Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odlazi visoki predstavnik za BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i posebni izaslanik Europske Unije u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak iznenada napušta svoju dužnost. Lajčak je prihvatio dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke, ali će na dužnosti visokog predstavnika u BiH ostati dok se ne imenuje novi visoki predstavnik. I dok je većina političara u BiH ocijenila kako je Lajčak bio jedan od najkorektnijih visokih predstavnika do sada, koji je na demokratski način pokušavao riješiti prilike u BiH, drugi su, pak, u ovome vidjeli tračak nade da će se ova institucija konačno ukinuti te da ovoj zemlji više nije potreban predstavnik međunarodne zajednice.
Predstavnici hrvatskih stranaka su izrazili žaljenje što Lajčak napušta ovu dužnost, osobito u trenutku kada su pred BiH teški dani, osobito pregovori o novom Ustavu. 
Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar kaže kako BiH u ovom trenutku treba jaku instituciju visokog predstavnika. »Mi trebamo instituciju visokog predstavnika s jakim osobnim političkim kredibilitetom, koji će imati jaku potporu međunarodne zajednice i koji dolazi iz zemlje koja ima jak status i ulogu u međunarodnoj zajednici«, rekao je Vegar dodajući, da iz HDZ-a 1990. ne žele kritizirati Lajčakov rad. 
Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH, za Lajčaka ima samo riječi hvale. Kaže kako je ovaj visoki predstavnik od početka iskazivao spremnost da se postigne kompromis i dogovor u BiH, te da je time dao veliki doprinos poboljšanju situacije u BiH. 
»Žao mi je što odlazi  prije nego što su postignuti značajni iskoraci po pitanju ustavne reforme i svega što je potrebno BiH«, rekao je Čavara dodajući, da je »teško predvidjeti tko će ga zamijeniti, ali pretpostavljam da ta osoba neće biti iz postojeće strukture OHR-a u BiH, te da će to najvjerojatnije biti neki novi čovjek iz EU-a«, zaključio je Čavara. 
Predstavnici bošnjačkih stranaka SBiH i SDA također su rad Miroslava Lajčaka ocijenili dobrim, a uz konstatacije da je mogao učiniti i više, smatraju kako se iskazao kao prijatelj BiH. Glavni tajnik SDA BiH smatra da je Miroslav Lajčak prijatelj BiH, ali kako se s druge strane očekivalo mnogo više od njega. 
»Nije bilo do njega, nego do međunarodne politike prema BiH, koja se u zadnje dvije godine distancirala. U vrlo nezgodnom trenutku, kada je započet politički dijalog unutar BiH, dogodila se ova odluka, no želimo mu puno sreće«, rekao je Zukić dodajući, kako se u budućnosti očekuje aktivnija uloga međunarodne politike prema BiH. Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović smatra da je rano govoriti o Lajčakovim rezultatima, koje je postigao tijekom svoga mandata u BiH. 
»Imam dojam da nije ispunio očekivanja građana koja su bila postavljena pred njega pri dolasku«, prokomentirao je Halilović dodajući, da Miroslav Lajčak nije ispunio glavne uvjete koji su postavljeni pred njega. 
Iz reda srpskih stranaka navode da je ovo prilika da se institucija visokog predstavnika u BiH konačno ukine i da donošenje odluka i odgovornost preuzmu domaći političari. 
U SNSD-u smatraju da je odlazak Miroslava Lajčaka znak da je međunarodna zajednica uradila u BiH što je mogla. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika