Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tko je zabranio Djeda Mraza?

U Sarajevu je na središnjem trgu ispred katedrale održan prosvjed na kojem je zatraženo da ravnateljica Javne ustanove Djeca Sarajeva dozvoli Djedu Mrazu posjet sarajevskim vrtićima uoči novogodišnjih blagdana, kako bi djeci podijelio paketiće. Na skupu je bilo nazočno više stotina djece, roditelja i drugih građana, a mladi prosvjednici su u društvu čovjeka obučenog u odjeću Djeda Mraza i s karakterističnim novogodišnjim crvenim kapama na glavama pjevali dječje novogodišnje pjesme i jasno poručili da tradiciju pojavljivanja Djeda Mraza djeci ne treba oduzimati.
Jedan čovjek je između ostalih nosio i transparent s natpisom: »Tko je taj tko je zabranio djeci Djeda Mraza? Hoćemo izvanredne izbore u BiH! Demobilizirani branitelji to traže!«
U ime grupe roditelja djece iz vrtića, Vesna Vlašić-Jusupović je izjavila da je potpuno nevjerojatno da se ona i drugi roditelji te njihova djeca prosvjedom moraju boriti »za lik i djelo« Djeda Mraza kojeg je više generacija, dodala je, doživjelo kao divno sjećanje iz djetinjstva, neizostavni karakteristični lik Nove godine i kao simbol zajedništva i pozitivne energije. »Djed Mraz ne pita tko je tko, sva su mu djeca jednaka«, rekla je Vlašić-Jusupović.
Reuf Bajrović je, u ime Odbora za obrazovanje obećao zalaganje tog odbora da Djed Mraz ipak dođe mališanima za Novu godinu.
»Ako sad ne stanemo i ne kažemo dosta, ne znam što je sljedeće. Ako sad dopustimo protjerivanje Djeda Mraza, tko je sljedeći na redu da bude protjeran?«, kazao je Bajrović, istaknuvši da su na ovaj skup svi dobrodošli, te da on nema politički karakter. Prosvjedima su se pridružile i nevladine organizacije Zašto ne, Pokret Dosta i Acips. 
Naime, prosvjed je održan kao izraz nezadovoljstva što se, prema mišljenju nezadovoljnih roditelja, ove Nove godine može desiti »protjerivanje Djeda Mraza« iz vrtića zbog nečijih inzistiranja da njegov dolazak nije u duhu islamske tradicije. 
Pitanje – hoće li Djed Mraz pohoditi za predstojeću Novu godinu mališane u vrtićima, aktualno je u sarajevskoj javnosti na koncu 2008., a osoba za čije ime je javnost vezala protivljenje da on dođe je Arzija Mahmutović, direktorica Javne ustanove Djeca Sarajeva, koju čine 24 vrtića. 
Podsjetimo, ravnateljica Mahmutović je nakon uvođenja vjeronauka za muslimansku djecu iz sarajevskih vrtića protjerala i Djeda Mraza. Tako će omiljeni dječji gost za božićne i novogodišnje blagdane – Djed Mraz zaobići djecu u tim vrtićima. Roditelji kažu da se takvim odnosom uprave prema benignoj pojavi, kakva je Djed Mraz, šalje ružna poruka o svjetonazoru koji djeca dobivaju u sarajevskim vrtićima. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika