Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dokument podijelio Suboticu

Protokol o suradnji između općina sjeverne Bačke i Banata koji je iniciran prije više od godinu dana, podijelio je ovih dana subotičku javnost. Već pri samom lansiranju ove inicijative, u doba dok je DOS bio na okupu, zbog neslaganja pojedinih partnera na vlasti, inicijativa je zaobiđena. U međuvremenu je protokol prihvaćen u više općina, a pristupila mu je i općina Novi Kneževac, koja nije spomenuta u prvotnoj verziji.
Dakle, radi se o aktu kojim općine Ada, Bačka Topola, Bečej, Čoka, Kanjiža, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Senta i Subotica žele proširiti i produbiti ekonomske veze, napose tijekom procesa privatizacije, poboljšati suradnju u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, turizma, kulture, u zaštiti od elementarnih nepogoda, natjecanja kod stranih donatora, odlaganju otpada, međugradskom prometu, inicirati izmjene i donošenje raznih zakona te druge aktivnosti koje bi pridonijele bržem razvitku sjevera Vojvodine i veći utjecaj europskih integracija na poluge vlasti u našoj zemlji.
Predlagač računa na fondove Europske unije namijenjene subregijama, te da će ovakva suradnja biti još aktualnija u nastavku harmonizacije s europskom legislativom. Temelj ove suradnje je prošlogodišnji Zakon o lokalnoj samoupravi - tvrde općinari.
Subotica već izravno sudjeluje u euroregionalnoj suradnji Dunav-Drava-Sava, a putem Vojvodine i u euroregiji DKTM (Dunav, Kireš, Tisa, Moriš).
No, imajući u vidu da je u većini ovih općina na vlasti Savez vojvođanskih Mađara, uslijedile su reakcije Demokratske stranke, koja je prije više mjeseci napustila lokalni DOS. Načelnik Sjevernobačkog okruga Dragan Rokvić (DS) izjavio je kako Okrug nije sudjelovao u izradi protokola te da je učinjen niz propusta, iako inicijativa kao takva nije nezakonita. »O svemu su obaviještene pokrajinske i republičke institucije, jer se o regionalizaciji države ne odlučuje na općinskoj razini« - istakao je načelnik Sjevernobačkog okruga, da bi sljedećeg dana na konferenciji za novinare u Demokratskoj stranci bilo zatraženo raspisivanje referenduma o tome treba li se Subotica pridružiti navedenom regionalnom povezivanju. Demokrate su ocijenili i kako se radi o zametku teritorijalnog, odnosno regionalnog udruživanja općina koja zbog njihove geografske i gospodarske udaljenosti nije logična. Šef vijećničke grupe u lokalnom parlamentu Nebojša Janjić je čak ustvrdio kako je jedini očigledan zajednički imenitelj ovim općinama isključivo politička dominacija jedne jednonacionalne stranke - Saveza vojvođanskih Mađara. 
Gradonačelnik István Ispánovics je za „Hrvatsku riječ« izjavio kako je u općini Novi Kneževac na vlasti upravo DS, te da SVM ni u Bečeju nema značajan udio u vlasti i da bez suradnje s DS-om ne bi bilo moguće potpisati protokol o suradnji u tim općinama. Odgovarajući na optužbe onih koji smatraju da se ovom suradnjom rađa zametak teritorijalne autonomije, Ispánovics je podsjetio da je svojedobno SVM imao taj cilj, ali da europske integracije donose nova rješenja. Ulaskom u EU tanji se granica među državama, povećavaju se slobode, a ljudska i manjinska prava se u praksi bolje sprovode. Tada iščezavaju neka problematična pitanja, jer se nitko ne osjeća manjinom u svojoj zemlji, već cijela EU pripada svima koji u njoj žive - kaže Ispánovics.
Bela Tonković, potpredsjednik SO Subotica i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u izjavi za naš list kaže da se moramo više otvoriti jedni prema drugima, kao i europskim institucijama i s te razine. „Ova inicijativa se može smjestiti u tu tendenciju, to nije ništa novo, primjerice je u Službenom glasniku Republike Srbije od 4. veljače objavljena odluka Vlade Republike Srbije o davanju suglasnosti na odluku o pristupanju nekoliko općina Crna Trava, Vlasotinci, Kuršumlija i Kruševac interregionalnoj suradnji »Euroregion«. Za nas u DSHV-u ta inicijativa ne predstavlja nikakav problem, to je normalan razvoj. Mi imamo prigovor samo na sadržaj toga protokola i način kako se pojavljuje na sjednici Skupštine općine. Što se sadržaja tiče, budući je to osnovni dokument te mikroregije, on mora biti kategorički definiran i za otvorenost pristupanja drugih općina, mora opisati i način eventualnog istupanja, te definirati mehanizme kontrole funkcioniranja te regije - i to nalazimo u statutima svih euroregija. Što se tiče načina donošenja, smatramo da je u preliminarne razgovore trebala biti uključena šira grupacija, jer je na vlasti DOS koji se sastoji od više stranaka, a dovedeni smo u situaciju da na skupštini ili prihvatimo ili ne prihvatimo ovu inicijativu. Smatram da je ova inicijativa normalna i dobra, te da može dobiti širu političku podršku ugradnjom nevedenih elemenata« - kaže Tonković.
 
Nikola Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika