Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nove cijene za stari problem

Iako je moskovski summit potrošača ruskog prirodnog plina, održan 17. siječnja, završio bez dogovora,  premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko, poslije su nastavili razgovore te konačno postigli dogovor o ponovnoj uspostavi isporuke plina Europi. Prema novom ugovoru, od 1. siječnja 2010. Ukrajina će plaćati punu tržišnu cijenu (do tada će imati popust od 20 posto na tržišnu cijenu), a Rusija će zauzvrat s istim datumom Kijevu početi plaćati tržišnu vrijednost tranzitnih pristojbi za korištenje ukrajinskih plinovoda. Dvoje dužnosnika nisu spominjali ukrajinski dug od 600 milijuna dolara Rusiji, koji se, također, dosad navodio kao jedan od problema za prestanak opskrbe. Plin je iz Rusije put Europe krenuo...
Zemlje srednje i jugoistočne Europe bile su najveće žrtve dvotjednog energetskog spora, dok su se Rusija i Ukrajina pokazale kao nepouzdani partneri, spremni žrtvovati nedužne radi svojih interesa.
O posljedicama njihove reputacije tek će se govoriti, a rezultat za koji se izborila Rusija je već poznat. Prijedlog ugovora obećava da će Kijev ubuduće plaćati europske cijene plina, pa će ruski  gigant »Gasprom« tako zaraditi milijardu dolara više, a bogato će mu se isplatiti i gubitak koji je nastao početkom ove godine zbog smanjenog izvoza. Posebno je zanimljivo da je premijerka Ukrajine zahvalila Rusiji što je Ukrajini odobrila popust od 20 posto na cijenu plina (pa će tako u ovoj godini umjesto 179,5 dolara plaćati 360?!), što će, kako je navela, toj zemlji dati još godinu dana da riješi pitanja energetske sigurnosti. 
Desetodnevna kriza samo je uvećala manjak s kojim posluje »Srbija-gas«. »Gubitak od 4,2 milijarde dinara, koliko je bio u manjku ‘Srbijagas’ samo u posljednja tri mjeseca 2008. godine, mora se nekako nadoknaditi. Jedno od rješenja, kako bi se pomoglo ‘Srbijagasu’, jest da se osiguraju sredstva iz proračuna, drugo je da se mi ponovno zadužimo kao u prosincu, dok je treća opcija korigiranje cijene«, upozorio je ravnatelj te kompanije Dušan Bajatović, te najavio kako će do početka sljedeće sezone grijanja skladište Banatski Dvor tehnički biti potpuno osposobljeno.
U Srbiji pojedine stranke inzistiraju na umanjivanju računa za razdoblje u kome nije bilo adekvatnog grijanja i nadoknadi štete nastale zbog obustave isporuke plina, te nespremnosti domaćeg sustava da zadovolji minimalne potrebe tržišta. 
Nasuprot tome, brojni stručnjaci iz područja energetike tvrde kako to poduzeće ima pravo  tražiti više cijene, ali i da bi ovakvo pokrivanje gubitka odvratilo građane od korištenja tog energenta. Iako je ministar energetike Petar Škundrić nedavno izjavio da do kraja siječnja struja neće poskupiti, sve više se pominje poskupljenje i ovog energenta. 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika