Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mjesna udruga treba biti košnica kulture

Prva godišnja skupština HKUPD »Matoš« održana je u subotu 17. siječnja u dvorani Vatrogasnog doma u Plavni.
Predsjednik Društva Siniša Bartulov i ostali članovi predsjedništva upoznali su nazočne o financijskim i radnim rezultatima u protekloj godini i planu rada za 2009. godinu. U izvješću o radu naglašeno je aktivno sudjelovanje ove udruge u zajedničkoj manifestaciji kulturno-umjetničkih društava iz bačkog Podunavlja »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.« Nabrojane su i brojne aktivnosti, gostovanja, uspostava veza s drugim udrugama, a rezultat svega ovoga je formiranje 5 odjela: tamburaški, folklorni, povijesno-istraživački, literarni te ženski pjevački zbor. 
Proslavi prve obljetnice osnutka, uz članove Društva nazočili su i uvaženi gosti: predsjednik Skupštine Općine Bač Slobodan Torubarov, predsjednik Savjeta MZ Plavna Antun Probojčević, ravnateljica OŠ »Ivo Lola Ribar« Plavna Svetlana Nedimović, predstavnici HKUPD »Mostonga« iz Bača, predstavnici HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani na čelu s predsjednikom Pavlom Pejčićem, predsjednik KUD »Palona« Plavna Darko Blagojević, predsjednica udruge žena »Ruka ruci« iz Plavne Ružica Torubarov, voditelj ureda Matice iseljenika u Vukovaru Silvije Jergović, urednik emisije na hrvatskom jeziku na Radio Bačkoj Ivica Straćinski, bački župnik vlč. Josip Štefković, župnik u Vajskoj vlč. Josip Kujundžić te najpoznatiji pjesnik u ovom kraju Josip Dumendžić - Meštar.
Lijepe riječi o radu Matoša na svoj je pjesnički način uputio i ovoga puta Josip Dumendžić - Meštar. On je ovom prigodom darivao Društvu za buduću knjižnicu pet knjiga, a za ovaj događaj napisao je i novu prekrasnu pjesmu »Da ti ime na vikove traje«. Tek po završetku skupštine »otkrili« smo kako je pjesma posvećena Plavni! Nadamo se da će i ona ove godine biti uglazbljena, kao što smo prošle godine to uradili s njegovom pjesmom »Oj, Bođani«. U planu rada za 2009. godinu, pokraj brojnih aktivnosti, ističu se dvije najznačajnije: otvorenje knjižnice i čitaonice, te manifestacija »Matoševi i Andrićevi dani« koja je predviđena za travanj, ali o tome će se još potanko razgovarati i izraditi poseban projekt.
Nakon službenog dijela priređena je večera i druženje za sve nazočne. Goste je cijelu večer zabavljao tamburaški sastav Društva »Plavanjski bećari«, a najveće iznenađenje večeri bila je velika rođendanska torta koju su pripremile članice Društva za sve pozvane na ovaj svečani događaj.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika