Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Teška godina – veliko zadovoljstvo

Redovita VII. godišnja skupština Kulturno-prosvjetne zajednice »Šokadija« iz Sonte održana je u subotu 17. siječnja. U prostorijama Doma Šokadije u gradnji okupilo se četrdesetak članova Skupštine, kako je tijek sjednice pokazao, riješenih da ostanu na kursu kojim »Šokadija« plovi. Točno u zakazano vrijeme predsjednik Zajednice prof. Zvonko Tadijan pozdravio je nazočne i, kako je tajnik Ivan Andrašić konstatirao postojanje kvoruma, najavio rad Skupštine. Sukladno Statutu, za predsjedajućeg je jednoglasno izabran Tomislav Jakšić. 
IZVJEŠĆE: Po usvajanju dnevnog reda predsjedajući je pozvao prof. Tadijana na iznošenje izvješća o radu, te rizničara Ivana Vidakovića na prezentaciju financijskog izvješća za 2008. godinu. Predsjednik Nadzornog odbora Viktor Feher izvijestio je Skupštinu o nalazima ovoga tijela, po kojima nema nikakvih anomalija u poslovanju Zajednice. U raspravi koja je uslijedila najaktivniji su bili pomažući članovi. Listom su podržali rad svih odjela »Šokadije«, a osobito su izrazili veliko zadovoljstvo napretkom u adaptaciji Šokadijine kuće, koja se i pokraj kroničnog nedostatka financijskih sredstava polagano, ali sigurno, najvećim dijelom dragovoljnim radom i donacijama pojedinaca, privodi svojoj namjeni. Istaknut je bitan doprinos uređenju ovog objekta člana i jednog od sponzora »Šokadije« Lovre Zlatara iz Sombora, rodom Sonćanina. »Veseli me ovo što sam danas čuo i vidio. Moramo se stisnuti, a osobito puno moramo raditi na omasovljavanju Zajednice. Ne mogu sebi objasniti kako, ne samo u ‘Šokadiji’, nego u kulturi uopće, nema mladih. Gdje su im motivi, gdje su im osjećaji poštovanja tradicija predaka, koji su na ovim prostorima već dulje od tri stoljeća? No, tu su nam djeca i dakako, uz rad nas starijih, gdje su djeca, tu je i budućnost«, kaže nam Zlatar. Veliki uspjeh u 2008. godini je i formiranje »Šokadijinog« tamburaškog sastava, tako da za potrebe folklornog odjela i pjevačke skupine nakon nekoliko godina Zajednica više nije prinuđena rabiti glazbene usluge drugih. Za pomažuće članove karakteristično je razmišljanje najstarijeg, sedamdesetgodišnjeg Antuna Krstina. »Prestar sam za ples i pjesmu, no, kad god mogu na svoj način pomoći, tu sam. Rado se odazivam dragovoljnim akcijama na uređenju Doma Šokadije, a da se pohvalim, sudjelovao sam s nekoliko pjesničkih pokušaja i na prošlogodišnjoj ‘Liri naivi’, kojoj smo bili domaćini. Bio sam na više gostovanja i samo ću reći kako sam svaki put bio ponosan što sam iz Sonte, a osobito što sam član ove Zajednice. Malo nas je, mladi odlaze iz Sonte trbuhom za kruhom, a mi, koji ostajemo, moramo se truditi da o sebi ostavimo što više pisanih tragova, što ‘Šokadija’ za sada uspješno radi. Ako ništa drugo, valjda će neke buduće generacije bar to pročitati«, kaže za Hrvatsku riječ Krstin. 
PLAN ZA 2009.: Nakon rasprave i usvajanja izvješća za 2008. prof. Tadijan je prezentirao plan rada i financijski plan za 2009. godinu, koji su usvojeni aklamacijom. Riješen je i prvi problem vezan za rad u godini koja je upravo počela. Od strane Skupštine imenovani su nedostajući voditelji sekcija, tako da je Umjetnički odbor konačno ekipiran, a na svojoj prvoj sjednici izabrat će predsjednika, koji po dužnosti postaje član predsjedništva »Šokadije«. Pokraj starih voditelja: Ivana Andrašića – dramska, Josipa Brdarića – literarna, Svetlane Zec –likovna, Ljiljane Zlatar – etno sekcija i Stipana Lukića – tamburaški sastav, novoimenovani su: Aljoša Mihaljev – folklor odraslih, Ljiljana Šokac – dječji folklor i Tomislav Jakšić - pjevačka skupina. »Iza nas je teška godina, mislim najteža od formiranja ‘Šokadije’. Puno snage oduzelo nam je sudjelovanje u skoro svim pojedinačnim manifestacijama projekta »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688. – 2008.«, a kad pribrojimo još i manifestacije koje smo organizirali, a nisu obuhvaćene ovim projektom, i manifestacije na kojima smo sudjelovali, za amatere je ovo odista previše. Znalo se pogoditi da se u jednom terminu poklope manifestacije na kojima je naše sudjelovanje bilo neizbježno, pa bi se razdijelili na dvije strane. To je dovelo do velikog zamora članstva, tako da je nekima jednostavno potreban odmor. No, idemo dalje, nove obveze nas čekaju, prva ozbiljna provjera našeg rada bit će nastup dramske sekcije na XV. danima pučkog teatra u Hercegovcu, a izgledan je i novi zajednički projekt udruga šokačkog Podunavlja. Sve u svemu, pred nama je godina ispunjena brojnim nastupima, a to su obveze koje zahtijevaju konstantan rad i putovanja. Najviše želim da ove godine i službeno otvorimo bar jedan dio našega Doma Šokadije. Raspoloženja za dragovoljni rad uvijek ima, no, puno toga ovisi i kolika će nam sredstva biti odobrena«,  kaže za Hrvatsku riječ prof. Tadijan. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika