Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

No­vi broj »Zvo­ni­ka«
Ovih se dana pojavio novi broj katoličkog lista »Zvonik« (za veljaču 2004.) posvećen globalno, tematici jedinstva kršćana u ujedinjenoj Europi (»Za jedinstvo kršćana u ujedinjenoj Europi«). Iz najnovijeg broja »Zvonika« izdvajamo tekstove Marka Forgića »Oče, želim i ja nositi tvoga sina«, antrfile tradicionalne rubrike mr. Andrije Kopilovića »Zajedno na liturgiji« naslovljen »Pouka prošlosti« o nadolazećoj (14.03.2004. godine) trećoj korizmenoj nedjelji, Papinu korizmenu poruku posvećenu dječjoj patnji, šire informacije o najavljenom (i već sasvim izvjesnom) otvaranju Teološkoga fakulteta u Subotici, aktualnosti koje su ovoga puta posvećene ekumenizmu (»Ekumenizam je spor i težak, ali radostan put«), i mnoge druge. Tu je i tekst dr. Tadeja Vojnovića, OFM iz ciklusa »Upoznajmo Bibliju«, naslovljen »Rebeka-snaha iz rodnog kraja«. Zanimljiv je i poučan tekst o podrijetlu poklada i prela u okviru rubrike »Djeca« koju uređuje Katarina Čeliković, te uredenika rubrike o ekumenizmu Jakoba Pfeifera (»Mir vam svoj dajem/ Teološki i pastoralni uvod«). Sve u svemu, novi broj »Zvonika« zainteresirat će, osim stalnih čitatelja, i one koji nisu redoviti pretplatnici ili čitatelji ovoga lista.
Bre{anu spe­ci­jal­na na­gra­da u Ber­li­nu
Istaknuti hrvatski redatelj Vinko Brešan osvojio je na netom okončanom 54. Berlinalu (berlinski filmski festival) specijalnu nagradu žirija-Filmsku nagradu za mir. Njegov vrsni film »Svjedoci« ocijenjen je kao najbolji u kategoriji filmova koji se zalažu za mir i toleranciju u svijetu i za ljudska prava. Žiri je još obrazložio kako se radi o poslijeratnom filmu u kojem se ljudsko dostojanstvo ne razdvaja od krivice te kojim se pokazuje kako je tanka linija između rata i mira u još uvijek nemirnoj Europi (posebice Balkanu). »Redatelj Vinko Brešan ispričao je svoju priču u jednom dahu i vrlo dojmljivo. Iza svakoga se lika pojavljuje nova priča s osobenim prostorom, dubinom i svojom osebujnom tajnom«, zaključio je u obrazloženju ove nagrade žiri 54. filmskog festivala u Berlinu.
Hr­vat­ski umjet­ni­ci u SNP
U petak je 13. veljače u novosadskom kazalištu SNP u okviru opere Jakova Gotovca »Ero s onoga svijeta« gostovao ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, Zoran Juranić, te solistica Opere HNK iz Osijeka, Sanja Tot-Špišić. Operu je režirao Egon Savin, a umjetnici iz Hrvatske u Novom su Sadu od 11. veljače.
Do­di­je­lje­na na­gra­de »Jo­sip Se­ver« 
Ve­sni Krm­po­ti}
Nakladnička kuća V. B. Z. objavila je kako je glasovita poetesa iz Hrvatske Vesna Krmpotić nagrađena nagradom »Josip Sever« koju dodjeljuje zagrebačka samostalna udruga »Jutro poezije«. Nagrada je Vesni Krmpotić uručena u subotu 14. veljače. U programu dodjele sudjelovala je književna kritičarka Tea Benčić, stihove je recitirao Goran Matović, a voditelj je programa bio Saša Meršinjak. Inače, Vesna je Krmpotić dobitnica niza kniževnih nagrada, među inima dviju najznačajnijih u matičnoj nam državi Hrvatskoj, one Nazorove i Goranove. Nagradom »Josip Sever« do sada su nagrađivani među ostalima i Zvonimir Mrkonjić, Vlado Gotovac, Lidija Bajuk i Diana Burazer.
 
Li­kov­nja­ci na sa­la{u
Članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« prilikom planiranoga izleta 14. veljače slikali su zimske pejzaže na salašu Bele Ivkovića.
Promocija u Zagrebu
U palači Matice hrvatske u Zagrebu u srijedu je, 18. veljače održana promocija knjiga istaknutih hrvatskih književnika iz Vojvodine - Jasne Melvinger, Milovana Mikovića i Petka Vojnića Purčara. O knjigama »Ta renesansa ne još kao posljednja šansa«, »Moderna i njena  mimikrija u postmoderni« Jasne Melvinger, »Iznad žita nebo« Milovana Mikovića, te »Putovanje prema Crnome moru« i »Put u Egipat« Petka Vojnića Purčara govorili su Đ. Vidmarović i N. Petrač.
Film dru`be Monty Python
s pro­du­cen­tom Hr­va­tom naj­bo­lji
Po općem uvjerenju znalaca filma i same skupine »Leteći cirkus Monty Pythona«, najuspjelije cjelovečernje ostvarenje ove vrsne skupine komičara, »U potrazi za svetim Graalom« iz ranih 70-ih minulog vijeka, koncem je minulog tjedna u velikoj anketi londonskog »Timesa«, te Internet-anketi Movie Databasea, proglašen od strane kritike i čitateljstva za najbolji britanski igrani film svih vremena. Posebnu slasticu za naše čitateljstvo i hrvatski korpus, uopće, je podatak da je uz izvršnog producenta svih filmova družine, velikog im štovatelja, pokojnog gitarista skupine »The Beatles«, George Harrisona, kao drugi producent spomenutog filmskog remek-djela potpisan u nas, pa i u matičnoj nam Hrvatskoj, relativno opskurni filmski djelatnik i business man, Zlatko Dagec, podrijetlom Vinkovčanin. Inače, još je jedan film britanskih komičara uvršten među deset najboljih britanskih filmskih ostvarenja: radi se o filmu »Life Of Brian/Život Brianov«, satirično viđenje Novoga Zavjeta o kojem smo pisali u jednom od naših (naj)ranijih brojeva, u »Prijedlogu tjedna«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika