Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Balovi u Baču

Vrijeme poklada je vrijeme zabava, karnevala, maškara. U Baču, to je vrijeme balova. Pokladni balovi su bili, a i danas su, vrlo značajan i popularan događaj u ovom kraju Bačke. No, pođimo redom!
Početkom dvadesetih godina prošloga stoljeća, stanovnici Bača svoje pokladne zabave su uglavnom organizirali po kućama. Djevojke i mladići su se sastajali na »divanima« i uz gajdaša i tamburaše dočekivali plavetnilo dana. Tek krajem dvadesetih, zabave su se počele organizirati po »bircuzima«. U to vrijeme, struktura stanovništva u Baču je bila višenacionalna, pa su se i zabave organizirale po »nacionalnim« bircuzima. Šokci su svoje balove organizirali u bircuzu kod Krempatića, viši sloj njemačkog društva  se sastajao kod Kajzera, birtaša u »Gasthausu« gdje je ujedno bilo smješteno i kino, Nijemci »paori« su svoje balove organizirali kod Gabrijela, a Mađari kod Farkaša. Svaki od tih balova je imao svoj protokol, svoje osobenosti, karakteristične za narod koji ga je organizirao.
PORAĆE: Poslije Drugog svjetskog rata, po odlasku Nijemaca, došla su i neka druga vremena i velike promjene, pa se to odrazilo i na društveni život stanovništva Bača. I dalje su nacionalne zajednice svoje balove organizirale odvojeno. Šokačke balove su organizirali članovi »Seljačke sloge« koja je u to vrijeme djelovala u Baču i imala vrlo značajnu ulogu u promicanju kulture Hrvata-Šokaca ovog kraja.  Šokci su nastavili svoje balove organizirati kod Krempatića, nešto kasnije i kod Bujaka i Ivše, a Mađari su se sastajali kod Kolarića i Nađa.
Sredinom pedesetih godina prošloga stoljeća, ova lijepa tradicija održavanja balova u Baču se polako gasi. Nestalo je »Seljačke sloge«, postotak mađarskog stanovništva se smanjio, a u međuvremenu su se stvorile seljačke zadruge. Seljačke zadruge su imale veliki utjecaj na razvoj tadašnjeg sela, a taj utjecaj se osjetio i na daljnji razvoj kulturnog života u Baču. 
Krajem šezdesetih, Zemljoradnička zadruga u Baču preuzima organizaciju plesova i zabava, na koje su dolazili građani Bača i okolice svih nacionalnosti.
Početkom sedamdeseth godina prošlog stoljeća Zemljoradnička zadruga je bila organizator bala  koji je imao obilježja šokačkog bala, da bi već iduće godine prerastao u nešto sasvim drugačije. Organiziran je pod imenom »Paorski bal«, no on nije imao karakteristike prijašnjih balova s nacionalnim obilježjima. Bila je to demonstracija uspjeha Zemljoradničke zadruge i poljoprivrednih proizvođača, dodjela priznanja za postignute prinose i rezultate, uz dobru zabavu i druženje. Ti balovi su bili izuzetno dobro organizirani i posjećeni. Čak ni dvorana nekadašnjeg »Restorana« a kasnije i hotela »Central« nije mogla primiti sve zainteresirane goste, pa je nekoliko godina organiziran u restoranu Tvornice šećera u Baču. Tih godina, u Baču je doista bilo puno zabava i večera, ali osim »Paorskog« ni jedna nije imala karakteristike bala. Bila je tu časnička večera, golubarska, lovačka, pčelarska, ribička, sve ovisno tko ju je organizirao. I tako je to trajalo sve do kraja osamdesetih prošlog stoljeća. 
TREČI MILENIJ: A onda su došle devedesete. Svi ti lijepi i zajednički događaji su utihnuli. U Baču se više nije zabavljalo. Tutnjala je neka sasvim drugačija glazba. No, početkom trećega milenija, polako se Bačani opet druže i okupljaju na raznim zabavama. Hotel »Centrallux« organizira »Svetosavski bal« na dan Svetoga Save, razne udruge organiziraju svoje večere, da bi početkom 2006. godine grupa entuzijasta, poslije dugo vremena, organizirala »Šokački bal« koji je okupio Šokce, i mlade i stare, željne zabave i šokačke pjesme. Poslije puno godina zasvirala je tambura, izvukle su se skute i šokačke gaće iz sanduka i ormara, a noć je prošla kao jedan tren. I upravo taj događaj je bio kamen temeljac za stvaranje hrvatskog kulturnog društva i za nepunu godinu dana od tog »Šokačkog bala« osnovan je HKUPD »Mostonga« u Baču.
No, jedan bal, koji je usprkos svim nemirima i burnim vremenima uspio sačuvati svoju tradiciju i traje više od jednog stoljeća svakako je Vatrogasni bal. Dobrovoljno vatrogasno društvo i ove godine organizira tradicionalni Vatrogasni bal u novootvorenim prostorijama u Baču. Ovaj bal je karakterističan po mnogo čemu. Uz to što je uspio opstati čitavo jedno stoljeće, uspio je sačuvati i sve elemente koji obilježavaju ovo društvo. Svi aktivni članovi društva su na balu obučeni u svečane vatrogasne odore. 
Eto, tako su se o pokladama zabavljali građani Bača. Malo razdvojeni, više zajedno, ali jednako veselo. Raduje što se sve više mladih uključuje i zanima za ovakvu vrstu zabave. To svakako ohrabruje, a članovi HKUPD »Mostonga« kao organizatori »Šokačkog bala« čvrsto vjeruju da će se tambura u Baču još dugo svirati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika