Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti iz regiona

Zagreb u promet pustio jubilarni stoti niskopodni tramvaj
Hrvatski izvozni adut
 
Početak ove godine obilježen je rusko-ukrajinskim plinskim ratom koji je, kao kolateralnu žrtvu, zaledio pola Europe, ali i gospodarstva tih zemalja koja trpe ogromne, milijunske štete. U tom sveopćem sivilu »hladnog« rata, koji je zatvaranjem plinskih ventila Europi postao hladan i u doslovnom smislu te riječi, ipak se događaju i svijetli trenuci. Naime, glavni grad Hrvatske nedavno je svečano u promet pustio jubilarni stoti niskopodni tramvaj, koji je kroz ove tri godine, od kada kruži Zagrebom, postao njegovim novim simbolom. Uz zvukove ZET-ove limene glazbe i nastup Zagrebačkih mažoretkinja, jubilarni se »niskopodac« odvezao do Trga bana Jelačića, a njegovu su »krštenju« nazočili direktor ZET-a Ivan Tolić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović, predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac te ostali čelni ljudi hrvatske metropole.
Uz njih, jubilarnim su se tramvajem provozali i članovi izaslanstva Mostara, Maribora, Ankare i Bukurešta, što potvrđuje da je ovaj proizvod konzorcija »Crotram«, koji su osnovale poznate hrvatske tvrtke »Končar« i »Gredelj«, na najboljem putu da postane hrvatski izvozni adut. Naime, za stotinjak Crotramovih niskopodnih tramvaja, od kojih svaki stoji nešto manje od dva milijuna eura i 80 posto su proizvod hrvatske pameti, zainteresirane su i spomenute zemlje.
Dok su tramvajske šine svjetlucale na jutarnjoj temperaturi od minus deset stupnjeva, uz prve putnike, navedene uglednike, vozili su se i čelnici ZET-a podrijetlom iz Srijema: Drago Marić, izvršni direktor ZET-a za promet Grada Zagreba, podrijetlom iz Beške, i Stjepan Smolčić, izvršni direktor ZET-a za održavanje autobusa, podrijetlom iz Slankamena.
Zlatko Žužić
 
Ekipe cestara pokazale spremnost i efikasnost
U Somboru klizavo
 
Ledena kiša koja je dobro zasula ceste i staze proteklog tjedna, zadala je probleme kako pješacima, tako i vozačima. Mogli su se vidjeti automobili pokraj ceste, na svu sreću na teritoriju somborske općine nije bilo većih prometnih nezgoda, jer vozači su izgleda ipak vozili savjesno i polako. Ipak je nekoliko osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede, dok su pješaci izgleda prolazili mnogo gore. Tako je primjerice u pretprošli četvrtak čak 106 građana zatražilo liječničku pomoć na odjelu Hitne hirurške službe somborske bolnice. Većina ozlijeđenih su osobe starije od 60 godina, a toga se dana tu našlo i troje djece. Brojka ozlijeđenih je bila slična i ostalih dana, a najčešće su ozljeđivani ručni i skočni zglob.
Ekipe cestara su pokazale spremnost i efikasnost te brzom intervencijom osposobile glavne ceste u Somboru i od Sombora prema okolnim mjestima, no sporedne su ceste ipak ostale zaleđene i rizične za vozače. Na ceste je bačeno oko 40 tona mješavine soli i rizle, dok je na gradske ulice bačeno oko 4 tone industrijske soli.
U Ulici Kralja Petra I., odnosno na glavnom šetalištu, zbog nove je podloge bilo zabranjeno bacanje soli, te je ova ulica posuta drobljenim kamenom – rizlom, te se na taj način pokušalo osigurati nesmetano kretanje građana, bez negativnih efekata za novopostavljenu podlogu. 
 Z. Gorjanac
 
Održan ples za Sveta tri kralja 
 
RUMA – U subotu 10. siječnja 2009. godine, u prostorijama HKPD »Matija Gubec« održan je tradicionalni ples u povodu blagdana Sveta tri kralja. Po dugoj i lijepoj tradiciji, rumski kraljci – vjesnici rođenja Božjeg sina Isusa Krista su u noći 6. na 7. siječnja obilazili obitelji po Rumi i Bregu pjesmom javljajući radosnu vijest, a domaćini bi ih darovali hranom i pićem i častili pokojim dinarom. U subotu su zahvaljujući tim darovima kraljci organizirali ples, koji je i otpočeo tako što su kraljci okupljeni oko bačve vina otpjevali radosnu božićnu pjesmu. Uslijedila je glazba tamburaša i još jedna lijepa i nezaboravna večer.
 N. Jurca
 
Zakazani izbori za 
Savjet Druge mjesne zajednice 
 
RUMA – Predsjednik Skupštine Općine Ruma Nenad Borović raspisao je prijevremene i izvanredne izbore za Savjet Druge mjesne zajednice u Rumi za dan 1. veljače 2009. godine. Druga mjesna zajednica je, inače, jedna od četiri mjesne zajednice u Rumi, a od velikog je značaja i za hrvatsku nacionalnu zajednicu u gradu, jer joj, između ostalog, pripada i najveći dio naselja Breg.
Raspisivanju prijevremenih i izvanrednih izbora prethodilo je višemjesečno nefunkcioniranje postojećeg Savjeta, koje je kulminiralo 23. prosinca kada je na zboru građana Druge mjesne zajednice ispoljeno veliko nezadovoljstvo njegovim radom i izglasano raspisivanje izvanrednih izbora, a samom zboru građana je prethodila i pismena peticija građana ove mjesne zajednice, kojom se zahtijevala smjena dosadašnjeg Savjeta. 
 
 N. Jurca
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika