Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pregled sporta

»Snježna krajica« na Sljemenu
Pobjeda Marije Riesch, 
Jelušić i Fleiss solidne 
 
Njemačka skijašica Maria Riesch (24) pobijedila je u slalomu Svjetskog kupa na zagrebačkom Sljemenu, popularnoj »Snježnoj krajici«, održanom u nedjelju 4. siječnja. To joj je deveta pobjeda u karijeri u Svjetskom kupu, a treća ove sezone. 
Sve tri ovosezonske pobjede ostvarila je u slalomu. Prije Sljemena slavila je u Semmeringu i La Molini.
Na drugom mjestu je završila Talijanka Nicole Gius (+0,44), a treća je bila Čehinja Sarka Zahrobska (+0,63).
Hrvatske predstavnice Ana Jelušić i Nika Fleiss osvojile su nove bodove u slalomu. Jelušić je zauzela 16. mjesto (+2,68), a Fleiss je završila na 19. poziciji (+3,25)
Vodeća iz prve vožnje Amerikanka Lindsey Vonn pogriješila je u drugom laufu neposredno prije cilja. Zbog nesmotrenosti je ostala bez pobjede, jer je na zadnjem prolazu imala skoro sekundu prednosti u odnosu na Mariju Riesch. 
Sličnu pogrešku napravila je i Slovakinja Veronika Zuzulova, koja je bila treća u prvoj vožnji.
Preostale hrvatske predstavnice, koje su imale visoke startne brojeve, nisu uspjele ući u drugu vožnju. Sofija Novoselić i Matea Ferk nisu završile utrku, a Tea Palić je zauzela 49. poziciju u prvoj vožnji.
Skijaši su, prema najavama, vozili slalom u utorak, 6. siječnja.
Inače, pobjednik druge utrke skijaških legendi na zagrebačkom Sljemenu je Austrijanac Hans Enn Enn, koji je u finalu bio brži od najbolje hrvatske sportašice svih vremena Janice Kostelić. 
Enn je u finalu krenuo s dvije sekunde prednosti, te je tu razliku održavao do dvoja vrata prije cilja kada je potpuno usporio, te pričekao Janicu kako bi zajedno ušli u cilj, no semafor je pokazao da je Enn ipak ciljnu liniju prešao jednu stotinku ranije.
Treće mjesto zauzeo je Marc Girardelli koji je bio brži od Hans-Petera Buraasa.
Osim Enna, Janice, Girtardellija i Buraasa, na Sljemenu su nastupile i skijaške legende Alberto Tomba, Franz Klammer, Bojan Križaj, Thomas Sykora, Urška Hrovat, Špela Pretnar...
Čitav nagradni fond od 150.000 kuna namijenjen je Dječjoj bolnici za kronične bolesti u Gornjoj Bistri.
 
Nogometni transfer
Olić u Bayernu!
 
Njemački nogometni prvoligaš Hamburger SV spreman je pustiti hrvatskog reprezentativnog napadača Ivicu Olića u Bayern već tijekom siječnja ukoliko u zamjenu za njega Bayerna u HSV pusti njemačkog reprezentativnog napadača Lukasa Podolskog, navode njemački dnevni listovi Die Welt i Hamburger Abendblatt u svojim internetskim izdanjima, a piše Hina.
Kako navode njemački mediji, HSV bi Bayernu za Podolskog platio sedam milijuna eura i ostao bez Olića šest mjeseci ranije, jer će u ljeto Olić prijeći u Bayern kao slobodan igrač.
Ova zamjena bi dobro došla za oba kluba, jer bi i Olić mogao nastupati za Bayern u proljetnom nastavku Lige prvaka, a i Podolski bi mogao pomoći HSV-u u Kupu UEFA.
»Ukoliko Podolski izrazi želju za prelaskom u HSV, tada možemo razgovarati o zamjeni«, kazao je generalni manager Bayerna Uli Hoeness.
Inače, Bayern za Podolskog traži najmanje 10 milijuna eura odštete. Oba kluba trenutačno se nalaze u Dubaiju gdje se pripremaju za proljetni nastavak sezone.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika