Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Međugorski vidioci pod lupom Vatikana

Sveta stolica će uskoro izdati dodatak uputama oko marijanskih ukazanja diljem svijeta i pri tome se najavljuje pooštrenje ponašanja i odnosa prema ukazanjima i navodnim nadnaravnim pojavama. Upute se odnose na marijanska svetišta diljem svijeta, koje je službena Crkva priznala kao mjesta gdje je Gospa ostavila traga. 
Time se pod posebno povećalo stavlja i Međugorje, malo mjesto u srcu Hercegovine, oko kojega postoje krajnje različita stajališta kako unutar Crkve, tako i u javnosti. Papa Benedikt XVI. zatražio je navodno da se ispitaju svi koji tvrde da im se ukazala Djevica Marija s namjerom da zaustavi brojna lažna svjedočanstva sa svih strana svijeta. 
Navodno će, nakon što Kongregacija za nauk vjere objavi Papin priručnik, sa svima koji tvrde da imaju nadnaravna viđenja razgovarati psihijatar, a istražiti će i ima li vidioc ili njegova obitelj koristi od viđenja. Tim priručnikom Papa navodno želi olakšati biskupima i pomoći im lakše otkriti prevarante, koji viđenja koriste za vlastitu financijsku korist. 
MJESTO NAJVEĆE MOLITVE: U mjesnoj Crkvi u Hercegovini nisu informirani oko promjena ili dodataka priručniku koji bi se navodno trebao odraziti na Međugorje te nitko od crkvenih vjerodostojnika ne želi komentirati spomenute tvrdnje dok ne dobiju službenu potvrdu iz Vatikana o novim uputama. 
No, sasvim je sigurno da će zbog ovoga jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta na svijetu, Međugorje, od sada biti pod dodatnom lupom javnosti.
Mnogo je nepoznanica oko ovog najvećeg marijanskog svetišta u našoj regiji i šire. Crkva službeno nikada nije priznala da se u Međugorju ukazuje Gospa, no brojni hodočasnici koji svakodnevno obilaze ovo mjesto tvore da se tu događa nešto što nije ovozemaljsko. Mnogi se od njih u Međugorju produhove, pronađu svoj mir, pronađu Boga…
Vjernici i hodočasnici kažu da im nije bitno je li Crkva službeno priznala Međugorje, kažu da je to mjesto najveće molitve, i da tu vlada neki spokoj, koji se ne može riječima opisati. 
»Ovdje sam pronašla mir, novu nadu, pronašla sam vjeru i sve ono za čim sam godinama tragala u sebi. Kada sam se penjala na brdo ukazanja osjetila sam nešto nevjerojatno, takav spokoj i osjećaj Božje blizine. To mi nitko ne može oduzeti i svake godine ću dolaziti u Međugorje«, kazala nam je jedna hodočasnica iz Hrvatske prilikom našeg posjeta ovom marijanskom svetištu. 
VATIKAN OPREZAN: No, oni koji s nevjericom gledaju na Međugorje posebno spornim smatraju desetke tisuća ukazanja, kao i preveliko javno djelovanje vidjelica, nasuprot gotovo potajnim elementima koji su bili ključni za svetišta u Lourdesu, Fatimi ili Mariji od Guadalupea.
Iako je do sada bio niz pokušaja da se ospori ili pak potvrdi autentičnost Međugorja, Sveta stolica je krajnje oprezno reagirala oko izricanja konačnih sudova. Tako su mnogi iz Vatikana diplomatski i mudro poručivali da će posebno povjerenstvo pratiti zbivanja oko Međugorja, no da »brojna okupljanja vjernika zahtijevaju da se Crkva pobrine za njihovu duhovnu skrb«. 
Neki smatraju kako se ovakvim nedefiniranim stavom Vatikana daje prešutna suglasnost za vjernička hodočašća. 
Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić tvrdi da su međugorska ukazanja izmišljena, pozivajući se na brojne ocjene, ali i stav Zadarske izjave biskupa bivše Jugoslavije. Biskupska konferencija bivše Jugoslavije je 10. travnja 1991. u Zadru izjavila: »Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama«. Ovu izjavu jedni smatraju nedorečenom i nedovršenom, a drugi pak konačnim negativnim sudom.
RIJEKE HODOČASNIKA: Za razliku od ovih neodlučnih, ili pak opreznih, hodočasnici znaju gdje i zašto dolaze. Tako ovo mjesto svakodnevno posjeti na tisuće turista iz raznih dijelova svijeta, dok se pretpostavlja da godišnje dođe oko milijun hodočasnika. 
Na obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju mogu se vidjeti rijeke bosonogih hodočasnika koji imaju samo jedan cilj, ispuniti svoj zavjet dan Majci Božjoj, moliti za sebe i za svakog pojedinog hodočasnika.
Računa se da je do danas Međugorje posjetilo više od 40 milijuna ljudi iz cijeloga svijeta – Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Oceanije. Stoga se za Međugorje slobodno može reći da je to svjetsko molitveno središte i glavni grad molitve. 
Inače, Međugorje je župa u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Broji oko 4.000 stanovnika. U župi se, prema službenim stavovima Mostarsko-duvanjske biskupije, od 24. lipnja 1981. zbivaju neki događaji koje brojni ljudi, među njima i pojedini oci franjevci, vežu uz tzv. ukazanja Blažene Gospe, koja se predstavlja kao »Kraljica mira«. Prema iskazima vidjeoca, Gospa im je ostavila određene tajne, no niti jedna tajna do sada nije otkrivena.                g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika