Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najave dešavanja

Novi svezak »Klasja naših ravni«
 
U novom svesku časopisa za književnost, umjetnost i znanost »Klasje naših ravni«, u dvobroju 1.-2. za 2009. godinu Nikola Benčić daje pregled »Lirike u gradišćanskih Hrvata«, a također i »Izbor iz lirike gradišćanskih Hrvata«. Osim toga u rubrici poezije tiskani su stihovi Milana Miloševića »Pod bezbrojem zvijezda samac«, Pere Pavlovića »Perjanice«, Ljerke Totch Naumov »Hrvatski pjesnici u Makedoniji« i Jasne Melvinger »S ožiljkom više«. U novom svesku pokraj toga tiskan je ulomak iz romana Vladimira Bošnjaka »Šesta grana«, drama Stjepana Bartoša »Opasni detalji«. Naco Zelić piše o »Identitetu bačkih Hrvata«, Andrija Anišić objavljuje tekst »Antunovićeva misao za naše vrijeme«, Stevan Mačković piše na temu: »Položaj Bunjevaca Subotice između dva svjetska rata«, a Andrija Kopilović na temu: »Običaji kao čuvari narodne svijesti«, dok je Alojzije Stantić obradio »Pokladne običaje«.
 
»Prelo uz ‘Sagu’« Tomislava Žigmanova
 
ČIKERIJA – Prvo u nizu »Prelo uz ‘Sagu’« na kojem će biti predstavljena najnovija knjiga književnika, esejista i filozofa Tomislava Žigmanova »Prid svitom – saga o svitu koji nestaje« bit će održano u nedjelju 25. siječnja na Čikeriji, naselju pokraj Tavankuta. Istom prilikom bit će prikazan i film Rajka Ljubiča po pripovijesti iz knjige »Sve arende u sluge Ente«.
Prelo će biti održano u avliji salaša br. 268 vlasnice Gabrijele Mačković. Kako organizatori najavljuju, potrebno je obući se »malo bolje«. Početak je u 16 sati.
 
»Formule ljubavi« na hrvatskom tržištu  
 
NOVI SAD – Dvije knjige novosadskog psihoterapeuta dr. Zorana Milivojevića objavljene su ovih dana na slovenskom (»Emocije«) i na hrvatskom jeziku (»Formule ljubavi«), priopćeno je iz novosadske IK »Psihopolis institut«. U Hrvatskoj su se »Formule ljubavi« pojavile u izdanju zagrebačke »Mozaik knjige«, a interesantno je da je ova bogato opremljena knjiga već označena kao »knjiga sezone«. 
Inače, Milivojević je poznat kao autor koji komplicirane psihološke teme umije približiti širokoj publici, zadržavajući pritom visoku stručnu razinu izlaganja. S pojavom tih knjiga, on se svrstao među najčitanije pisce popularne psihologije u regiji, a u izgledu su i prijevodi njegovih knjiga na velike europske jezike. 
 
»Šokački bal« u hotelu »Centrallux«
 
BAČ – HKUPD »Mostonga« iz Bača treću godinu zaredom organizira »Šokački bal«, koji se uvijek održava posljednjeg vikenda u siječnju. Ove će godine to biti u petak 30. siječnja, u hotelu »Centrallux«, s početkom u 19 sati. Organizatori i tamburaški sastav »Zlatni zvuci« gostima jamče pravi šokački ugođaj i zabavu do zore.
S. Č.
 
Pejsaži Katalin Seleši 
u palićkoj knjižnici
 
SUBOTICA – Izložba slika, pejzaža Subotice i okolice, čija je autorica Katalin Seleši, članica Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, bit će otvorena večeras (petak, 23. siječnja) u 17 sati u galeriji Gradske knjižnice na Paliću. Izložbu će otvoriti slikar István Török, predsjednik Savjeta MZ Palić Grgo Kujundžić, te u ime organizatora Irén Bognár. 
Organizatori izložbe su Palićki kulturni krug »Bagolyvár« i Umjetnička sekcija »ABC&T«.
 
DSHV-ovci na »Šokici«
 
SUBOTICA – Oko pedesetak članova i simpatizera Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, prošloga je petka, 16. siječnja, boravilo u Osijeku, gdje je u tamošnjem Hrvatskom narodnom kazalištu gledalo predstavu »Šokica«. Dramu o ljubavnom životu mlade Hrvatice u vrijeme mađarske vlasti napisao je Ilija Okrugić Srijemac (1827.-1897.), a režirao je Dražen Ferenčina. 
Organizator  posjeta kazalištu bila je udruga »Cro-Femina«. 
 
Otvoren Zavod za kulturu 
vojvođanskih Slovaka
 
NOVI SAD – Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je u nedjelju 18. siječnja Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, instituciju čiji je osnovni cilj očuvanje i unapređivanje kulturne baštine slovačke zajednice u AP Vojvodini. 
Svečanosti povodom otvorenja Zavoda nazočili su republički ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, potpredsjednik Skupštine Vojvodine Martin Zloh, potpredsjednica Izvršnog vijeća i pokrajinska tajnica za informacije Ana Tomanova-Makanova i pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić. 
 
Natječaj za hrvatsku knjigu godine 
 
ZAGREB – Do kraja siječnja bit će objavljen natječaj za nagradu za hrvatsku knjigu godine, koja iznosi 10 tisuća eura, a bit će dodijeljena autoru najboljeg djela na hrvatskom jeziku objavljenog tijekom prošle godine, najavila je Hrvatska poštanska banka (HPB), inicijator nagrade. 
Neki od uvjeta su da je autor hrvatski državljanin, da je knjiga napisana na hrvatskom jeziku i da je riječ o prvom izdanju, a svaki izdavač može predložiti po dva svoja izdanja.
Predsjednik žirija Franjo Sinković iz HPB-a rekao je kako kriteriji koje je žiri odredio za novu nagradu, među kojima je istaknuo »izvrsnost i autorsku osobnost«, isključuju mogućnost velikih grešaka kod odabira. Uz Sinkovića, u žiriju su: Igor Zidić, Goran Ogurlić, Dražen Ilinčić, Gojko Bežovan, Zvonimir Jakobović i Žarko Dadić.
Žiriranje će se održati u nekoliko krugova, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrade održat će se krajem ožujka na Hrvatskoj radioteleviziji, koja je uz Večernji list i Maticu hrvatsku, partner u tom projektu.
Osim novčanog dijela dobitnik će dobiti i skulpturu »Viktorijine kockice« akademske kiparice Tanje Perišić.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika