Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Četvrta stranka vojvođanskih Hrvata

Uz tri hrvatske stranke sa sjedištem u Subotici (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Hrvatsko-bunjevačko-šokačku stranku i Demokratsku zajednicu Hrvata), prije gotovo godinu dana u Srijemskoj Mitrovici osnovana je i četvrta – Hrvatska srijemska inicijativa. Osnivačka skupština HSI održana je 5. veljače 2008. godine u Srijemskoj Mitrovici, u registar političkih organizacija upisana je 22. veljače prošle godine, a broji oko 200 članova uglavnom iz Srijemske Mitrovice, te okolnih mjesta ove Općine. Na čelu joj je Andrej Španović (24), apsolvent studija ekonomije u zdravstvu, koji je od osnutka član Hrvatskog kulturnog centra »Srijem«.
U INTERESU HRVATA: Hrvatsku srijemsku inicijativu osnovali su mladi ljudi koji su, angažirajući se prije svega u sredini u kojoj jesu, htjeli dati doprinos razvitku i boljitku hrvatske zajednice u Srbiji. Kako sami ističu, HSI se zalaže za ostvarivanje Ustavom zagarantiranih prava i sloboda Hrvata u Srbiji, od obrazovanja na materinjem jeziku, radio i televizijskih emisija na hrvatskom jeziku, do njegovanja i razvijanja  kulture svoga naroda. Zalažu se i za slobodno iskazivanje nacionalnih osjećaja, očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata, podizanje razine nacionalne svijesti, te odgovarajuću zastupljenost Hrvata u organima vlasti.
Prošla, 2008.,  bila je izborna godina, a u izbornu utrku uključila se i HSI.
»HSI je sudjelovala na lokalnim izborima održanim svibnja 2008. podržavajući listu Demokratske stranke. Na temelju ostvarenog izbornog razultata uspjeli smo ući u strukture gradske vlasti i na taj način stekli osnovni preduvjet za ostvarivanje naših programskih ciljeva«, kaže za naš list predsjednik Hrvatske srijemske inicijative Andrej Španović. Na listi Demokratske stranke osvojili su jedan vijećnički mandat i mjesto člana Općinskog vijeća zaduženog za obrazovanje, kulturu i pitanja nacionalnih manjina. Trenutačno im je rad ograničen na teritorij Općine Srijemska Mitrovica, ali u planu imaju i proširenje aktivnosti na cjelokupni teritorij Srijema. Predsjednik Španović smatra da se hrvatska zajednica u Srijemu donekle oporavila od proživljenih stradanja tijekom devedesetih, ali da još puno treba učiniti za nju.
ZA SURADNJU: Na pitanje – je li HSI uspostavila suradnju s nekom od tri hrvatske stranke sa sjedištima na sjeveru Bačke, Španović kaže: »Bližu suradnju smo za sada ostvarili s DSHV-om, ali u planu imamo suradnju sa svim hrvatskim strankama i institucijama, kako bi zajedničkim snagama radili na poboljšanju položaja svih Hrvata u Republici Srbiji«.
Planiraju sudjelovati i na budućim izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće. »Prve aktivnosti na tom planu su već poduzete. Opsežnije aktivnosti će uslijediti nakon utvrđivanja načina  izbora za novi saziv HNV-a«, najavljuje Španović. Čelnici stranke održavaju redovite kontakte s konzularnim uredima Hrvatske u Beogradu i Subotici, a neposrednu suradnju su ostvarili s potpredsjednikom Sabora Republike Hrvatske Vladimirom Šeksom, koga su i ugostili tjekom njegova boravka u Srijemskoj Mitrovici, te su mu detaljnije ukazali na probleme hrvatske zajednice. Hrvatska srijemska inicijativa se trenutačno koristi prostorijama koje su u sklopu Hrvatskoga doma u Srijemskoj Mitrovici, a useljenje u nove prostorije, koje će svojom lokacijom i  funkcionalnošću  zadovoljiti potrebe rada HSI, očekuje se u skorije vrijeme.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika