Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prostor za drukčije tijelo

Jedan od njihovih kalendarskih slogana »Drukčiji prostor za drukčije tijelo«, u najkraćem bi mogao opisati programsku orijentaciju ljubljanske Galerije »Kapelica« čiji je rad – predavanjem i video prezentacijom, te dokumentacijskom izložbom fotografija – predstavljen subotičkoj publici u subotu, 17. siječnja, u Galeriji »Dr. Vinko Perčić«.
»Naše je shvaćanje da umjetnost ne mora biti nešto što bi ljudima omogućavalo da se razonode, već nešto što nastoji napraviti neki pomak u svakome od nas. Umjetnost nije nešto hermetično i autopoetično, već treba stalno postavljati pitanja«, rekao je, objašnjavajući svoj pristup u radu, Jurij Krpan, umjetnički direktor i kurator Galerije »Kapelica«.
Galerija je osnovana 1995. godine u prostoru nekadašnje kapelice pri jednom učeničkom domu u Ljubljani. Predstavlja prostor za virtualnu interakciju između umjetnika, publike i ideja, i jedna je od središnjih platformi za suvremena umjetnička istraživanja u Sloveniji. 
Prema riječima Jurija Krpana, njihov interes nisu tradicionalni dvodimenzionalni  umjetnički radovi, nego instalacije, performansi, zvučni događaji, umjetničke akcije i umjetničke prezentacije s edukacijskim potencijalom. Osim domaćih slovenskih i umjetnika iz regije, »Kapelica« je tijekom proteklih trinaest godina ugostila mnoga svjetski poznata umjetnička imena, kao što su: Franko B, Ron Athey, Stelarc, Marcellí Antúnez Roca, Paul De Marinis, Philip Ross, Eclipse, Mat Fraser, David Toole… Radovi predstavljeni publici kreću se od onih koji izlaze iz tijela (u formi body art-a) do  »umjetničkih djela« u kojima je tijelo »potopljeno« u tehnologiju, ali i druge oblike znanstvenih derivata. 
U kontekstu posljednje navedenog, kako je objasnio Krpan, put kojim planiraju krenuti je oblast u kojoj se umjetničko i znanstveno razmišljanje podudaraju. 
O njihovom međunarodnom ugledu govori, među ostalim, specijalno predstavljanje na prestižnom festivalu Ars Electronica u Linzu prošle godine, kao i aktualna suradnja s Europskom komisijom za razvoj i tehnologiju u Bruxsellesu, pri čijem sjedištu vode rad Galerije »Lju Cosinus Brx«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika