Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dakar seli u Argentinu i Čile

Posljednjeg petka u prošloj 2008. godini, subotički motorist Gabor Sagmeister održao je promotivnu press konferenciju na kojoj je javnost upoznao s osnovnim detaljima u svezi s njegovim predstojećim nastupom na rallyju iz tzv. »Dakar« serije, koji se ove godine iz sigurnosnih razloga (nakon prošlogodišnjeg otkazivanja) vozi po bespućima Argentine i Čilea. Ukoliko sve bude u redu, tijekom izlaska ovoga broja Hrvatske riječi, jedini Subotičanin u povijesti koji je izborio pravo nastupa na ovom eminentnom motorističkom natjecanju trebao bi se uveliko boriti za minute i sate koji određuju konačan poredak na najjačoj svjetskoj rally utrci. U kraćem razgovoru prije njegova odlaska za Buenos Aires, gdje je utrka i startala 3. siječnja, Gabor je pojasnio brojne pojedinosti vezane uz svoj nastup, a zanimljivo je kako za istu natjecateljsku momčad nastupa skupa s hrvatskom posadom.
»Zbog poznatih okolnosti u pojedinim afričkim zemljama (politički nemiri) kroz koje prolazi ruta »Dakara«, organizatori utrke su se odlučili »preseliti« na teritorij Latinske Amerike, pa će se 2009. godine voziti po divljim prostranstvima Argentine i Čilea. Predviđena staza duga je 9572 km, a pojedine etape vozit će se na neuobičajeno velikim nadmorskim visinama (i do 4000m), što će, uz posve nepoznat teren, predstavljati dodatnu atraktivnost utrke koju će medijski pratiti cijeli svijet. U želji da se što bolje pripremim, posljednjih mjeseci sam trenirao i na većim visinama u Austriji, te  na domaćim stazama uz asistenciju tima koji se brine o mom nastupu«, počeo je priču Gabor Sagmeister, pojašnjavajući neke tehničke pojedinosti u svezi s utrkom.
UTRKA: Ukoliko sve bude teklo po planu organizatora, utrka Dakar Argenitna – Čile, trebala bi trajati od 3. do 19. siječnja 2009. godine, a prosječna dužina dnevnih etapa iznosi oko 700 km, što predstavlja iznimno zahtjevan pothvat i iziskuje veliku vozačku vještinu uz odličnu tjelesnu pripremljenost.
»Prije svega želio bih završiti utrku do kraja, što je i osnovni cilj svakog sudionika, a osobno bih bih volio zauzeti mjesto između 30-40 najbolje plasiranih vozača. Bit će jako teško, jer primjerice već prvoga dana utrke vozi se etapa od 733 km, a već sutradan još duža, od 840 km, što još nikada u povijesti ovakvih rallyja nije bilo. Također, novina su i pojedine etapa koje će biti vožene na nadmorskoj visini većoj od 4000 metara, što predstavlja dodatno otežavajuću okolnost i jednostavno niti sam ne znam kako će motorkotač reagirati na ovakve neuobičajene atmosferske uvjete.«
U ISTOJ MOMČADI S HRVATSKOM POSADOM: Gabor Sagmeister vozit će za momčad Szallai Dakar team, u kojemu jedan automobil vozi i hrvatska posada Šaškin. On je jedini motorist, a natječu se još i jedan mađarski automobil i kamion. Podršku i asistenciju osiguravaju dva mehaničarska kamiona u pratnji.
»Kolege iz hrvatske posade sam upoznao prošle godine kada smo bili skupa na tehničkom pregledu za prošlogodišnji Dakar koji je, nažalost, bio otkazan iz sigurnosnih razloga. Momci su iz Splita i voze Opel Antaru, a kako utrka traje gotovo tri tjedna bit će dovoljno vremena za još bolje upoznavanje i suradnju tijekom našeg nastupa na ovom rallyju.Glede moga sudjelovanja u ovoj utrci htio bih još pojasniti kako sam zahvaljujući svojim prijašnjim rezultatima tijekom 15-godišnje karijere osigurao izravan plasman u natjecateljsku konkurenciju. Na koncu, ponovio bih kako bi plasman među prvih četrdeset natjecatelja u mojoj kategoriji predstavljao velik rezultat i u potpunosti zadovoljio moje sportske želje«, zaključio je ovaj kraći razgovor Gabor Sagmeister, prvi Subotičanin u povijesti rallyja Dakar.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika