Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pripreme za susret katoličke mladeži

Kao što je poznato, cijeli Srijem pripada biskupiji Đakovačkoj i Srijemskoj. Međutim, vojvođanski dio Srijema je izvan Republike Hrvatske i to je jedino područje koje nije u Republici Hrvatskoj, a pripada Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK).
    Upravo zbog toga, radi bolje organiziranosti rimokatoličke crkve i njenih vjernika na tom području, biskupija Đakovačka i Srijemska formirala je Srijemski vikarijat, koji obuhvaća cijelo područje vojvođanskog dijela Srijema. Za generalnog vikara za Srijem postavljen je pomoćni biskup biskupije Đakovačke i Srijemske msgr. Đuro Gašparović, inače i sam Srijemac koji je rodom iz Golubinaca. Sjedište Srijemskog vikarijata je u Petrovaradinu u samostanu Crkve sv. Jurja.
    Na inicijativu pomoćnog biskupa msgr. Đure Gašparovića 2000. godine je formirano i Vijeće mladih Srijemskog vikarijata. Na preporuku svećenika iz svih župa u Srijemu, svaka župa je dala po dvoje mladih koji je predstavljaju u Vijeću. Izabrani su i mladi svećenici iz Srijema koji će voditi Vijeće mladih, i to vlč. Dinko Kalmar iz Slankamena i vlč. Ivica Živković iz Srijemskih Karlovaca. Kako je vlč. Ivica Živković morao otići na druge dužnosti, na njegovu mjestu se mijenjalo nekoliko svećenika. Trenutačno, Vijeće mladih vode vlč. Dinko Kalmar, koji je tamo od osnutka Vijeća, i vlč. Željko Tovilo, koji je odnedavno župnik u Hrtkovcima. Vlč. Željko Tovilo je prenio svoje iskustvo s radom mladih u Hrvatskoj i unio jednu pozitivnu pokretačku energiju.
    Kroz ovo Vijeće mladi su se puno bolje upoznali među sobom i sada su puno bolje organizirani na razini cijelog Vikarijata. Također, mladi iz cijelog Srijema su se na taj način organizirali za mnoga hodočašća, susrete mladih, razne tribine i druženja. Osim toga, u Petrovaradinu postoji tečaj talijanskog jezika koji vodi pomoćni biskup msgr. Đuro Gašparović, a na koji su se uključili svi zainteresirani. Planira se istodobno i tečaj hrvatskog jezika, kao i obuke rada na računalima, ali i druge aktivnosti, kao što su uskoro otvaranje tiskovnog ureda Vikarijata srijemskog i drugo. U sve ove aktivnosti naši mladi iz Srijema su aktivno uključeni.
SKUP HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI: U utorak 10. veljače 2004. godine održan je sastanak Vijeća mladih u prostorijama sjedišta Vikarijata u Petrovaradinu. Osim vlč. Dinka Kalmara i vlč. Željka Tovila na sastanku su bili nazočni predstavnici iz župa Šid, Sot (filijala Ljuba), Beočin, Čerević, Srijemska Kamenica, Petrovaradin, Srijemski Karlovci, Hrtkovci, Maradik i Novi Slankamen. Sastanak je vodio vlč. Željko Tovilo. Glavna tema sastanka je bio susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se ove godine održati u Šibeniku 24. i 25. travnja 2004. godine. Kako je Srijem prilično udaljen od Šibenika, a osim toga naši Srijemci u Šibenik odlaze ipak iz inozemstva, treba sve dobro i na vrijeme organizirati. Vlč. Tovilo je sve to istaknuo i naglasio da svi koji žele ići moraju posjedovati putovnice, to jest ne mogu ići s pograničnim propusnicama kao što se moglo ići u Osijek.
    Dogovoreno je da će skupa ići svi katolici iz Srijema, odnosno i rimokatolici i grkokatolici, dakle katolici istočnog obreda. Određene su kontakt osobe za svaku župu, a za one župe čiji predstavnici nisu bili nazočni odredit će se naknadno. Vlč. Željko Tovilo će poslati dopis svim župnicima u Srijemu. Dogovoreno je da sve kontakt osobe iz svojih župa jave velečasnom do konca veljače, kako bi se znao okvirni broj zainteresiranih za susret u Šibeniku. Upravo zbog toga što naši Srijemci stižu u Šibenik iz velike udaljenosti, ta će se činjenica uzeti u obzir prilikom smještaja mladih, pa bi oni trebali biti smješteni u Šibeniku i okolici.
    Uvjet za sudjelovanje na ovom susretu jest da zainteresirani imaju između 15 i 30 godina. Očekuje se veliki odaziv mladih iz Srijema, kao što je to bilo i za susret u Osijeku.
SUSRET MLADIH SRIJEMA: Osim ove teme, na sastanku je bilo govora i o susretu mladih na razini Srijema, to jest vikarijata. Ranije je bilo predloženo da se ti susreti održavaju dva puta na godinu, ali zbog raznih drugih obveza vjerojatno će biti jedan susret ove godine i to u svibnju mjesecu, ali nije isključeno da bude i u rujnu, o čemu će se konkretnije dogovarati na idućem sastanku Vijeća mladih.
    Na ovom sastanku su mladi iz Petrovaradina obavijestili sve nazočne da organiziraju maskenbal 21. veljače. Ovaj maskenbal je već postao tradicionalan, jer se održava već nekoliko godina. Svi su pozvani da obvezno dođu maskirani i da svakako pozovu sve naše mlade iz svojih župa. Ovom prilikom Petrovaradinci pozivaju i sve naše mlade iz Subotičke i Zrenjaninske biskupije, ali i iz Republike Hrvatske, ukoliko su u mogućnosti, da dođu na maskenbal. Ulaz je besplatan, a jedino je obvezno doći maskiran i u dobru raspoloženju. Maskenbal će se održati u podrumu Crkve sv. Jurja u Petrovaradinu, Štrosmajerova 20.                                   

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika