Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi Savjet u ožujku

Predizborne aktivnosti glede raspisanih izbora za članove savjeta mjesnih zajednica na području Općine Apatin, koji će biti održani 15. ožujka, u tijeku su od 16. siječnja. Kako se moglo i očekivati, sam početak ovih radnji u Sonti najspremnije je dočekao SPS, koji sa svojim ko-alicijskim partnerima GG Antuna Zlatara (i sam je istaknuti član MO SPS-a Sonta, kao i oni koji su na njegovoj listi.) i SRS-om čini tijesnu većinu od osam članova, prema sedam oporbenih, u sadašnjem sazivu Savjeta MZ Sonta. Čelnici ove koalicije istodobno su i dužnosnici Mjesne zajednice: Antun Zlatar (GG) je predsjednik Savjeta, Nikola Vučičević (SRS) dopredsjednik i Tomislav Silađi (SPS) tajnik MZ. Već od prvoga dana poduzeli su, po njihovom mišljenju, neophodne korake u osiguravanju dovoljnog broja  potpisnika potrebnih izjava suglasja za njihove izborne liste. Naime, za kandidaturu lista stranaka i koalicija potrebna je potpora 200 birača s ovjerenim potpisima, a za liste GG 150. Aktivnosti vlasti provedene su brzo i efikasno.  
POZIVI: Na adrese mnogih Sonćana ovih dana su pristizali pozivi. Na prepolovljenom papiru formata A4, sa zaglavljem Mjesne zajednice Sonta, tiskani su pozivi bez upisanih imena, ali s naznakom »da se ODMAH javi u Mjesnu zajednicu Sonta, s punoljetnim članovima obitelji«, te da sa sobom obvezno ponesu osobne karte. U desnom donjem kutu otipkano je Mjesna zajednica Sonta, nije potpisano, ali je ovjereno okruglim pečatom MZ.  Pozive žiteljima Sonte, mahom starijim, koji su po naravi strašljiviji i poštuju vlast, raznosio je dio djelatnika MZ, te komunalni redar. Dobar dio pozvanih, zbog straha ili nesnalaženja, odazvao se te dao svoj potpis možda i onima kojima nije želio, te je na taj način opcija koja je trenutno većinska u Savjetu MZ Sonta za najkraće vrijeme prikupila potrebne potpise, ne razmišljajući je li zlouporabljen pečat MZ, jesu li zlouporabljeni djelatnici MZ, jesu li zlouporabljena sredstva MZ i konačno, jesu li obmanuti ljudi od kojih 15. ožujka očekuju glasove. Istodobno, dok čelnicima većinske opcije nekorektno pozvani potpisnici dolaze »na noge«, ostale pretendente očekuje težak terenski rad i mukotrpno osiguravanje svakog glasa potpore. Ovakav način prikupljanja potrebnih potpisa izazvao je veliko ogorčenje Sonćana, koji samo žele poslušati što nude sve opcije, razmisliti, a onda odlučiti kome će, bez ikakvih pritisaka, povjeriti svoj glas. Ovako nekorektnim potezom čelnika MZ zatečeni su i čelnici stranaka koje su trenutno u oporbi, a na buduće izbore izlaze s velikim ambicijama. 
OPORBA: »Imam sigurnu informaciju o podjeli neimenovanih poziva, ali s  pečatom MZ Sonta. Smatram da je to krajnje nekorektan potez, kojim se na neki način omalovažavaju sumještani i nadam se da će Izborna komisija Općine Apatin, kao i CESID, preispitati ove aktivnosti i zauzeti stav vezan za, po meni, nedemokratsku metodu prikupljanja Izjava suglasja za izborne liste. Najružnije je to što je ovakav način aktivnosti izazvao zbunjenost kod dobrog dijela mještana Sonte, najviše zbog nedostatka validnih informacija u vezi podijeljenih poziva. Smatram da se na taj način blokiraju prava davanja suglasja za kandidaturu ostalih pretendenata, koji bi željeli biti na listama za izbor budućih članova Savjeta MZ Sonta« – kaže nam Predsjednik MO DS-a Sonta Veljko Bačić. U uredu MO DSHV Sonta prilično je živo, ozračje je pozitivno. Odvijaju se redovite aktivnosti, ne da se zamijetiti nikakva izvanredna situacija. »Službeno smo započeli izborne aktivnosti čim je objavljena Odluka o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica u našoj općini. Na izbore u Sonti idemo samostalno, s listom od 15 kandidata, čiji sam nositelj, a spremni smo za razgovore o postizbornoj koaliciji. U sljedećih nekoliko dana namjeravamo prikupiti potrebnih 200 potpisa za potporu našoj listi. Stranku smo u našem selu uspjeli omasoviti, imamo dosta simpatizera, koji nisu naši formalni članovi, ali su uvijek tu, tako da ne očekujem nikakve probleme oko prikupljanja potpisa. Doznali smo za pozive s pečatom Mjesne zajednice, upućene bezimenim građanima. Dobili su ih čak i neki naši članovi. Ne znam što su ti građani dužni Mjesnoj zajednici, da bi morali ODMAH doći. Drugo, svaki građanin ima svoje ime i adresu. Ja ovo zovem njihovom metodom, a mi ćemo svakog pojedinca zamoliti za potpis i zahvaliti mu se. Mislim da će građani znati to cijeniti i podržati nas na samim izborima. S ovim se nećemo puno baviti, to je posao za mjerodavne institucije«, kaže za Hrvatsku riječ predsjednik MO DSHV-a Sonta Andrija Ađin. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika