Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Akcija za nabavku
aparata za ultrazvuk

U povodu alarmantnog problema s nedostatkom aparata za ultrazvučnu dijagnostiku, gradonačelnik Géza Kucsera je odlučio prihod s bala gradonačelnika usmjeriti za kupovinu novog aparata.
    Budući da bi troškovi kupovine novog aparata mogli značajno nadmašiti dosada spomenuti iznos, gradonačelnik i Izvršni odbor daju potpunu materijalnu i logističku podršku ovoj inicijativi.
    Predsjednik izvršnog odbora SO Subotica Árpád Papp preuzeo je odgovornost za prikupljanje sredstava za nabavku aparata za ultrazvučnu dijagnostiku, što je najvažniji instrument koji se koristi za preglede trudnica. Zbog kvara na dva ovakva uređaja, u Subotici su onemogućeni pregledi, a pacijentice se šalju u Bačku Topolu.
    »Nećemo dopustiti da trudnice budu nezaštićene. Uzimam osobnu odgovornost u prikupljanju sredstava za nabavku novog uređaja, jer je stara dva nemoguće popraviti. Potrebno je osigurati 650.000 dinara za nabavku novog aparata. Iz sredstava prikupljenih akcijom Kultura pomaže ženama (250.000 dinara) i iz tekuće proračunske rezerve (100.000 dinara) je osiguran veliki dio. Kako bi što prije riješili ovaj problem koji zdravstvo ne može samo sanirati, za danas je zakazana donatorska konferenciju na razini općine. Pozivana su javna poduzeća, banke i privredne organizacije da bi se akcija proširila i osigurala veća sredstva.

Nagrade
Ferenc Bodrogvári

U petak 30. siječnja održan je sastanak Predsjedništva kulturno-prosvjetne zajednice Subotice na kom su potvrđene odluke komisije za dodjelu nagrade i priznanja dr. Ferenc Bodrogvári. Dobitnici nagrade u oblasti kulture za minulu godinu su mr. Ljubica Ristovski, dr. Emil Liebmann i Rajko Ljubič, dok su posebna priznanja dobili sastav Etnokor, Erika Janovič i György Boros. Članovi predsjedništva KPZ odlučili su da se specijalno priznanje posthumno dodijeli Lásszlu Magyaru za dvije objavljene monografije minule godine. Nagrade i priznanja dobitnicima će bit urečene 26. veljače u Gradskoj kući.
Od nedjelje skuplje
autobusne karte

Od nedjelje su autobusne karte u gradskom i međugradskom prometu skuplje za 25 posto, tako da karta kupljena u autobusu staje 25, a za izvan gradske linije od 25 do 100 dinara. Mjesečne pokazne karte za umirovljenika i to za sve gradske linije staju 390, za učenike i studente za jednu liniju za neograničeni broj vožnji 650, dok za sve linije iznosi 1040 dinara. Za radnike i građane mjesečna pokazna karta za jednu liniju staje 990, za sve linije 1980 dinara. Popust od 50 posto za karte kupljene u autobusu imaju umirovljenici stariji od 70 i djeca do 10 godina, što znači da ona iznosi 12,5 dinara.

I u Subotici ombudsman

Predsjednik Izvršnog odbora Árpád Papp je na brifingu rekao da je s pokrajinskim ombudsmanom Petrom Teofilovićem dogovoreno da se i u Subotici sredinom veljače otvori ured ombudsmana na Otvorenom sveučilištu, drugi kat, soba broj 7. Šef ureda će biti Gyula Ladocki, profesor tjelovježbe i pravnik, a građani će mu se moći obraćati i podnositi žalbe u cilju zaštite svojih prava.Katolički teološki fakultet kao perspektiva

Teološko katehetski institut »Ivan Antunović« u Subotici, visokoškolska je ustanova koja obrazuje vjeroučitelje, a kako je nedavno u Subotici najavio Beogradski nadbiskup i metropolita msgn. Stanislav Hočevar donijeta je odluka o osnutku teološkog fakultet za katolike. Prorektor Teološko katehetskog instituta »Ivan Antunović« vlč. mr. Andrija Kopilović kaže da po zakonu o visokoškolskom obrazovanju ni jedna takva institucija ne može stajati samostalno, ali će priznavanje instituta ipak uslijediti. »Prije tjedan dana smo bili u Pokrajinskom tajništvu za prosvjetu gdje je uz prisustvo pravnih savjetnika, otvoreno razgovarano o statusu instituta »Ivan Antunović« kao visokoškolske ustanove.«, kaže vlč. mr. Kopilović i dodaje kako po zakonu ni jedna visokoškolska ustanova ne može samostalno stajati izvan nekog sveučilišta ili bez odluke o akreditaciji koju donosi savjet svih sveučilišta. »Nama su data uvjeravanja da će i Pokrajina, a i Republika kada priložimo dokumentaciju instituta, de facto priznanje biti i de iure.«, kaže Kopilović. Kako kaže vlč. mr. Andrija Kopilović, za osnivanje teološkog fakulteta potrebno je ispuniti uvjete kako crkvenog tako i sveučilišnog zakona zemlje u kojoj će biti osnovan. »Kako se veoma ozbiljno govori o sveučilištu u Subotici, nadamo se da će među osnivačima biti i subotički teološti fakultet. Ali uzmite ovo uvjetno! Jedna od pravnih mogućnosti je da fakultet bude afiliran Lateranskom sveučilištu iz Rima i udružen u sveučilište u Subotici. Realizacija zahtijeva poštivanje norme prvo crkvenog zakona i norme zakona o visokoškolstvu pojedine države u kojoj će fakultet biti osnovan.«, kaže vlč. mr. Andrija Kopilović.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika