Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prodaje li se stoljetni dom bajskih Bunjevaca?

Zvuči doista skandalozno: stoljetni dom bajskih Bunjevaca, Čitaonica, se prodaje. U prozoru zdanja (dijelom obnovljenog 2002.) od listopada stoji natpis »PRODAJE SE, telefonski broj...«. Donjogradski se Bunjevci iz Baje zgražaju, i s pravom pitaju – kako se to može dogoditi? 
Mnogi su, baš kao i vaš dopisnik, nazvali istaknuti broj, no nitko se ne odaziva. Javlja se samo automat za ostavljanje poruka. Pokušali smo uspostaviti kontakt i s Antunom Mujićem, predsjednikom Čitaonice, ali bez uspjeha. 
OBNOVA ČITAONICE: Ispos-tavilo se da udruga poznata kao Bajska bunjevačka katolička čitaonica više i ne postoji. Ipak, riječ je o dobru od općeg značaja, pa smo zato sproveli malo istraživanje. Vaš dopisnik posjeduje brdo starih i novih spisa, vjerodostojnih dokumenata. Među ostalim, postoji dokaz o tome da je mađarsko-hrvatska mješovita grupa prosinca 1999. godine zasjedala u povodu obnavljanja Čitaonice, nakon što je stjecajem vremenskih uvjeta, došlo do urušavanja krova i stropa. Dvije su susjedne zemlje iz svojih fondova rezervi uspjele spasiti zdanje od opće propasti. To znači, da bi sada prodaja objekta mogla prerasti u međudržavni, diplomatski skandal. Tim prije, jer je svojedobno dopredsjednik Sabora Baltazar Jalšovec tijekom posjeta Baji proslijedio obvezu da bi Republika Hrvatska osigurala polovicu troškova cjelokupne obnove Čitaonice. 
Krov i unutarnji prostor je djelomice obnovljen. Izmijenjeni su vodovi (struja, plin, voda), no nitko još nije vidio konačan proračun. Svibnja 2002. tužiteljstvo grada Baje ustanovilo je niz nepravilnosti i protupravnih djela u djelatnosti Čitaonice. Kruna svega je dokument iz srpnja 2007. godine. To je svjedodžba o tome da je bajska udruga prestala s radom i da je u Aljmašu pod novim imenom osnovana nova udruga Hrvatski kulturni centar, Bunjevačka čitaonica. Samo je predsjednik isti – Antun Mujić. Njeni su članovi većim dijelom iz Kunbaje i Aljmaša. Nova udruga čak i ne koristi zgradu Bajske čitaonice. 
Zamoljen za komentar, Aleksandar Pančić, predsjednik Bajske hrvatske manjinske samouprave je izjavio: »Čitaonica je po zakonu samostalna udruga, no manjinska je samouprava u bivšem sazivu dodijelila značajnu novčanu potporu za očuvanje objekta. Riječ je, dakle, o općem dobru od općeg interesa. Stoga ćemo, bude li potrebno, pravno suspendirati prodaju Čitaonice«, kazao je Pančić. 
Drugim riječima, putem odvjetnika će se u zemljišnim knjigama sprovesti upis prava preče kupovine u korist bajskih Bunjevaca. 
Dogradonačelnik grada Baje Lajos Búcsú kratko je rekao: »Ako se Čitaonica proda, gradsko će vijeće svakako osporiti taj čin kao protupravno djelo. Gradski su vijećnici rujna 2007. glasovali o sudbini Čitaonice. Konstatirali su da udruga više ne funkcionira, da nova aljmaška udruga zgradu ne koristi, te da grad, uz široku potporu Hrvatske, namjerava osnovati Centar hrvatske kulture u Baji. 
OSNOVANA 1909.: Svi bajski Bunjevci emotivno reagiraju kada je riječ o Čitaonici, jer je ona njihova. Stota obljetnica osnutka obilježit će se 2009. Katolička čitaonica je, naime, svojedobno osnovana 1909. godine. Zgrada je s pozornicom sazidana dobrotvornim darovima bajskih Bunjevaca 1910. godine. Bezmalo je četiri desetljeća bila u funkciji, a imala je i svoju knjižnicu od dvije tisuće djela. Čitaonica je preživjela Prvi i Drugi svjetski rat. Od 1949. do 1988. u državnom svojstvu pretvorena je u ugostiteljski objekt. No, uoči promjene režima, 30 je bajskih Bunjevaca ponovno registriralo udrugu pod nazivom Bajska bunjevačka katolička čitaonica. Zgrada je (po odštetnom zakonu) vraćena župnoj crkvi svetog Antuna Padovanskog (franjevcima). Crkva je 1994. godine dokumentom o darivanju uvjetovala da je za izbor i opoziv predsjednika Čitaonice potrebna njezina suglasnost. Ovlašten je liječnik dr. Ivan Vacić da prati provedbu zakonitosti. Dr. Vaciću to ovlaštenje nije isteklo. Tu suglasnost nova aljmaška udruga ne posjeduje. 
Čini se, ipak, da bi sudska presuda o ukinuću nove ili prijašnje udruge išla u korist ljudima koji kane prisvojiti novac od prodaje objekta. Toliko se zna za sada. S pozornošću očekujemo da nam se ostali akteri ove »afere« jave.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika