Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jedan od najuspjelijih saziva

Vojvodina, pa tako i Subotica, imaju solidnu tradiciju likovnih kolonija, među koje se ubraja i Međunarodna likovna kolonija »Bunarić«, koju likovni odjel HKC-a »Bunjevačko kolo« priređuje u sklopu Dužijance. Održana ove godine po petnaesti puta, u jubilejskom ozračju stoljeća subotičke žetvene svečanosti, »bunarićka« je kolonija od 17. do 20. kolovoza ugostila čak 30 slikara iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Argentine i Kanade, uz koje su radili i članovi likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«.
Po riječima voditeljice likovnog odjela Nedeljke Šarčević, nastalo je ukupno 90 slika u različitim tehnikama, ali i jedan duborez u orahovini (»Čutura«) čiji je autor Albert Leš iz Srijemske Mitrovice. Osim u prostorijama HKC »Bunjevačko kolo«, rad kolonije odvijao se u Tenis klubu na Paliću te u atriju hotelsko-poslovnog centra »Galleria«.
 
Autori doista uložili sebe
 
Po mišljenju povjesničarke umjetnosti i ravnateljice Moderne galerije Likovni susret Olge Šram, ovogodišnji saziv likovne kolonije »Bunarić« je prema kvaliteti nastalih radova jedan od dosad najuspjelijih.
»Ovo je jedna od najboljih izložbi od dosadašnjih kolonija, gdje nemamo onih radova koji su napravljeni napamet, na brzinu, nemarno, s manje volje. Autori su doista uložili sebe. Dobili smo djela i na onu temu koja im je bila zadana, a to je Dužijanca, ali umjetnici ne bi bili kreativci da nisu ostvarili i više od te teme. Vidimo kako su ovdje nastali i jako dobri portreti, ima kreativnih improvizacija koje su zaista dobre, a imamo čak i predmet koji će ostati trajno s urezanim datumom 100. obljetnice Dužijance«, rekla je Olga Šram, dodavši kako će izložba najboljih radova nastalih na ovoj koloniji biti održana u lipnju sljedeće godine, kada će biti tiskan i katalog selektiranih radova.
 
Gosti izdaleka
 
Jedan od najproduktivnijih sudionika kolonije bio je Guillermo Daniel Escalante Rodriguez, član međunarodne grupe umjetnika Articulacion Artistica International.
Ovaj »putujući« Argentinac, koji trenutačno živi u Ljubljani, u svoje crteže nastoji inkorporirati stihove svojih kolega, šireći tako »poruke« njihove asocijacije.
»Nastojim sačiniti povijesni registar momenata kao svjedočanstvo nečega što se neće dogoditi ponovno. Uz to napišem i stihove i ta poruka ostaje u vremenu. Ovdje sam došao na preporuku ljudi iz splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika. Interesantno mi je bilo susresti se s kolegama koji žive samo od slikanja, budući da i ja nastojim živjeti samo od umjetnosti, što nije jednostavno«, kaže Guillermo Rodriguez. 
Iz Beča je na koloniju stigao i umjetnik, arhitekt i profesor dizajna Clemens Beungkun Sou. Radio je dva platna u akrilu i, kako kaže, nije se držao teme, već je naslikao austrijske Alpe. Budući da se radi o slobodnijem prikazu planina, one se ipak mogu promatrati i kao brazde s okolnih subotičkih polja.
»Svaka je kolonija zanimljiva na svoj način pa tako i ova. Žao mi je samo što nije trajala malo duže, jer smo dosta radili, te nismo imali vremena za opuštanje i druženje«, kaže simpatični Korejac.
 
Stari poznanici
 
Članovi udruge »Likar« iz Osijeka već su tradicionalno bili prisutni na subotičkoj koloniji. Mato Pisac iz Orahovice tu je već, kaže, treći ili četvrti put. Slikanjem se amaterski bavi preko trideset godina. Osim u tehnici ulja, slika u akriliku, ali radi i akvarele. 
»Prvi put sam u Subotici bio prije par godina na Dužijanci, s jednom skupinom umjetnika iz Zagreba. Subotica je lijep grad i uvijek mi je drago ponovno doći. I na ovoj koloniji, poput drugih, nastaju raznoliki radovi, a nadam se da će zadovoljiti i organizatore i ljubitelje umjetnosti«, kaže Mato Pisac.
Duh naivnog slikarstva vojvođanskih Slovaka donio je Pavel Cicka, član kovačičke galerije i Udruge »Kovačička trojka«, koji na koloniji »Bunarić« sudjeluje već deseti put. 
»Oduševljen sam kako se ova kolonija održava i mislim da je nešto posebno i da treba to sačuvati. Možda je malo problem što slikari moraju stalno mijenjati ambijent, ali mislim da se i to može savladati«, kaže Pavel Cicka. 
Svake godine na koloniji sudjeluju i domaći, subotički autori. Likovni umjetnik i pedagog György Boros kaže kako je čast sudjelovati na koloniji koja sada već ima pristojan kontinuitet. »Sudjelujem u radu ove kolonije unatrag nekoliko godina i drago mi je da sam ponovno pozvan. Iako je tematika kolonije vezana za Dužijancu, nama umjetnicima to nije problem jer uvijek možemo modificirati svoje stvaralaštvo. Napraviti takoreći izlet u zadanoj temi. Radni ambijent je ugodan, radimo, ali se i družimo, što je svakako jedna od svrha kolonija«, kaže Boros. 
Održavanje Međunarodne likovne kolonije »Bunarić 2011.« pomogli su Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i Hrvatsko nacionalno vijeće. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika