Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bogata aktivnost udruga

BAJA - Ovih su se dana u Mađarskoj privele kraju pripreme za izbore u najvišem tijelu Zemaljske samouprave Hrvata. Riječ je o vrhu piramide u čijem
sustavu i temelju obituje 107, protekle jeseni izabranih, lokalnih samouprava
Hrvata diljem 19 županija. No, malo kome je poznato da usporedo s ovim
najvišim političkim tijelom u Mađarskoj uspješno djeluje i jedna druga,
civilna udruga - Savez Hrvata u Mađarskoj (SHM).
Savez Hrvata u Mađarskoj osnovan je 1990. godine kada je rasformiran
Demokratski savez južnih Slavena. Izbori su svake četvrte godine i ne pod udaraju se s izborima za tijela manjinskih samouprava. Do 1994. Savez i njegov Kongres predstavljali su najveće kulturno, prosvjetno i političko tijelo
hrvatske manjine. Od 1993. godine političko organiziranje preuzimaju
manjinske samouprave, te od tada SHM postaje civilna kulturna udruga. Savez je organiziran po regijama gdje žive Hrvati, te imamo peštansku, gradišćansku, zalasku, baranjsku, podravsku i bačku regiju. Procjene su da u Mađarskoj danas živi preko 90.000 Hrvata koji govore najmanje 7 dijalekata. Djeca uče hrvatski književni jezik u 36 vrtića, 38 osnovnih škola i dvije gimnazije (u Budimpešti i Pečuhu).  
Jedino gradišćanski Hrvati imaju svoje (trojezične) udžbenike. Sve druge prosvjetne ustanove koriste knjige i pomoćna nastavna sredstva na književnom hrvatskom jeziku u nakladi tiskare i izdavačke kuće »Croatica« u Budimpešti. 
Na katedri za filologiju Sveučilišta u Budimpešti, Pečuhu i Sambotelu studiraju budući nastavnici, a u Baji i Šopronu na Višoj školi pripremaju se buduće odgajateljice i učitelji za rad na hrvatskom jeziku.  
Iz tiskare će za koji mjesec stići prvi bunjevački molitvenik. »Croatica«, kao samostalno poduzeće, osnovano 2000. godine tiska list »Hrvatski glasnik« u nakladi od oko 2.000 primjeraka, povijesne kalendare i brojna druga izdanja. 
»Odnosi s Maticom hrvatskom su izvanredni. Dobivamo ne samo moralnu, već i novčanu potporu. Imamo obećanje da će sredstava biti i za programe Saveza Hrvata u Mađarskoj. Tijekom cjele godine traje ‘Kroacijada’ po školama i školskim saborima, a uskoro kreće na put putujuća izložba ‘Hrvatska u djelima mađarskih slikara’. Kulturne i folklorne udruge se spremaju na brojne domaće i inozemne turneje. Sve ovo poticajno djeluje, kako na najmlađe da njeguju svoj jezik i kulturu, tako i na obitelji u kojima je hrvatski jezik tijekom desetljeća potisnut u drugi plan« - kaže za »Hrvatsku riječ« predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Josip Ostrogonac. 
László Király
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika