Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Struja iz prirode

Potencijal Srbije u alterantivnim ili obnovljivim izvorima energije  procijenjen je na oko 4,8 milijuna tona ekvivalenata nafte. U Vojvodini je najveći potencijal u biomasi, komunalnom otpadu, energiji vjetra, geotermalnoj energiji i malim hidroelektranama. Srbija, u odnosu na razvijene europske države, troši sedam puta više energije da bi stvorila 1000 dolara bruto domaćeg proizvoda i do četiri puta više od zemalja koje su prošle tranziciju, poput – Mađarske, Poljske, Slovenije i Hrvatske. U zemljama koje su članice Europske Unije država daje poticajna sredstva ukoliko netko od građana želi  koristiti alternativne izvore energije.
»Vojvodina ima puno potencijala, ali država i pokrajina moraju pomoći. Kod nas u Sloveniji skoro svaka kuća se grije, a koristi i u druge svrhe geotermalnu energiju. Da bi se koristio ovaj oblik energije potrebno je uložiti 15.000 eura, ali novac se brzo vrati, a i daje se doprinos očuvanju okolice«, objašnjava Božo Dukić iz Centra za obnovljive izvore energije u Sloveniji.
Subotica i njena okolica imaju potencijal koristiti obnovljive izvore energije, i to uglavnom geotermalne. Energija se može stvoriti i iz podzemnih voda, tvrdi Dukić.
»Na Krivaji i u njenoj okolici mogla bi se koristiti geotermalna energija. Građani su zainteresirani, ali kako nema pomoći od strane države sve je još u obliku ideje«, rekao je predsednik NVO »Hrast« Đuro Vavroš.
Energetska efikasnost i okretanje domaćim obnovljivim izvorima su u mnogim republičkim dokumentima apostrofirani kao apsolutni prioritet, ali, na žalost, to je samo na papiru.
»Najveća neracionalnost u potrošnji energije je u oblasti potrošnje struje, jer je ona najjeftinija i kao takva pogodna za rasipanje. Europa je taj problem riješila prije 15 godina donošenjem odgovarajućih zakona koji zabranjuju prekomjernu potrošnju, dok je u Srbiji Zakon o energetskoj efikasnosti još u domeni razmatranja. Ako uzmemo biomasu za proizvodnju struje po proizvedenoj toplotnoj jedinici oko četiri puta je jeftinija od zemnog plina. Isti slučaj je i s bioplinom«, rekao je  pokrajinski tajnik za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković. 
Strategija razvoja energetike u Srbiji do 2012. godine predviđa 24.000 novih radnih mjesta, od čega 14.000 u Vojvodini. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika