Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dopisnici

Za­htje­vi za pre­i­spi­ti­va­njem pri­va­ti­za­ci­je
SOMBOR – Razmatrajući stanje u nekoliko somborskih privatiziranih poduzeća Savjet za privredu i privatizaciju Skupštine općine Sombor je odlučio da Agenciji za privatizaciju u Beogradu uputi zahtjev za hitno preispitivanje prodaje »Crvene zvezde«, »Venca« i »Granita« jer je situacija u tim kolektivima katastrofalna. Prema zaključku Savjeta, nakon izvršene privatizacije ova poduzeća praktično ne rade, a novi vlasnici gotovo da i nisu prisutni. Radnici po godinu i više dana ne primaju plaću, a nisu u mogućnosti ni da ostvare svoja prava, kao što je ovjera zdravstvenih knjižica. U takvoj situaciji oni se obraćaju za pomoć organima lokalne samouprave, kao jedinoj instituciji njima dostupnoj, ali s ograničenim pravima i mogućnostima. U Savjetu ističu da je pritisak radnika sve veći, a nema tko da rješava njihova egzistencijalna pitanja. Savjet za privredu i privatizaciju SO Sombor traži od Agencije za privatizaciju, da preispita postupak privatizacije, posebno kad je riječ o tome da li novi vlasnici ispunjavaju obveze preuzete ugovorom, a ako ima propusta, što nije teško ustanoviti, ugovore o prodaji treba poništiti, tim prije što privatizacija ne znači da, nakon nje, stanje mora biti gore nego prije. Radnicima najzad treba otvoreno reći kakva je njihova daljnja sudbina. A.R.
Euro-regija Dunav-Kireš-Maroš-Tisa
U pla­nu međudržav­ni pro­jek­ti  A.R.

SOMBOR – U Somboru je, sa suradnicima, boravio Jürgen Schmit, zadužen za vođenje projekata u sklopu Pakta za stabilnost i jedan od predstavnika Euro-regije Dunav-Kireš-Maroš-Tisa. S funkcionerima Skupštine općine Sombor i direktorom novoformirane agencije za razvoj malih i srednjih poduzeća bilo je govora o projektima međudržavnog karaktera, koji mogu biti značajni za dve ili više zemalja. U slučaju Sombora to su projekti rekonstrukcije i prekategorizacije graničnog prijelaza Bački Brijeg– Hercegsantovo, rekonstrukcija puta Baja-Sombor-Vrbas s izlaskom na autoput Beograd-Subotica, željeznički pravac Sombor-Riđica-Baja, kao i još neki projekti koji bi se mogli realizirati kao zajednički, a uz pomoć Europske komisije u Brusellu.           
    Ve­li­ko pre­lo u Ba­ji

BAJA – Prošle subote je u bajskom Njemačkom prosvjetnom centru, u prisustvu
brojnih uzvanica, i oko 600 bunjevačkih Hrvata, žitelja grada i okolnih naselja, održano bajsko Veliko prelo. U prvom djelu programa, nastupili su donjogradski mališani i školarci sa Vancage (predgrađa Baje) u pratnji orkestra Čabar. Drugi dio programa ispunio je Krunoslav Kićo Slabinac u pratnji Slavonskih lola. Na prelu su bili nazočni veleposlanik dr. Stanko Nick, mr. Ivan Bandić generalni konzul u Pečuhu, brojni gosti iz Subotice i Berega. Gradonačelnk Baje Peter Széll primio je gradonačelnika Labina Tulia Demetliku. Naime, namjera je da Baja i Labin tijekom ove godine potpišu povelju o bratimljenju. Na prelu se do zore igralo kolo, veselilo uz bogatu ponudu domaćih vina.
L. Kiralj                             

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika