Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Godišnja izložba slika

Prosinac je mjesec prepun koncerata, izložbi, raznoraznih svečanosti i poslovnih domjenaka, mjesec u kojem se uglavnom podvlači crta i sumira sve što je urađeno u godini koja je iza nas. Kao i svake godine do sada, tako je i koncem prošlog mjeseca Udruga umjetnika »August Šenoa« u suradnji sa Zajednicom protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata organizirala godišnju izložbu slika svojih članova – slikara koji su se predstavili s jednim od svojih najboljih radova po vlastitom izboru, a koji je nastao u godini koja nas je upravo napustila.
Ova »Godišnja izložba slika« tradicionalno se održava zadnjeg tjedna stare godine u Galeriji Doma za stare i nemoćne osobe »Dom-Centar« u Zagrebu i svojevrsna je likovna inventura ponajboljih ostvarenja nastalih u zadnje vrijeme. 
Izložbu je otvorio predsjednik Udruge umjetnika »August Šenoa« dr. Ivan Dujmović ustvrdivši kako »Godišnja izložba slika« predstavlja svojevrsnu estetsku sintezu pojedinačnog stvaralačkog čina, odraz likovne potrebe i transparentnosti moralne zbilje. »Ova izložba je umjetnički barometar, putokaz u likovnom stvaranju, traženje kreacije ili ljepote kao sinteze estetike različitosti i količine nadahnuća i, svakako, talenata pri izradi likovnog djela kao odraz stvarnosti.
Motivi naših umjetnika nisu nepoznanica, uglavnom su poznati, a odlikuje ih snaga osobnog doživljaja, odsjaj duše, suptilnost i nada očekivanja da su dio života, dio sadašnjosti«, rekao je dr. Dujmović te dodao, kako se na ovoj izložbi tradicionalno susreću afirmirani umjetnici raznih profila i tehnika, senzibiliziranih estetika i poetika, sastaju se pjesnici kista, dobri crtači čistih linija, eksploziva kolorista i prvi majstori iluminacija.  
Otvorenje »Godišnje izložbe slika« popraćeno je prigodnim glazbeno–poetskim recitalom članova Udruge i poznatog kantautora Nevena Duževića na glasoviru, dok su posebni gosti bili učenici Osnovne škole »August Šenoa« iz Zagreba, koji su također izveli prigodan blagdanski recital, a nastupio je i glazbeni vokalni sastav »Maksimirke«, koji izvodi duhovnu glazbu pod vodstvom prof. Ljerke Koščak. 
Izložba je otvorena do 15. siječnja ove godine.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika