Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Općina zainteresirana za regionalnu deponiju smeća

Predstavnici devet sjevernovojvođanskih općina održali su zajednički sastanak u Čoki, na kojem su razgovarali o mogućnostima izgradnje regionalne deponije. Kao rezultat tih razgovora i na dnevnom redu sjednice Izvršnog odbora našla se inicijativa da i Subotica na početku pruži načelnu potporu takvom projektu. Ova investicija bi koštala blizu 10 milijuna eura, a gradnja regionalne deponije bi trajala nekoliko godina.
    Usuglašavanje oko ovog projekta tek predstoji, jer je vlada Srbije predvidjela izgradnju pet ili šest regionalnih deponija u cijeloj Republici, a planovi ovih devet općina se uklapaju u ove projekte, jer pokrivaju potrebe od 300 do 350 tisuća stanovnika. Načelnu suglasnost za izgradnju regionalne deponije za sada je dala jedino općina Kanjiža, a ovaj prijedlog će se uskoro naći i pred subotičkim vijećnicima.

Održana druga Kobasicijada

Na glavnom gradskom trgu u Subotici u srijedu je održana druga po redu Kobasicijada, koju od prošle godine organizira istoimena humanitarna organizacija iz Turije. Ove godine turijski kobasičari su kobasicu od 30 metara spravljenu u Subotici, tešku oko 30 kilograma, poklonili Crvenom križu, odnosno subotičkoj javnoj kuhinji.
Na trgu su također postavljena i dva štanda na kojima se kobasica u lepinji prodaje građanima, dok će dio tih proizvoda biti upućen domu za nezbrinutu djecu »Kolevka«.

Regresiranje troškova
prijevoza studenata

Odjeljenje za društvene djelatnosti SO Subotica poziva studente koji studiraju u Subotici, a stanuju u naseljima općine Subotica i svakodnevno putuju u grad, da se radi prava na regresiranje troškova prijevoza jave osobno u zgradu Nove općine, Trg Lazara Nešića 1., 9. kat, soba 108. U skladu s dopisom Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu studenti koji zatraže regresiranje troškova prijevoza moraju ispunjavati sljedeće uvjete: da imaju prebivalište u Subotici što dokazuju osobnom iskaznicom, da svakodnevno putuju na međumjesnoj relaciji do ustanove visokog ili višeg obrazovanja (a da nisu korisnici usluge smještaja u studentskim centrima), da se školuju na teret proračuna, da prvi put upisuju godinu studija, te da nisu korisnici studentskih stipendija i kredita od Ministarstva prosvjete i sporta, Fonda za stipendiranje darovitih studenata Sveučilišta u Novom Sadu, Izvršnog vijeća AP Vojvodine i drugih raznih fondacija, organizacija i poduzeća. Studenti koji ispunjavaju navedene uvjete pozivaju se da s osobnom iskaznicom i indeksom, dođu osobno u zgradu Nove općine na Trgu Lazara Nešića 1, 9. kat, soba 108, do 14 sati, do 23. veljače.


Osmi sajam Interexpo

Osmi međunarodni proljetni sajam Interexpo održat će se od 14. do 17. travnja, najavio je direktor Subotičkog sajma Lásló Bóni. On je istaknuo kako se u cilju organiziranja što kvalitetnijega sajma i mogućnosti izlaganja upravo radi na završavanju radova na izgradnji nove dvorane na Palićkom putu u Expocentru. Sajam Interexpo po njegovim riječima i ove godine očekuje oko 40 izlagača raznih profila.

Sastanak kriznog stožera
s predstavnicima
Crvenog križa

Tijekom proteklog tjedna održan je i sastanak Okružne jedinice za djelovanje i funkcioniranje u izvanrednim situacijama i elementarnim nepogodama na kojem su sudjelovali i predstavnik Međunarodne federacije društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Jenny Armstrong te Društva Crvenog križa Srbije i Crne Gore Branimir Knežević. Među članovima Kriznog stožera se osim predsjednika Izvršnog odbora Árpáda Pappa nalaze i tajnik organizacije Crvenog križa u Subotici Mihály Pece, direktor Hitne pomoći Dezső Csúszó i predstavnici Vatrogasnog društva. Gosti na ovom sastanku bili su zadovoljni visokom organiziranošću Kriznog stožera, ali su upoznati i sa zastarelosti voznog parka te slabom opremljenošću kao velikim manama ovog sustava. Prethodnim analizama dokazano je kako najveću opasnost kod nas predstavlja tranzit kemikalija kamionima i vlakovima. U interesu što bolje pripremljenosti na potencijalno opasne situacije i radi otklanjanja eventualnih opasnosti, zahtijevat će se poboljšavanje opremljenosti navedenih subjekata radi izbjegavanja eventualnih katastrofa do kojih može doći u nesretnim slučajevima.

Árpád Papp u posjetu parohiji SPC u Subotici

Proteklog je tjedna, u utorak, 3. veljače, predsjednik Izvršnog odbora SO Subotica Árpád Papp na svoju inicijativu posjetio parohiju Srpske pravoslavne crkve u Subotici, gdje ga je primio paroh Slavko Pajović. Tijekom otvorenog i prijateljskog razgovora zajednički je osuđeno uznemiravanje javnosti putem pisanja grafita na zidove kuća i vjerskih objekata. Što se tiče izmjene naziva ulica, izražena je želja da se sastave zajednički prijedlozi uz dogovor da predstavnici Srpske pravoslavne crkve iniciraju davanje imena ulicama prema imenima zajedničkih svetaca pravoslavnih i katoličkih vjernika, tj. onih koji su proglašeni svetima prije šizme.

Izleti za umirovljenike

Tijekom sljedećeg tjedna općinska Udruga umirovljenika penzionera organizirat će tri izleta. U utorak 24. veljače, stariji Subotičani će moći u Novom Sadu vidjeti Verdijevu operu »Magbet« u 19 časova. Za prijevoz autobusom i ulaznicu plaća se 400 dinara. U četvrtak, 26. veljače, organizirat će se jednodnevna rekreacija u Kiskunhalasu. Ulaznica za bazen s termalnom vodom i ručkom koštaju jednu tisuću, a prijevoz autobusom 190 dinara. U subotu, 28. veljače, za predsjednike mjesnih organizacija Udruge umirovljenika, kao nagrada za jednogodišnji rad, organizirat će se posjet »Kobasicijadi« u Turiji. Prijave se primaju u prostorijama Udruge, Save Šumanovića 2, svakog radnog dana od 8 do 11 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika