Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Migrena (dio II.)

igrena je jedan od najtežih oblika glavobolje i spada u primarne glavobolje čiji se pravi uzrok još uvijek ne zna. Od ostalih glavobolja razlikuje se po svome klasičnom skupu simptoma koji obuhvaćaju jednostranu i žestoku, pulsirajuću glavobolju, mučninu, povraćanje, fotofobiju, fonofobiju i osmofobiju te prolazne neurološke simptome, koji se označavaju terminom aura. Ovo znači da osobi u fazi napada migrene izrazito smetaju svjetlost i zvukovi, a prije samog napada mogu se pojaviti poremećaji vida poput treperenja svjetlosnih točaka, pojave slijepih točaka i cik-cak krivulja, te obamrlost udova i pojava čudnih mirisa, što sve zajedno predstavlja tzv. auru. Migrena se pojavljuje u svim dobnim skupinama, s time da je nakon puberteta tri puta češća kod žena nego kod muškaraca. Zbog hormonske ovisnosti migrena se češće javlja tijekom menstruacije, u četvrtoj i petoj dekadi života, dok je tijekom trudnoće i menopauze rjeđa. Po različitim izvješćima ona je češća u nižim socio-ekonomskim grupama i kod osoba nižeg obrazovanja. Smatra se da je migrena nasljedna bolest ili da se barem nasljeđuje sklonost migrenoznim napadima. Tako je primjećeno da u mnogim obiteljima ženske osobe imaju migrenu, a skoro u 90 posto slučajeva će kćerka imati migrenu ako je majka patila od nje. Ukoliko se kod muškaraca jave jake glavobolje najvjerojatnije se radi o tzv. claster glavoboljama, a ne o migreni, te je i ovaj fenomen neophodne ispitati kod liječnika.
Napadaj migrene izazivaju poremećaj ritma budnosti i sna, hormonske promjene (bolest štitnjače i slično), hormonska kontracepcija, pretjerano uzimanje kofeina, raznih namirnica i mirisnih supstancija, promjena nadmorske visine ili godišnjeg doba, gladovanje i preskakanje objeda te boravak u zagušljivoj prostoriji. Također, njenu pojavu potiču i snažne emocionalne reakcije – bilo uzbuđenje ili bijes, pretjerane tjelesne aktivnosti i uzimanje velikih količina alkohola. Migrena traje od nekoliko sati do nekoliko dana i može biti izazvana i unošenjem čokolade, zrelih vrsta sireva, mesnih prerađevina te crnog vina i manjkom magnezija u organizmu.
S obzirom da se ne zna pravi uzrok ove bolesti njeno se liječenje svodi na otklanjanje bola, prepoznavanje početnih simptoma bolesti i izbjegavanje svih životnih situacija koje dovode do napadaja migrene. Ukoliko do napadaja ipak dođe u kućnim uvjetima, savjetuje se držanje hladnog obloga ili vreće smrznutog povrća na čelu, umakanje nogu u toplu vodu i sklanjanje u mračnu prostoriju udaljenu od izvora buke. Odmah po pojavi bola uzmite i dodatne doze magnezija i niacina (vitamin B3) te neke od lijekova koje vam je liječnik preporučio radi profilakse migrenoznih napadaja. U blažim oblicima glavobolje pomoći će i uporaba biljnih eteričnih ulja u obliku krema ili obloga koji su na bazi lavande, eukaliptusa, ružmarina, mente peperite i sl. U težim napadajima koriste se tablete protiv bolova, mučnine, ali često i čepići te injekcije jakih analgetika. Svakako, radi dijagnoze i lakšeg te uspješnog liječenja ove bolesti prilikom pojave već prvih napadaja neophodno je obratiti se za liječničku pomoć.
Cluster glavobolje dobile su naziv po tome što se javljaju u učestalim napadajima. U pravilu počinju nekoliko sati nakon odlaska na počinak, a katkad im prethodi blagi osjećaj bola na jednoj strani glave. Bol je snažan i oštar, javlja se oko crvenog oka, praćen curenjem iz nosa i crvenilom lica. Traje od 30 minuta do 2 sata i često se pojavljuje već sljedećeg dana. Kao što smo rekli, ovakvi napadaji su češći kod muškaraca i mogu se javljati tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci. S obzirom da su ovo najmanje ispitane glavobolje, njihovo liječenje je i najteže i zahtijeva konzultaciju specijalista neurologa.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika