Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotica-aktuelno

Najavljeno povećanje participacije
 
Participacija za liječničke preglede i lijekove povećava se sa sadašnjih 20, na 40 dinara,  odlučio je Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Ravnateljica tog zavoda Svetlana Vukajlović rekla je kako će se ta odluka primjenjivati kada je, na jednoj od sljedećih sjednica, odobri Vlada Srbije. 
Prema njezinim riječima, promijenjena je i pozitivna lista lijekova, a najveća novina je da su mnogi lijekovi s A1 liste, za koje se do sada plaćala participacija po postotku, »prešli« na A listu lijekova koji se u potpunosti izdaju o trošku osiguranja. 
»Na izmijenjenoj listi nema bitno novih lijekova, ali su mnogi medikamenti pojeftinili«, kazala je Svetlana Vukajlović. 
 
O deponiju u veljači
 
Lokacija za novi regionalni deponij i reciklažni centar u Subotici bit će konačno definirana u veljači, nakon čega će se o njoj izjasniti Skupština Grada, najavljuju u poduzeću »Regionalni deponij«. Iz Nacionalnog investicijskog plana i pokrajinskih izvora osigurana su sredstva za izradu projekta, a u 2010. godini pristupit će se realizaciji prve faze izgradnje objekta, koja će stajati pet milijuna eura. Ukupna vrijednost investicije, koja će biti realizirana u pet faza, iznosit će između 12 i 14 milijuna eura. 
 
Nova javna garaža
 
Vodstvo Javnog komunalnog poduzeća »Parking« najavljuje liberalizaciju naplate doplatnih karata, tako što će odobravati popust korisnicima koji žele uplatiti doplatnu kartu u roku od 48 sati. Osim ovoga, na zatvorenom parkiralištu oko Mlječne tržnice uvest će se naplata kao i na otvorenim parkiralištima u gradu, putem SMS poruka i karata za parkiranje, umjesto dosadašnjih talona koji se dobivaju na ulaznoj rampi. 
Javno komunalno poduzeće »Parking« ove godine planira početak aktivnosti na izgradnji prve središnje javne garaže na Trgu cara Jovana Nenada. Izrada idejnog projekta već je pri kraju, a podzemna garaža bit će na dvjema razinama i u njoj će biti 226 parkirališnih mjesta. Vrijednost ove investicije iznosit će između 3 i 4 milijuna eura, a  »Parking« će nastojati u suradnji s gradskom upravom pronaći odgovarajući model financiranja s vlastitim sudjelovanjem. 
 
Obnova registracije gazdinstva 
bez službenih podataka
 
Uredbom o registraciji, sva registrirana poljoprivredna gazdinstva su u obvezi obaviti preregistraciju. Obnova registracije je trebala započeti, kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, još 1. siječnja i trajati sve do 31. ožujka, no do danas još ništa službeno nije objavljeno.  Član Upravnog odbora Udruge poljoprivrednika Subotice Miroslav Ivković, kaže kako dokumenti koji su potrebni za preregistraciju najvjerojatnije neće stizati poljoprivrednicima na kućne adrese, kako je prvotno bilo najavljeno, nego će se dokumenti morati osobno podizati u Upravi za trezor. Dokumenti se očekuju, a promjene uredbi još nisu poznate. Također se još uvijek ne zna tko će imati prava na subvencije, no svakako sva poljoprivredna gazdinstva trebaju obnoviti registraciju gazdinstva. 
Poljoprivrednicima se savjetuje da, ukoliko imaju mogućnosti, na web stranici Ministarstva poljoprivrede pogledaju i prouče uredbe registracije (www.minpolj.sr.gov.yu). Oni koji nemaju tu mogućnost mogu se obratiti u Udrugu poljoprivrednika i zatražiti pomoć svaki radni dan od 8 do 14 sati ili na telefon: 024/ 673-721, kao i u mjesnim zajednicama.
 
 
Slastice za najljepše borove
 
Mališanima koji su najljepše ukrasili bor s busenom podijeljeni su slatki paketići. Lokalna samouprava prvi put je poklonila 50 borova s busjem, za sve objekte Predškolske ustanove »Naša radost«. Odlukom žirija prvo mjesto je pripalo vrtiću u Donjem Tavankutu, drugo u Bajmoku, a treće mjesto pripalo je vrtiću Kolibri. Mališani vrtića u Donjem Tavankutu maštovito su ukrasili bor i osvojili 22 glasa, a drvo će zasaditi u dvorište kada otopli i bude vrijeme za sadnju. Mališani su bili oduševljeni slasticama i tortom.
»Bila je to i prigoda djeci utjecati na roditelje, da im za praznike ne kupuju sječene borove, nego s busjem.Većina borova je već zasađena u dvorištima predškolskih ustanova«, rekao je Dujo Runje iz PU »Naša radost«. Predstavnici lokalne samouprave su djeci podijelili slastice i istaknuli kako će ova akcija postati tradicionalna.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika