Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oslonac na putu prema EU

Predsjednik Skupštine Vojvodine Sándor Egeresi zamolio je predsjednika slovenskog parlamenta Pavla Gantara da Slovenija, kada se steknu uvjeti, ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Nakon radnog posjeta Sloveniji u ponedjeljak, Egeresi je na konferenciji za novinare u srbijanskom veleposlanstvu u Ljubljani rekao kako je zadovoljan razgovorima vođenim prije svega o nastavku suradnje parlamenata Vojvodine, Srbije i Slovenije.
Kako prenose slovenski i srbijanski mediji, Sándor Egeresi je predložio Pavlu Gantaru da na temelju dobrog iskustva trojnog susreta parlamenata Vojvodine, Srbije i Mađarske, Novi Sad bude domaćinom budućeg trojnog susreta predstavnika Vojvodine, Srbije i Slovenije. Zbog toga će Egeresi predložiti predsjednici Skupštine Srbije da tom prigodom bude potpisan i sporazum o suradnji parlamenata, uz poseban aneks koji bi govorio o suradnji i Vojvodine kao srpske pokrajine. 
»Europske integracije Srbije idu preko Ljubljane, Budimpešte i Beča«, rekao je novinarima Sándor Egeresi, dodavši i kako su »naši susjedi oslonac i potpora u suočavanju sa svim izazovima s kojima se Srbija suočava na putu prema EU«. 
Poseban naglasak na razgovorima dan je gospodarskoj suradnji Vojvodine, Srbije i Slovenije. Rečeno je kako je ta suradnja već sada jako dobra, a predsjednik vojvođanske skupštine je podsjetio kako su slovenski gospodarstvenici u Srbiju uložili već 1,2 milijarde eura, a da Vojvodina u robnoj razmjeni sa Slovenijom ima suficit od 18,8 milijuna eura. 
Predsjednik Skupštine Vojvodine je predložio i da se organiziraju Dani kulture Slovenije u Vojvodini, a kasnije bi se kultura Vojvodine predstavila u Sloveniji.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika