Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Šokadijin« koncert i igrokaz mladeži

Blagdansko ozračje nas polagano napušta, u sjećanju ostaje samo ljepota trenutaka kojima se radujemo dolaskom svakog Božića. Po već ustaljenoj tradiciji  prije polnoćne Mise (24. prosinca) u crkvi sv. Lovre u Sonti održan je božićni koncert pjevačkog zbora i tamburaškog sastava KPZH »Šokadija«, te igrokaz i recital djece župe Sonta, koje je pripremila katehistica Kristina Ralbovsky. 
Istodobno, katolička mladež župe na prostoru ispred crkve priredila je živi prikaz Betlehemske štalice. Vjernici, već navikli na »Šokadijine« božićne koncerte, ispunili su crkvu pola sata prije početka mise, kad je koncert i započet. U drugom dijelu djeca su igrokazom i recitalom pozdravila dolazak Spasitelja. Nekoliko minuta prije ponoći pogašena su sva svjetla u crkvi, a vjernik Marinko Šegrt, odjeven u starinsku šokačku narodnu nošnju unio je Betlehemsko svjetlo, koje je iz njegovih ruku primio vlč. Dominik Ralbovsky i prenio ga na pripremljene svijeće ispred i oko oltara. 
Koncertu i Polnoćki nije prisustvovao nitko od dužnosnika Mjesne zajednice, iako katolici tvore više od 60 posto žitelja Sonte. Moglo bi se reći kako je na taj način pokazan maksimalan stupanj nepoštovanja najvećeg blagdana većinskog dijela žitelja sela, što se ponavlja iz godine u godinu. 
Inače, članovi još jedne sonćanske institucije kulture, OKUD-a »Ivo Lola Ribar«, božićni koncert »Večer mira i ljubavi« priredili su 28. prosinca u velikoj sali Doma kulture. Dramska i folklorna skupina, te pjevački zbor OKUD-a, prikazali su kroz pjesmu, igru i glumu običaje Badnje večeri prije i poslije polnoćke. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika