Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjetva pod budnim okom satelita

 
Stanovnike Mjesne zajednice Verušić pokraj Subotice, svojedobno je već pogodio ekološki tsunami, kada je na poljoprivrednom zemljištu osamdesetih godina izgrađena Azotara. Na svu sreću, ova promašena investicija tadašnjih lokalnih moćnika bila je u funkciji zagađivanja okoliša tek kratko vrijeme, ali su posljedice tog promašaja osjetili stanovnici tog kraja. Gradnjom Azotare nestalo je i dvadesetak salaša na tom potezu. Hoće li stanovnike Verušića sada pogoditi novi ekološki tsunami? Prema službenoj informaciji regionalno središte za odlaganje otpada iz čak šest općina i gradova: Bačke Topole, Malog Iđoša, Čoke, Sente, Kanjiže i Subotice trebalo bi biti locirano na verušićkoj plodnoj zemlji. Odlaganju cjelokupnog otpada iz ovog dijela Vojvodine na zemljište koje je tek dvijestotine metara udaljeno od salaša na kojima se živi i radi, protive se stanovnici verušićkog kraja. Zahtjeve Verušićana je podupro Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i usprotivio se gradnji deponija na tom području. Još se ne zna kako će se ova priča završiti, o tome će na kraju odlučiti gradski oci. No, znamo kako »mašta može svašta«, ali i politika »može svašta«. 
Poljoprivrednici će se sljedećeg tjedna moći nakon rada pozabaviti i »papirologijom«, jer će na kućne adrese dobivati neophodan materijal za obnovu registracije. Svako poljoprivredno gazdinstvo treba obnoviti registraciju, što je osnovni uvjet za dobivanje regresa, premija ili subvencija Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije. Dok poljoprivrednici budu pripremali potrebnu dokumentaciju za preregistraciju gazdinstava u predviđenom roku od dva mjeseca, morat će pažljivo razmisliti i o planu sjetve, jer će seljaci morati točno upisati što će sijati na određenoj parceli. Stvar je ozbiljna. Kako je najavljeno, plan sjetve koji je prijavljen kontrolirat će se i provjeravati putem satelita! Tako će, među ostalima, i rad bunjevačkih paora biti od sada pod budnim okom suvremene tehnologije. 
Zaduženost građana Srbije na koncu prošle godine dostigla je 4,3 milijarde eura. Snimali ili ne snimali sateliti, većina građana živi u stanju »zamrznutog preživljanja«. Osim što je korisna, suvremena tehnologija pruža i vidove zabave, kao što je televizijski program. Predah je potreban i prilikom praćenja programa, a kako nema više starinskih intermezza, nastupi političara u televizijskim emisijama prilika su za sve više gledatelja malih ekrana da popiju kavicu ili trknu u market po bobi-štapiće, a onda se može nastaviti uživati u popularnim emisijama, recimo, tipa – Večera za 5, gledajući pripremu i konzumaciju gastronomskih jela. »Mašta može svašta«, zar ne?
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika