Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kulturna dešavanja

Više od jedan posto proračuna za kulturu
 
BEOGRAD – Ministarstvo kulture Srbije će tijekom 2009. godine prvi put, poslije više godina, raspolagati sumom koja prelazi dosadašnju granicu od jednog postotka državnog proračuna, a to povećanje će, kako je priopćeno, omogućiti realizaciju znatno većeg broja projekata. 
Time će biti olakšano i provođenje glavnih ciljeva kulturne politike, priopćilo je Ministarstvo kulture povodom usvajanja republičkog proračuna u Skupštini Srbije 29. prosinca, a prenosi Seecult.org.
Osim povećanja proračuna namijenjenog programima u oblasti stvaralaštva, zaštite kulturnog naslijeđa i medija, planirana je i transformacija proračunskih korisnika i provođenje efikasnijeg i odgovornijeg modela korištenja sredstava.
 
Linz - europska kulturna prijestolnica 
u 2009. godini
 
Austrijski grad Linz, na sjeveru zemlje, europska prijestolnica kulture u 2009. zajedno s Vilniusom, u noći na četvrtak 1. siječnja označio je početak kulturnih priredaba novogodišnjim vatrometom pod nazivom »Raketna simfonija«, piše Hina.
Na obali Dunava, koji prolazi kroz taj grad, četiristotinjak pjevača zbora vodilo je »dijalog« sa zvučnim i pirotehničkim efektima tijekom priredbe upriličene u devet slika. Gotovo 130.000 ljudi sudjelovalo je na svečanoj priredbi unatoč velikoj hladnoći. 
U okviru kulturnog programa »Linz 2009.«, koji je osmislio Švicarac Martin Heller s proračunom od 68 milijuna eura, planira se održati 220 priredaba tijekom cijele godine. 
 
Teatar »Ulysses« na Sterijinom pozorju
 
NOVI SAD – Poznati glumac Rade Šerbedžija boravio je koncem prošle godine u Novom Sadu povodom dogovora o gostovanju svog Teatra »Ulysses« s Brijuna na idućem Sterijinom pozorju u svibnju/lipnju 2009. godine, piše novosadski »Dnevnik«.
Zasad je u planu da Teatar »Ulysses« izvede pet svojih predstava: »Balade Petrice Kerempuha«, koju je Rade Šerbedžija režirao zajedno s Darkom Rundekom, »Pijanu noć 1918« Miroslava Krleže i Ive Štivičića, »Romea i Juliju 1968« Dušana Jovanovića, obje u režiji Lenke Uvodički, kao i »Kralja Leara«. Gostovat će i »Moj obračun s njima«, koji je Šerbedžija kao monodramu igrao davno, 1973. godine u Zemunu, a poslije i na Sterijinom pozorju. 
Prema pisanju »Dnevnika«, većina ovih predstava bit će igrana na otvorenom prostoru. Teatar »Ulysses« i Sterijino pozorje postigli su dogovor o zajedničkom projektu gostovanja u vrijeme festivala, koji Sterijino pozorje otvara prema ambijentalnom teatru. 
Tako će na Petrovaradinskoj tvrđavi biti izvedeni »Kralj Lear« i »Romeo i Julija ’68« na sceni koja će biti posebno napravljena. Predstava »Moj obračun s njima« planirana je u Katoličkoj porti, a »Balade Petrice Kerempuha« na Štrandu, dok će »Pijana noć 1918« biti jedina izvedena u zatvorenom prostoru, na svečanom zatvaranju festivala u Srpskom narodnom pozorištu. Za produkciju će, kako se navodi, biti zadužen Exit tim.
Podsjetimo, Teatar »Ulysses« nazvan je po čuvenom romanu Jamesa Joycea, koji je boravio u Istri, a osnovali su ga 2001. godine Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić.
 
Počela Zimska škola hrvatskoga folklora
 
CRIKVENICA – U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u Crikvenici se od 3. do 14. siječnja održava tradicionalna Zimska škola hrvatskoga folklora, na kojoj će se podučavati plesovi, pjesme, narodne nošnje i glazbala dinarskog područja.
Voditelj škole folklora je prof. Andrija Ivančan, diplomirani etnolog i vrstan koreograf, a uz njega predavači su i drugi ugledni hrvatski plesni pedagozi i istraživači hrvatskoga folklora.
Organizirane su četiri grupe predavanja, a polaznici mogu odabrati: ples, sviranje tambura (voditelj ove grupe je maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a, predavač prof. Željko Bradić, asistent Dražen Šoić), sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala (voditelj Stjepan Večković, solist nacionalnog ansambla LADO i graditelj glazbala), te sviranje cimbala (predavač Marijan Janči). 
Plesači će učiti plesove, pjesme, glazbala, narodne nošnje hrvatskog dinarskog područja koje obuhvaća - Liku, Dalmatinsku zagoru (Sinjska krajina, Poljica, Zabiokovlje, Imotska i Drniška krajina), Šibensko-primoštensku zagoru, priobalje i otoke, Ravne kotare, zadarsko priobalje i otoke te podvelebitski kanal. Podučavat će se i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini (sjeverna Hercegovina, Kupres, Završje, zapadna Hercegovina) te doline Neretve. Učit će se i osnove dječjeg folklora, plesno pismo (kinetografija), narodne pjesme i nošnje dinarskog područja, te održati teorijska predavanja o metodologiji rada s izvornim folklornim skupinama i reproduktivnim ansamblima te scenska primjena folklora. 
U Zimsku školu hrvatskoga folklora prijavilo se 126 polaznika i to iz sljedećih zemalja: Austrije, Argentine, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Mađarske, Slovačke, te iz cijele Hrvatske.
Zimska škola folklora završit će svečanim koncertom svih sudionika u srijedu, 14. siječnja, u Gradskoj športskoj dvorani u Crikvenici, gdje će polaznici pokazati program koji su uvježbali tijekom dvanaestodnevne nastave. 
 
Gostovao Atelje 212
 
ZAGREB – Beogradsko kazalište Atelje 212 gostovalo je koncem prošle godine (27. prosinca) u Dramskom kazalištu Gavella s predstavom »Posjetitelj« suvremenoga francuskog dramatičara Erica-Emmanuela Schmitta, u režiji Ljiljane Todorović. Glavne uloge u predstavi tumače Dragan Nikolić i Voja Brajović. 
Prema pisanju »Jutarnjeg lista« zagrebačka publika, uvijek brojna na beogradskim gostovanjima, »ovaj je put imala priliku vidjeti vrlo solidnu, zabavnu, populistički pojednostavljenu, ali zato odlično odigranu predstavu«. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika