludila. Svaka je zemlja sudionica imala u Tvrđi svoj kafić urešen nacionalnim zastavama i drugim nacionalnim obilježjima, od kulinarstva do glazbe i kulture. Na dan odmora, 20. siječnja, Tvrđa je ugostila sve reprezentacije, suce, delegate, novinare i navijače, delegate IHF-a i HRS-a, jednom riječju, u Tvrđi se okupila svjetska rukometna krema i svi su pjevali i plesali u ritmovima – Argentine, Australije, Francuske, Mađarske, Rumunjske i Slovačke.
DOBRI DOMAĆINI: Darko Dumančić, koordinator organizacije rukometnog prvenstva u ime Grada, zadovoljan je organizacijom. »Bogu hvala, rukometno ludilo odselilo se od nas. Svi koji smo bili uključeni u organizaciju sada smo malo umorni, ali i sretni, jer sve je prošlo u savršenom redu, a pohvale nam odaju svi sudionici – rukometaši i navijači, suci i delegati, predstavnici IHF-a i HRS-a, članovi diplomatskog zbora. Ponosan sam što Osijek nije iznevjerio očekivanja, sa svih strana stižu nam samo pohvale, pa koristim prigodu da zahvalim svim sudionicima prvenstva, institucijama i svim građanima Osijeka, jer su se pokazali dobrim domaćinima«. 
Dvorana je svakodnevno bila puna, mada je bilo sumnji, jer naša je repka igrala u Splitu, ali sumnje su vrlo rano otklonjene i sve su ulaznice planule u pretprodaji, a svakodnevno se tražila karta više. Možda je netko i imao dojam nepopunjene dvorane, no tomu je razlog prodaja karata u bloku, za sve tri utakmice dnevno, pa ponekad netko izađe, prošeta, ali posljednje večernje utakmice, po pravilu i najzanimljivije, igrane su pred prepunom dvoranom. »Najviše je bilo Mađara, Slovaci su bili najbučniji i najveseliji, bilo je dosta ljudi našega podrijetla iz Argentine i Australije, a bilo je dosta i Vojvođana – Somboraca, Bačkopalančana, Novosađana i Subotičana«, kaže nam Dumančić.
KULTURNI PROGRAMI: Inače, Svjetskom rukometnom prvenstvu također su bile podređene i kulturne manifestacije koje je organizirala Matica hrvatska, kaže nam Ivica Vuletić, predsjednik osječkog Ogranka Matice i odnedavno dogradonačelnik Osijeka. 
»Počeli smo još u petak, 16. siječnja, predstavljajući slovačku kulturu u Klubu knjižare Nova, a gosti su nam bili članovi Matice slovačke iz Osijeka s narodnim slovačkim melosom i poezijom. Sutradan je bio dan Argentine, a posvetili smo ga ponajboljem argentinskom i planetarno poznatom književniku Jorge Luisu Borgesu. U ponedjeljak smo u Novoj predstavili Republiku Francusku na način da smo govorili o francuskom stripu ‘Srce bitaka’, opet vezano uz Hrvatsku, jer autor stripa je naš crtač Igor Kordej, dok je strip na hrvatski prevela naša Osječanka Ivana Šojat. O stripu je vrlo nadahnuto govorio prof. Goran Rem s Filozofskog fakulteta u Osijeku. Sutradan su nam u goste došli Mađari, a Zoltan Medve je predstavio svoju knjigu ‘Tradicija jezika’, koja govori o suvremenoj mađarskoj kratkoj priči. Nakon gosta govorila je prof. Helena Sablić-Tomić, osječka književnica i dekanica Umjetničke akademije u Osijeku. U srijedu smo predstavili Australiju, i naravno da nismo mogli nekoga pozvati u goste, pa smo se odlučili za kratki film o prirodnim ljepotama Australije, namijenjen djeci i mladeži, a gosti su nam bili i učenici OŠ ‘Sveta Ana’ u Osijeku. Završili smo 22. siječnja s Rumunjskom, tako što smo na Umjetničkoj akademiji prikazali dramu ‘Faust’ u izvođenju jednog rumunjskog kazališta. Svi su programi bili odlično posjećeni, pa smo stoga zadovoljni i mi i svi sudionici programa, a i Grad, koji nam je ovo povjerio«, kaže  Ivica Vuletić, predsjednik osječkog Ogranka Matice hrvatske.
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika