Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vibrantne prakse u suvremenom slikarstvu

Do 15. siječnja u Galeriji »Dr. Vinko Perčić« (Maksima Gorkog 22) može se pogledati izložba »Nova slika«, na kojoj su zastupljeni radovi triju umjetnika – Nikole Markovića (1979.), Aleksandra Jestrovića – Jamesdina (1972.) i Nenada Kostića (1975.). 
Autori izložbe su Miroslav Karić i Saša Janjić, kustosi Nezavisne umjetničke asocijacije »Remont« iz Beograda. Kako se navodi u pratećem tekstu, izložbom se žele promovirati i podržati imaginativne i vibrantne prakse u suvremenom slikarstvu, s ciljem prikazivanja da tradicionalni postupci u stvaranju slika nisu mrtvi, već su vrlo »uposleni« u razbijanju postojećih granica, postajući nešto drugo, novo i zanimljivo. 
Odabrani autori svojim radovima, kako se ističe, najbolje »ilustriraju priču o kontinuiranoj reinvenciji i ekspanziji slike i njezinom značajnom udjelu u okviru svakog ozbiljnijeg diskursa o suvremenoj umjetnosti«. 
»Polazeći u svom stvaralaštvu od klasičnih tehnika, modela ali ne i nekonvencionalnih formalnih rješenja, umjetnici se u sadržaju oslanjaju na širu suvremenu vizualnu kulturu. Tako Nenad Kostić inspiraciju nalazi u manga i akcijskim igranim filmovima, Nikola Marković na svojim platnima miksa različite vizualne sadržaje od šunga grafika, animiranih junaka, rock inkonografije, dok Aleksandar Jestrović svakodnevne senzacije, produkte pop i mass kulture ‘koristi’ u specifičnim slikama-objektima-instalacijama. Okrećući se u praksi različitim postupcima koji idu od kopiranja i apropriacije do slobodne reprodukcije egzistirajućih motiva, obrazaca, autori u svojim umjetničkim refleksijama o informatičkom društvu i suvremenoj realnosti tretiraju brojna pitanja, poput medijske polucije, surove ‘infokratije’, fascinacije pokretnim slikama, svijetom slavnih i ‘edgy’ fenomenima, ali i pitanja originalnosti, autorstva u eri hiperprodukcije. Njihova neumorna reinterpretacija svakodnevnog i njihov prijevod u reprezentativno, otkriva ne samo njihov interes, već i brojne procese transformacije kojima je suvremena kultura izložena«, stoji, među ostalim, u pratećem tekstu izložbe.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika