Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Božićni koncerti

Božić u Plavni
Stare pjesme u novom ruhu
 
U srijedu (24. studenoga) navečer, u crkvi sv. Jakova, koja se sve više punila župljanima i gostima za misu polnoćku, začuli su se zvuci tradicionalnih božićnih pjesama. Dok su pobožno zauzimali svoja mjesta, mnogi su vjernici bili ugodno iznenađeni izvedbama ovih pjesama u novom glazbenom ruhu. Ovoga puta to su bili tamburaški instrumenti na kojima su »Matoševci« skladno i sigurno pratili novi pjevački zbor. Kao i uvijek, župna je crkva za ovu prigodu bila osobito ukrašena, a nedavno je oličena i oslikana. Za božićne blagdane, zaslugom župnika i njegovih župljana, postavljeni su Betlehem i četiri jelke, što je osobitom ljepotom obogatilo vjernicima doživljaj Isusova rođenja.
Da proslava Božića ne ostane samo na vanjskom činu i tradicionalno-običajnoj razini, pobrinuo se vlč. Josip Štefković u svojoj propovijedi. On je i na polnoćki i sutradan na jutarnjoj božićnoj sv. misi govorio o radosti, koja ne treba biti vezana samo uz blagdan Božića, nego mora postati dijelom naše svakodnevice. 
Božić je blagdan obnove vjere, duha, razuma i ljubavi, a sve je to potrebno u zajedničkom traganju za općim dobrom. Zato je suradnja župne zajednice i kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva kakvo je »Matoš«, doista pravi put, koji može biti uzorom i mnogim drugima na ovim prostorima, pogotovo ako su to rubna mjesta kao što je Plavna.
Z. Pelajić
 
Božićni koncert u Budrovcima
»Vladimir Nazor« pjevao u Hrvatskoj
 
U organizaciji Kulturno-umjetničke udruge »Naša grana« iz Budrovaca (Republika Hrvatska), u nedjelju 28. prosinca 2008. u ovome je mjestu održan treći po redu Božićni koncert pod nazivom »Na salašu kod Betlema«. 
Selo Budrovci se nalazi u istočnom dijelu Đakovštine, na putu prema Vinkovcima, a ima oko 1400 stanovnika.
Gosti večeri bili su domaćini KUU »Naša grana«, koji su i otvorili koncert, zatim muška pjevačka skupina KUD-a »Drenjanci« iz Drenja, KUD »Slavonija« – Đurđanci te mješovita pjevačka skupina HKUD-a »Vladimir Nazor« iz Sombora. Somborci su otpjevali tri božićne pjesme: »Divica Marija«, »Narodi nam se« i »Radujmo se i pivajmo« u prvom izlasku na binu, a drugi put su pjevali pučke pjesme. Ova pjevačka skupina postoji tek par godina, ali se polako popunjava i vrlo uspješno nastupa i na svom terenu pa i u gostima.
U publici su bili ugledni gosti iz županije i općine i svi su skupa bili zadovoljni programom i svaki nastup nagrađivali burnim pljeskom.
A.  Kovač
 
Božić u Zemunu
Prigodni koncert zbora mladih
 
Badnji dan je dan kada svaki kršćanin s nestrpljenjem očekuje misu polnoćku i najradosniji od svih blagdana - Božić. Zemunska župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije ove je godine bila premala da bi primila sve koji su htjeli u ovoj svetoj noći, budni i uz molitvu, dočekati dolazak Spasitelja svijeta. Pola sata prije polnoćke održan je prigodni koncert u izvođenju zbora mladih. Pjesmama »Zvan Betlema«, »Mehki snežek«, »O kakva to svijetlost«, i najljepšom od svih božićnih skladbi – pjesmom »Tiha noć«, uz pratnju na violini, zbor je dodirnuo srca svih nazočnih vjernika. Tako su na najuzvišeniji način, svojim glasovima, izrazili svoju vjeru i pripremili dom u svojim i srcima svih vjernika koji su ih slušali za maloga Isusa, čije rođenje slavi cijeli svijet. 
Prve snježne pahulje, koje su pale baš te noći (24. prosinca) na Zemun, dale su još svečaniji ton ovom euharistijskom slavlju. Propovijed zemunskog župnika Joze Duspare pozvala je sve ljude koji slave Božić da se zapitaju – što to zapravo znači? Tom prigodom je istaknuto da vanjska obilježja ovog blagdana nisu suština zbog koje on traje već 2000 godina. Mir među ljudima, tolerancija, vjera u bolje sutra i u mesiju jesu temelj na kome počiva i Crkva i kršćanstvo uopće. 
Polnoćka je završena pjesmom »Narodi nam se« nakon čega su vjernici jedni drugima uputili najiskrenije čestitke i puna srca krenuli svojim kućama da bi u toplini svojih domova, uz svoje najdraže, dočekali najradosniji dan u godini – Božić. 
D. Lukinović
 
Božićni koncert u Srijemskoj Mitrovici
Ljepota blagdanskih pjesama 
 
Na četvrtu adventsku nedjelju, 21. prosinca 2008., u prostorijama Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici upriličen je koncert božićnih pjesama. Na taj je način skupina župljana željela počastiti svoje sužupljane i sugrađane, te prikazati bogatstvo božićnih pjesama koje ima naš narod. Tako su izvedene pjesme – »Radujte se narodi«, »Svim na zemlju«, »U to vrijeme godišta«, »Tiha noć«, te mnoge druge. Uz ove, već svima poznate pjesme mogli su se čuti i zvuci dječjih božićnih pjesama, koje su izveli najmlađi župljani. Aranžmane za sve pjesme napisao je Stjepan Petrović. 
Osim pjesme, angažman je bio vidljiv i u scenskom dijelu, koji se sastojao od živih jaslica, te prigodnog dekora urađenog upravo za ovu prigodu.
U uvodnoj riječi s. Cecilija je naglasila bogatstvo tradicije božićnih pjesama, te njihovu ljepotu, a u zaključnoj je riječi župnik preč. Eduard Španović izrazio veliku radost zbog koncerta te istaknuo, kako je to dokaz da božićne pjesme žive već dugi niz godina i uvijek su rado pjevane.
Koncertu je bio nazočan velik broj posjetitelja.
I. Zrno
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika