Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavljena knjiga Zlatka Kramari}a
U novosadskom klubu »Prometej« u subotu je 31. siječnja održana promocija knjige »Jesu li političari krivi za sve?« gradonačelnika Osijeka Zlatka Kramarića. U knjizi se nalaze izabrane kolumne koje je Kramarić objavljivao u listu »Glas Slavonije«. Po riječima autora, u djelu su zabilježene mnoge političke i druge pojedinosti iz hrvatske svakodnevice. »Pokušao sam prikazati retrospektivu svega što nam se dogodilo i odgovoriti na pitanje zašto nam je tako kako jeste«. Govoreći o Kramarićevoj knjizi, direktor beogradskog dnevnika »Danas« Radivoj Cvetićanin je istakao kako je autor vrsni kolumnist izgrađenog sustava vrijednosti koji se u najtežem ratnom periodu pokazao kao dosljedni pacifist, dokazujući da su najbolji političari – antipolitičari. Promociji knjige je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković, koji je rekao kako je Kramarić i kao kolumnista i kao gradonačelnik ostao imun na osluškivanje javnog mnijenja i kreiranje stavova po njima. Po njegovim riječima, u Kramarićevom djelu je prepoznao esejistički dar koji je prvi puta osjetio kao student u djelima Antuna Gustava Matoša. Promociji su prisustvovali i direktor izdavačke kuće »Prometej« Zoran Kolundžija, kao i književni kritičar Draško Ređep. Inače, Zlatko Kramarić je rođen u Osijeku, studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju je obranio na filološkim naukama u Novom Sadu. Izvanredni je profesor teorije književnosti i novije hrvatske književnosti na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Zajedno s Vesnom Pešić, 1997., u SAD je dobio nagradu »Averel Hariman« za promociju ljudskih i manjinskih prava i za širenje duha tolerancije i dijaloga. Koliki ugled Kramarić uživa u svojoj sredini govori podatak da je na svim izborima od 1990. godine do danas izabran za gradonačelnika Osijeka.
Su­tra »Ve­li­ko pre­lo mla­dih«
S obzirom na iznimno veliko zanimanje koje je vladalo za »Veliko prelo« koje je održano minule subote, organizatori ove su manifestacije odlučili da u subotu, 7. veljače, upriliče »Veliko prelo mladih«. Organizacija će biti povjerena mladima iz HKC »Bunjevačko kolo«, a kako ističe predsjednik Organizacijskog odbora Josip Horvat, tom će prilikom nazočne zabavljati čak dva orkestra, kao što je bio slučaj i na »Velikom prelu« održanom minulog tjedna.
Otvo­ren natje~aj za tra­di­ci­o­nal­ni
po­et­ski su­sret
Od nedjelje, 1. veljače otvoren je konkurs za 15. po redu Festival poezije i pjesnika. Ovaj tradicionalni pjesnički susret organizirati će Književni klub Subotica. Petnaesti po redu Festival poezije i pjesnika »Zlatni pjesnički prsten 2004.« održat će se na Paliću i u Subotici, 26. lipnja. Konkurs je otvoren od 1. veljače do 5. svibnja, a tema je slobodna. Pjesme valja slati u jednom primjerku i to pod šifrom, na adresu: Književni / Irodalmi klub, Poštanski fah 51, 24 000 Subotica.
Pre­mi­je­ra fil­ma o gla­zbi 80-ih u Za­gre­bu
Minulog je četvrtka u velikoj dvorani Studentskog centra u Zagrebu premijerno prikazan dokumentarni, 97-minutni film Igora Mirkovića »Sretno dijete«. Film je posvećen novom valu, glazbenom pokretu koji je prije dvadesetak godina bio jedini i najuspjeliji odgovor tadanje nam domovine na slična glazbeno-sociološka dešavanja u Europi i svijetu. Dvorana od nekih hiljadu sjedala bila je pretijesna za primiti sve ljubitelje rock’ n’ rolla i nostalgičare koji su željeli vidjeti film, tako da su unesena i pomoćna sjedala. Na samoj projekciji pojavili su se i neki od najglasovitijih protagonista spomenutoga novoga vala, primjerice Darko Rundek, Davorin Bogović, Renato Metessi, ali i beogradske im kolege poput Srđana Gojkovića Gileta (»Električni Orgazam«) i Srđana Šapera (»Idoli«). Dvoranom su odzvanjale tonovi skladbi »Azre«, »Filma«, »Haustora«, »Idola« i inih heroja spomenutoga vremena, a druženje starih i novih prijatelja i ljubitelja novoga vala nastavljeno je do duboko u noć u foajeu Studentskog centra, gdje je zagrebačka grupa »Le Cinema« izvodila obrade svih najvećih hitova iz doba novoga vala. Inače, iako je film »Sretno dijete« minulog ljeta prikazan na festivalima u Puli i Motovunu, ovo je bila njegova prava praizvedba.
Hr­vat­ski fil­mo­vi na be­o­grad­skom FEST-U
Međunarodni filmski festival FEST, 32. po redu, održat će se od 27. veljače do nedjelje, 7. ožujka pod motom »Svi su na Festu«, a program će se u cijelosti odvijati u Centru »Sava«. U okviru programa »Tamo daleko« biti će prikazani istočno-europski filmovi, pored inih i hrvatski filmovi »Svjedok« Vinka Brešana, i »Sretno dijete« Igora Mirkovića.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika