Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uvođenje reda u građevinsku sferu

Ministarstvo prostornog planiranja i životne sredine Vlade Republike Srbije u suradnji s Pokrajinskim tajništvom za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo Izvršnog vijeća Vojvodine u ponedjeljak, 19. siječnja, u Skupštini AP Vojvodine organiziralo je javnu raspravu o radnoj verziji Nacrta zakona o planiranju, građevinskom zemljištu i izgradnji, za svih 45 općina s teritorija AP Vojvodine. 
KRČENJE PUTA ZA NOVE INVESTICIJE: Okupljnim predstavnicima općina, gradova, gradonačelnicima i predstavnicima lokalnih samouprava, građevinskih inspekcija, javnih i komunalnih poduzeća, predstavnicima Tehničkog i Građevinskog fakulteta, te voditeljima privatnih građevinskih tvrtki, kao i investitorima, obratio se predsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine dr. Bojan Pajtić. »Zakon neće regulirati samo kako će se razvijati sela i gradovi, nego će i krčiti put za nove investicije. Prema prošlom Ustavu gradsko građevinsko zemljište nije moglo biti privatno vlasništvo, zato ćemo te probleme riješiti ovim zakonom«, rekao je Pajtić. Osvrnuo se na to da je naša zemlja izgubila milijune eura direktnih investicija samo zbog problematike oko vlasništva nad građevinskim zemljištem, te je u tom smislu ovaj prijedlog zakona nazvao povijesnim. 
Nacrt ovog zakona predstavio je republički resorni ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje dr. Oliver Dulić, te ga je detaljnije obrazložila pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović Petrović. »Ovim zakonom mijenja se pristup administraciji građevinskih dozvola, smanjuje se procedura, troškovi gradnje i korupcija«, istaknuo je Dulić. Prema njegovim riječima broj neophodnih dokumenata smanjit će se s 8 na 5. Skupštine općina morat će u roku od 18 mjeseci izraditi dva dokumenta, od kojih jedan podrazumijeva urbanistički plan naselja. One općine koje nisu u financijskoj mogućnosti uraditi to u predviđenom roku mogu računati na potporu resornog ministarstva Vlade. U suprotnom, »neodgovorne« općine očekivat će kazna. Trenutno samo 20 posto općina u državi ima planska dokumenta, a ovim se planom ovaj postotak želi povećati na preko 90. Osvrćući se na problem bespravne gradnje, Dulić je kazao da taj problem nije moguće u potpunosti riješiti dok se ne donesu sva ova dokumenta, ali je on izrazio svoje ubeđenje da će se ovim zakonom bespravna gradnja u velikoj mjeri smanjiti.
PODJELA U TRI KATEGORIJE: Novim zakonom gradnja bi se trebala podijeliti na tri kategorije. U prvu grupu potpadala bi izgradnja sporednih i pomoćnih prostorija, kao što su nadstrešnice, ostave, septičke jame, za koje ne bi bilo potrebno ulaziti u proceduru dobivanja građevinske dozvole. Drugu grupu činile bi obiteljske stambene kuće i objekti kolektivnog stanovanja, a treća grupa bi bile proizvodne hale, magazini, stovarišta i slični veliki proizvodno–poslovni kompleksi.
Po brzini i efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola Srbija je na posljednjem mjestu u Europskoj Uniji. Prema nekim statističkim pokazateljima potrebna su 204 dana za dobivanje dozvole. Ovim zakonom riješit će se ta neefikasnost, unaprijediti pravna sigurnost, proširiti ovlaštenja građevinskih inspektora, koji će moći zabranjivati ili zaustavljati gradnju. Planira se uvesti princip gradske rente, te uvođenje racionalnijeg planiranja koje se odnosi na lica s posebnim potrebama. Zakon uvodi i novi princip po kojem se građevinska dozvola ne može mijenjati nakon što postane pravosnažna. 
Rasprava o ovom Nacrtu zakona planira se provesti do kraja veljače. Sudeći po tome da se u velikoj dvorani Skupštine Vojvodine tražilo mjesto više, može se očekivati kvalitetna javna rasprava i dobar zakon, koji će nas približiti punopravnom članstvu u Europskoj Uniji.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika