Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U duhu tradicije

Renomirani subotički ugostitelj Ivan Gurinović, po osmi je put organizirao, Malo prelo, na kojemu je ugostio brojne uzvanike na tradicionalnoj manifestaciji svojstvenoj krajevima sjevera Bačke. Isprva se ova večer druženja uz delicije domaće kuhinje održavala u njegovu restoranu »Pod tornjem«, a već drugu godinu gosti se pozivaju u veliku dvoranu HKC »Bunjevačko kolo«, koja je i u subotu navečer bila ispunjena do posljednjeg mjesta za stolom. 
TRADICIJA: Prema kazivanju Alojzija Stantića, prigodnog moderatora večeri, koji je ovoga puta tematski kazivao o svinjama mangolicama i disnotoru (kolinje) u pokladnom vremenu, ovakav vid organiziranog javnog prela prakticira se u Subotici još od 1879. godine, a nastao je kao slijed intimnijeg, obiteljskog prela. U nastojanju većeg zbližavanja ljudi, objedinjavanjem više manjih, obiteljskih prela započeta je lijepa tradicija organiziranja javnog, večernjeg okupljanja u vremenu prvog godišnjeg mjeseca. Sada već, slobodno se može reći, tradicionalno Malo prelo organizira se uvijek tjedan dana prije Velikoga prela i njegov organizator Gurinović uvijek poziva nekog od gradskih dužnosnika, kako to dolikuje prema ustaljenom protokolu iz davnina, da preuzme ulogu domaćina večeri. Ovoga puta počasne dužnosti prihvatio se Zoran Prćić, načelnik Sjeverno-bačkog okruga, koji o svojoj »dužnosti« kaže:
»Ulogu domaćina prela rado sam prihvatio nakon zamolbe organizatora, a ona podrazumijeva, ponajprije potpisivanje pozivnica i potom domaćinsko dočekivanje gostiju. S obzirom da sam redovit gost ove manifestacije, ovoga puta sudjelujem obnašajući ovu počasnu dužnost.«
PROGRAM MALOG PRELA: U lijepom ozračju velike dvorane HKC»Bunjevačko kolo«, subotnja je večer okupila oko 150 uzvanika koji su »feštajući« uz tradicionalnu gastronomsku ponudu i ugodne zvuke tamburaškog sastava Šime Vujkovića Lamića dočekali i prve sate idućeg dana. Službeni dio programa obilježilo je i prigodno podsjećanje na prošlo Veliko prelo čitanjem prošlogodišnje pobjedničke preljske pjesme, koju je pročitala najljepša prelja.  Na meniju su se našli prema ustaljenom redu: kuhani kukuruz i šunka za predjelo, »friški paprikaš«, krumpirača, a nakon pola noći i fanci, dok je za »doručak«, bila servirana hladna divenica. U prvom nedjeljnom satu, prema tradiciji, tko je želio mogao je odigrati partiju filka i duraka, starih i popularnih kartaških igara ovih krajeva. 
»Želja nam je, na ovakav ugostiteljski način očuvati izvornu tradiciju prela i našim gostima priuštiti nekadašnji ugođaj starovremenskog načina javnog zabavnog okupljanja«, zaključio je Ivan Gurinović, organizator Malog prela. 
Počasna gošća Malog prela, ove godine, bila je Ljerka Alajbeg, ge-neralna konzulica RH u Subotici. 
D. P.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika