Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otpad, više od smeća

Reciklažom u svijetu brojne tvrtke ostvaruju profit od 160 milijardi američkih dolara godišnje, a u tom sektoru uposleno je više od milijun i 500 tisuća ljudi. Svake godine se u svijetu trguje i reciklira više od 600 milijuna tona otpadnog papira, plastike, obojenih metala, tekstila, stakla i elektroničkog otpada. Srbija je na početku u ovom poslu, a mnogi stručnjaci vjeruju kako će globalna ekonomska kriza »usporiti« našu zemlju k profitiranju od reciklaže. Kod nas se ambalažni otpad ne odlaže po europskim standardima.
»U Sjeverno-bačkom okrugu ima nekoliko pilot projekata koji se tiču odvajanja otpada i reciklaže. ‘Zeleni otoci’, kako ih mi zovemo, su kontejneri u kojima se posebno odlaže papir, staklo, pet ambalaža i drugi otpad. Pilot projekt postoji već godinu dana i imamo odlične primjere. Tako su u školi u naselju Hajdukovo djeca  od novca koji su sakupila odvajanjem otpada i njegovim prodavanjem platila ekskurziju. Međutim, ekonomska kriza određuje i cijenu otkupa otpada koji se reciklira. Tako se sada za kilogram pet ambalaže plaća oko šest dinara, dok je donedavno koštala 12 dinara, za papir do tri dinara, a sada se daje besplatno. Bez obzira na to, mi ćemo i ove godine nastaviti navedeni projekt, jer ipak ono što uzmemo od prirode mi joj i vratimo, a usput radimo i na edukaciji stanovništva o značaju razdvajanja i recikliranja otpada«,  kaže ravnateljica d.o.o. »Regionalna deponija« Andrea Kikić.
NEMA STRAHA ZA PROJEKTE: U gradskoj upravi u Subotici kažu kako ekonomska kriza neće imati posljedice za ekološke projekte. Pristupanje IPA fondovima lokalnoj samoupravi ne bi trebalo stvarati problem, jer su sredstva već opredijeljena, kaže pomoćnik gradonačelnika za infrastrukturu Jasmina Šečić i dodaje:
»IPA fondovi su već određeni za razdoblje od 2007. do 2012. godine i kriza ne bi trebala biti isprika za njihovo neostvarivanje. Svakako, ekološki projekti ovise isključivo o nama i naše sposobnosti da povučemo novac iz pristupnih fondova, s druge strane, dok ne dobijemo status kandidata možemo aplicirati na prva dva segmenta IPA fonda«, objašnjava Šečić.
ODVAJANJE MEDICINSKOG OTPADA: Subotica je jedan od prvih regionalnih centara za sterilizaciju infektivnog medicinskog otpada. Izgradnju objekta u kome je smješten novi pogon, koji je koštao oko 50.000 eura, financirala je Pokrajina, dok je aparate doniralo Ministarstvo zdravlja, u sklopu državnog projekta koji se realizira u suradnji s EU, a čija je ukupna vrijednost 7.000.000 eura. 
»Posredstvom Europske agencije za rekonstrukciju subotička bolnica dobila je dva aparata za sterilizaciju medicinskog otpada, jednu drobilicu, vozilo za prijevoz medicinskog infektivnog otpada i potrošni materijal (vreće i kontejneri za oštre predmete). Zahvaljujući ovim aparatima razina zaštite od infektivnog medicinskog otpada bit će podignuta. Infektivni otpad do sada je odlagan zajedno s komunalnim, a završavao je na gradskim deponijima, neobrađen. Budući da deponij nije uređen po sanitarnim propisima, sadržaj cijeđenjem odlazi u prirodne vodotokove. Osim navedenog, sakupljači sekundarnih sirovina na deponiju, prebiranjem su izravno izloženi infekciji krvno prenosivih i ostalih zaraznih bolesti. Do sada, obrađivali smo samo verificirani infektivni otpad. Ostali otpad je s komunalnim otpadom stizao na deponij«, kaže PR subotičke Bolnice Dragana Penčić.
Korištenje ovih uređaja će u značajnoj mjeri reducirati rizik po zdravlje ljudi i životni okoliš, koji nosi neadekvatno upravljanje infektivnim otpadom, koji čini preko 70 posto visokohazardnog medicinskog otpada. Od iznimne je važnosti što će se ova vrsta otpada tretirati na adekvatan način na samom mjestu generiranja, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.  Osim otpada iz Bolnice, u novo postrojenje će na obradu otpad donositi i domovi zdravlja Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša, kao i sve ambulante s područja tih općina. Za te potrebe nabavljeno i specijalno vozilo za prijevoz otpada, koje je posebno obilježeno, čiji rukovatelji prolaze dodatne obuke. Nakon toga će otpad biti steriliran, zatim prešan i na kraju odnesen na deponij. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika