Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najznačajniji upis Starogradskog polja na listu UNESCO-a

Ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić izdvojio je upis Starogradskog polja na Hvaru na listu svjetske baštine UNESCO-a kao najznačajniji događaj u oblasti kulture u Hrvatskoj u 2008. godini, navodeći da će to, po završetku, biti ne samo kulturološki, nego i gospodarski doprinos razvoju cijelog Hvara, objavilo je Ministarstvo kulture.
Biškupić je istaknuo i osnutak Hrvatskog audiovizualnog centra, osigurano povećanje financijskih sredstava, nastup hrvatskih autora na Sajmu knjiga u Leipzigu, kao i izložbu »Tiha pobuna – najveći majstori njemačkog ekspresionizma« u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, te izložbu »Rembrantovi bakropisi« u Muzeju za umjetnost i obrt.
Ministar je izdvojio i hrvatski nastup na Bijenalu arhitekture u Veneciji, na kojem su predstavljeni projekti zadarskog arhitekta Nikole Bašića. 
Istaknuo je i izložbu Josipa Račića, retrospektive Ivana Lovrenčića i Milivoja Uzelca, te izložbu »Stećci«, koja je obuhvatila cjelokupnu problematiku srednjovjekovnih kamenih nadgrobnih spomenika – od njihovog porijekla, nastanka, simbolike i umjetnosti do topografije.
U oblasti kazališta istaknuo je predstavu »I konje ubijaju zar ne« u režiji Ivice Boban i »Kauboje« Teatra Exit, kao i »Fausta« redatelja Kreše Dolenčića i riječku »Anu Karenjinu« u režiji Dinka Bogdanića.
U oblasti kinematografije izdvojio je filmove »Iza stakla« Zrinka Ogreste i »Ničiji sin« Arsena Antona Ostojića, a u oblasti izdavaštva knjige – »Hotel Grand« Renata Baretića, »Eros i pornos« Đure Vanđure, »Grad u zrcalu« Mirka Kovača i »Riječi, riječi, riječi« Marka Grčića. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika