Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poruke vjere, ljubavi i spasenja

Tradicionalni božićni koncert Katedralnog zbora »Albe Vidaković« i Subotičkog tamburaškog orkestra, održan 22. prosinca u Velikoj vijećnici Gradske kuće, i ove je godine slušateljima donio prigodni glazbeni program, pripravljajući ih tako za dolazeći blagdan. To je već devetnaesta godina da ovaj zbor na čelu sa zborovođom i dirigenticom s. Mirjam Pandžić daruje vjernicima, ali i svima drugima, jedinstveni doživljaj blagdanskoga duha. 
Ove se godine na repertoaru našlo dvanaest pjesama. Izvedene su tradicionalne hrvatske i božićne skladbe iz drugih dijelova svijeta: »Transeamus usque Betlehem« (J. Schnabel), »Tiha noć, sveta noć« (F. Gruber, Austria), »Adeste fideles« (J. F. Wade), »O Betleme grade slavni«, »Radujte se narodi«, »Veselje ti navješćujem«, »Zdravo budi mladi Kralju«, »A la na nina nona« (Španjolska), »Oj pastiri, čujte novi glas«, »Spavaj mali Božiću«, »Radujte se anđeli«, »Narodi nam se Kralj nebeski«. 
Pokraj zbora i orkestra, nastupili su i vokalni solisti Antonija Piuković i Franjo Vojnić Hajduk. 
Prepuna dvorana Velike vijećnice pjevala je na momente skupa s izvođačima, te tako doprinijela ovom glazbenom, ali i duhovnom događaju. 
Inače, svetom misom zahvalnicom, koja je održana na misijsku nedjelju u listopadu, Katedralni zbor »Albe Vidaković« zahvalio je Bogu za 35 godina postojanja. Božićnim koncertom i polnoćkom završio je obilježavanje 35. obljetnice postojanja i djelovanja. Zbor je, podsjetimo, osnovala s. Mirjam Pandžić, koja i danas nesebično radi na očuvanju kulturne baštine i tradicijskog crkvenog pjevanja. Tijekom proteklih 35 godina Katedralni zbor iz Subotice pjevao je na svim crkvenim svečanostima u katedrali prigodom većih blagdana, dok u manjem sastavu pjeva svake nedjelje na svetoj misi. Osim tog redovitog pjevanja, zbor je imao puno nastupa i koncerata u Subotici, kao i mnoga gostovanja u pojedinim selima i gradovima u Subotičkoj biskupiji. 
Također, valja spomenuti kako su Katedralni zbor i Subotički tamburaški orkestar u katedrali-bazilici svete Terezije Avilske proslavili i svoju 20. zajedničku polnoćku. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika