Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Imovina Pučke kasine nije nikada bila crkvena imovina

Točno je da se na ovogodišnjim Razgovorima Pučke kasine 1878. govorilo i o povratu imovine Rimokatoličkoj crkvi i Pučkoj kasini 1878. Citiram dio izvješća s tih razgovora objavljen u vašem listu: »Nakon uvodnih predavanja uslijedio je razgovor, kao središnji dio večeri. U razgovoru su dotaknute teme organiziranja nekoliko prela na teritoriju Subotice, problem povratka crkvene imovine, među kojima su i zgrade koje pripadaju Pučkoj kasini, kao i pitanje nacionalne pripadnosti Bunjevaca.«
Siguran sam da vaša izvjestiteljica M. Tucakov nije namjerno načinila pogrešku. Ista vjerojatno ne poznaje u cijelosti problematiku povrata imovine Rimokatoličkoj crkvi i Pučkoj kasini 1878. Naime, Pučka kasina 1878. nikada nije svojatala imovinu Rimokatoličke crkve u svezi sa Zadužbinom biskupa Lajče Budanovića. Pučka kasina 1878. je nakladnik dviju knjiga koje je napisao pok. vlč. Josip Temunović, a koje se odnose na Zadužbinu biskupa Lajče Budanovića i na Subotičku maticu. Znači, Pučka kasina 1878. je bila i inicijator da se o tome piše, na temelju prikupljene dokumentacije, a i sada je veliki pobornik vraćanja zadužbinske imovine Rimokatoličkoj crkvi, pretpostavljajući da bi se u velikoj zgradi u Ulici Matije Gupca 8-10 našlo mjesta za sve hrvatske institucije koje trenutačno nemaju svoje prostorije, nego iste uzimaju u zakup ili su pak u privatnim domovima. Na stranici 137 i 138 knjige »Subotička matica« prikazan je pravilnik »Subotičke matice« kao Zadužbinskog odbora koji je biskup Lajčo Budanović proslijedio upravi »Subotičke matice«, gdje stoji kako su između ostalih članovi Upravnog odbora i predsjednici Bunjevačkog odjela subotičkog Katoličkog kruga, Hrvatske kulturne zajednice i Pučke kasine, svaki s po jednim glasom, i predstavnici ostalih zadužbina. Taj je dokument od 27. ožujka 1941. godine. To je još jedan razlog zašto se Pučka kasina 1878. zalaže za povrat dobara Zadužbine biskupa Lajče Budanovića, Rimokatoličkoj crkvi.
Pučka kasina je imala svoju zgradu u Subotici, Petra Drapšina 5 (ranije Sokolska ulica) koja joj je oduzeta po osnovi Zakona o likvidaciji i konfiskaciji imovine, a ista je dana na korištenje, a kasnije i u vlasništvo Šah kluba »Spartak« Subotica, koju ovaj i danas uživa. Rješenjem Sreskog narodnog odbora Subotica na prijedlog Odjela za unutarnje poslove pri Gradskom izvršnom odboru u Subotici broj 185/948 od 6. veljače 1948. godine, Sreski sud u Subotici donio je rješenje broj 1143/948 od 11. veljače 1948. godine i u njemu zaključak da se ta imovina uknjižuje u korist »Opšte narodne imovine«. Pučka kasina 1878. kao sljednica Pučke kasine osnovane 1878. godine polaže pravo da joj se ta zgrada vrati, a za što je podnesen zahtjev. Imovina Pučka kasine nije nikada bila crkvena imovina.
mr. Ivan Rudinski, dopredsjednik Pučke kasine 1878.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika