Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U iščekivanju SP-a u rukometu

Sretnu i uspješnu novu 2009. godinu, unatoč svjetskoj recesiji, Osječanima su nagovijestili graditelji, a njihov je uspjeh proslavljen netom prije Nove godine, svečanim otvorenjem nastavno-sportske dvorane »Gradski vrt« u nedjelju, 28. prosinca. Tako je sretno priveden kraju kontroverzni projekt oko kojega su se lomila koplja i padale glave, pa i gradska vlast – Osijek je gotovo 9 mjeseci vodila povjerenica Vlade RH, što pretpostavlja samo hladni pogon. Nova je dvorana zablistala nakon 11 mjeseci intenzivne gradnje. Uglavnom je građena sredstvima Vlade RH, oko 200 milijuna kuna, mada je i Gradsko poglavarstvo dalo 40–50 milijuna kuna za otkup zemljišta, infrastrukturu i uređenje okoliša. Prvu su utakmicu tako dobili građani Osijeka, a prvu je pobjedu na parketu zabilježila reprezentacija Hrvatske pobijedivši Ruse s 27:26, mada rezultat u ovakvim prigodama i nije važan, no u ukupnom srazu do sada smo imali svatko po 6 pobjeda, a nakon Zagreba i Osijeka okitili smo se s još dvije.
Objekt je prelijep, projektanti su Boris Koružnjak i Gordana Domić, glavni inženjer gradilišta bio je Dario Jezidžić, a izvođač Osijek-Koteks. Temelji su, istina, položeni još u proljeće 2007. godine, no prva je »deka« postavljena 12. siječnja 2008. Za 11 mjeseci svi su radovi dovršeni a dvorana predana građanima i osječkoj mladeži. Ugrađeno je 1,1 tisuća tona čelika i 6,5 tisuća tona betona, a korisna je površina objekta 18,5 tisuća četvornih metara. Ima dvije dvorane, velika koja prima 3,5 tisuće gledatelja i manja za 1,2 tisuće, još dvije manje za borilačke sportove te atletski tunel sa 6 staza, mini bazen i još puno pratećih sadržaja. Na otvorenju su govorili predsjednik gradskoga Vijeća Anto Đapić, gradonačelnik Gordan Matković i dopredsjednik Sabora Vladimir Šeks, a čast da presiječe vrpcu i izvede početni udarac na utakmici imala je legenda osječkog rukometa Katica Ileš.
SKUPINA B: Do Svjetskog prvenstva u rukometu ostalo je još tjedan dana, i točno sljedećeg petka u Splitu će biti svečano otvorenje. Hrvatska nastupa u B-skupini u Splitu, gdje su favoriti uz nas još i Švedska, Španjolska pa i Koreja, a znamo da dalje prolaze samo tri ekipe. Šveđani su četverostruki svjetski prvaci, tri puta su bili drugi i četiri puta treći, a tu su uspjesi i na drugim natjecanjima i to se mora respektirati. Trener Ola Lindgren ima odličnu postavu, računa na vrsnog šutera Kima Anderssona, pivota Marcusa Ahlma i vanjske Tomasa Svenssona i Jonasa Kollmana. I Španjolci su respektabilni glede dosadašnjih rezultata, a u Tunisu 2005. godine osvojili su zlato. Trener Juan Carlos Pastor pomladio je ekipu, ali se nije odrekao usluga Juana Garcie i Rocasa, te Romera i Entrreriosa. Koreja nema tih starih zasluga, ali dolazi kao najbolja selekcija Azije i potencijalna je opasnost za sve sudionike ove skupine. Treba motriti na Won Chue Peakua, koji već dugo igra u Europi, te Kyung Shin Yoona, najboljeg strijelca Bundeslige. Trener Do Heon Park u njih polaže najveće nade. Bez sumnje bit će teško, a već na otvorenju SP-a naši igraju baš s Južnom Korejom, i ta prva pobjeda otklonila bi sve sumnje.
OSJEČKA PONUDA: I za kraj, još samo riječ, dvije o osječkoj A-skupini. U Osijeku će od 17. siječnja nastupati reprezentacije: Argentine, Australije, Francuske, Mađarske, Rumunjske i Slovačke. U favorite spadaju Rumunji, koji su također četverostruki svjetski prvaci, no, ne ide im baš u zadnje vrijeme. Posljednji su puta na Islandu 1995. godine osvojili skromno 10. mjesto, no trener Omer Aikanu je nagovijestio povratak, a uzda se u iskusnog vratara Staneskua, šutera Saniu, a tu je i Rares Jurca, kojega pamtimo kao kružnog napadača Zagreba. Francuze svi hvale, mada imaju samo jedno osvojeno zlato na SP-u, jednom su bili drugi i tri puta treći, ali imaju i uspjeha na drugim natjecanjima – zlato na PE u Švicarskoj 2006. Aduti trenera Clauda Onestea su svakako Omeyer i Karabatić, ali i braća Bertrand, Gille i ubojita krila Abelan i Guigonn. Mađari također imaju visok rejting u svjetskom rukometu i sudionici su 15 svjetskih prvenstava. Ekipu vodi Laszlo Skaliczky, a uzda se u Lazsla Nagya, Gabora Csorszora, braću Ivanczik i Nenada Puljezovića. Svakako da računa i na brojnu publiku, jer Mađarima je u Osijek doći, k‘o reći dobar dan. Račune bi ponekom mogla pomrsiti Slovačka, koja dolazi prvi puta na SP, ali je otkrovenje i dolazi kao pobjednik u play-offu sa Slovenijom. Izbornik Zoltan Heister ima dobar, mada u europskim okvirima nedovoljno poznat sastav, no ističe vratarski tandem Stochl-Shejbal, braću Stranovsky na krilima, te vanjsku liniju Kukučka-Šulc-Valo. Uzbuđenja će biti na pretek, pa vas pozivamo da i vi budete sudionici Svjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj od 16. siječnja do 1. veljače. Vidimo se u Osijeku! 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika