Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Caritas mora zauzeti značajnije mjesto u društvu

Ovogodišnji »Razgovori« u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« održani su u petak, 16. siječnja, u dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo« u Subotici. 
Upriličeno je predavanje o temi »Socijalna politika i Caritas pred izazovima globalne financijske  krize«, o kojoj je govorio prof. dr. Vladimir Dugalić, profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.
Prije predavanja predsjedavajući Instituta dr. Andrija Kopilović ukazao je na aktualnost teme kojoj su posvećeni ovogodišnji »Razgovori«. »Kriza u kojoj se nalazimo nije samo financijska nego je i kriza savjesti, kriza čovjeka. Moralne norme postaju relativne. Čovjek je igračka u rukama onih koji su odavno ugasili glas savjesti. Odavno je započela kriza čovječnosti, kriza morala i kriza vjere. U krizi je dakle čovijek. Čovjek se mora vratiti samom sebi da bi shvatio sebe kao božansku datost i kao društveno odgovorno biće«, rekao je dr. Kopilović.
Prof. dr. Vladimir Dugalić naglasio je u svojem predavanju kako življenje kršćanske dobrotvornosti u suradnji s drugima stvara mrežu solidarnosti te pridonosi izgradnji civilnog društva u duhu »subjektivnosti društva«. »Odgoj za kršćansku dobrotvornost započinje u obiteljima, odgovornim preuzimanjem brige jednih za druge. I na taj način karitativno djelovanje ulazi u područje socijalne politike, jer često pripomogne kada nužne potpore sa strane države izostanu«, kaže dr. Dugalić. 
Crkva je preko svojih laičkih katoličkih udruga ili putem Caritasa prisutna u trećem sektoru, gdje pokušava ispuniti prazninu, koja se može stvoriti zbog nepovoljnog djelovanja države ili socijalne politike. »Caritas mora zauzeti značajnije mjesto u društvenome životu. Caritas mora biti aktivan u procesu zbrinjavanja siromašnih, biti dio šire socijalne politike – da ima, primjerice, dom za beskućnike, pučke kuhinje i savjetovališta, da se brine o problemu nasilja u obiteljima i slično. Dakle, to su primjeri kako može aktivno sudjelovati u rješavanju različitih društvenih zbivanja. Caritas prije svega treba pomoći čovjeku u nevolji«, objasnio je u izjavi za HR prof. Dugalić.
Prema njegovim riječima, u 20. stoljeću javile su se razne ateističke ideologije koje su se pokušale boriti i protiv vjere i protiv Crkve, a danas takve ideologije fukncioniraju drukčije. »Te ideje su danas puno suptilnije, jer su različiti centri moći shvatili da je vjera sastavni dio života i da se religioznost ne može izgurati iz čovjeka van, i tad je dat surogat vjere, ali to su samo kvazi religiozni elementi. Kao što se Crkva morala suočiti s izazovima ateizma u dvadesetom stoljeću, tako će se u 21. stoljeću suočiti s novim pokretima koji su jednako neprihvatljivi kao i te ideologije«, smatra dr. Dugalić.
Inače, sedamnaestim po redu »Razgovorima«, održanim u okviru Dana biskupa Ivana Antunovića, prethodila je svečana sveta misa povodom 121. obljetnice njegove smrti, koja je 11. siječnja služena u subotičkoj katedrali.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika