Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stečevina koja ispravlja nepravdu

Godina dana tiskanja jedinog tjednika na hrvatskom jeziku u Srbiji i Crnoj Gori obilježena je prošloga petka u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Oko dvjestotinjak gostiju je pozdravio direktor i v. d. urednika »Hrvatske riječi« Zvonimir Perušić koji je govorio o pisanom novinarstvu na hrvatskom jeziku koje je prethodilo »Hrvatskoj riječi«, i o utemeljenju ove novinsko-izdavačke ustanove, te istaknuo:
    »NIU Hrvatska riječ osnovana je s ciljem da na institucionalan i sveobuhvatan način ostvari pravo hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini u oblastima informiranja i izdavaštva na vlastitom jeziku. Pojava Hrvatske riječi bila je, po općoj ocjeni, nakon osnivanja Hrvatskog nacionalnog vijeća, jedan od najvažnijih događaja u novijoj povijesti hrvatske manjinske zajednice u SCG, koja se deset godina borila za priznanje svoga manjinskoga statusa. Stasavajući i razvijajući se, danas nam pristižu ocjene kako smo dobili jedan ozbiljan i respektabilan društveni, politički, kulturni i obiteljski tjednik na hrvatskom jeziku. Tjednik, koji je uz to, smogao snage i u prvoj godini izdati i dva podliska – dječji Hrcko – i jedan za kulturu, čime smo navijestili da će se naklada unutar kuće razvijati, bude li, što očekujemo, daljnjeg razumijevanja i potpore onih čija je to obveza. S tim u svezi, nedavno je oformljen i Izdavački savjet Hrvatske riječi, koji će se upravo baviti osmišljavanjem, planiranjem i realizacijom specijalnih izdanja i nakladničke djelatnosti«, rekao je Perušić.
KONAČNO HRVATSKA JAVNOST: Ispred osnivača ove Novinsko izdavačke ustanove obratio se potpredsjednik Skupštine AP Vojvodine Aleksandar Kravić.
    »Jedna od vrlo važnih odluka vojvođanske skupštine koja je imala vrlo ozbiljnu političku težinu jest odluka da se formira glasilo na hrvatskom jeziku Hrvatska riječ. Čitao sam bar desetak brojeva Hrvatske riječi od ovih koji su izašli i mislim da je uredništvo našlo pravu mjeru i pravi način uključivši vrlo ozbiljna imena novinarstva i stvorivši časopis koji vrijedi pročitati i ne samo ako ste član hrvatske zajednice u Vojvodini već i ako nekoga zanima generalno biti informiran o mnogim stvarima«, rekao je Kravić. Osvrnuo se i na problem televizijskog informiranja na hrvatskom jeziku spomenuvši treće skidanje TV divana s programa TV Novi Sad.
    Predsjednik HNV-a mr. Josip Ivanović je u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća čestitao svim djelatnicima Hrvatskoj riječi godinu dana izlaska lista i to čestitajući prije svega na istrajnosti u radu: »Hrvatsku riječ smo sanjali i priželjkivali, neki su malo aktivnije i poradili na tome da se ona opet pojavi i dobrom voljom demokratskog vodstva Skupštine AP Vojvodine odluka o osnivanju NIU je donijeta. Konačno imamo svoju hrvatsku javnost, imamo prostor na kojem se možemo jedni drugima obraćati sa svojim viđenjima i stavovima, stavljati kritike i sve ono što u demokratskoj javnosti postoji. U tom smislu želim nastavak i plodan rad Hrvatskoj riječi«, rekao je mr. Ivanović.
»HRVATSKA RIJEČ« KAO STEČEVINA: Generalna konzulica RH u Subotici dr. Jasmina Kovačević Čavlović je u svojemu izlaganju, između ostaloga rekla:
    »Slijed događanja nakon parlamentarnihizbora u Srbiji, značaj i težina incidenata, te pričinjena šteta, današnjoj svečanosti daju poseban značaj. Hrvatska riječ je pravovremeno i vjerodostojno izvještavala o događanjima unutar hrvatske zajednice i oko nje. Ne čudi stoga što su se seriji incidenata usredotočenih na demoraliziranje hrvatske javnosti i hrvatske zajednice nepoznati počinitelji svojim bahatim primitivizmom obrušili i na uposlenike našeg tjednika. Nikada nije previše naglašavati da je Hrvatska riječ jedna od stečevina hrvatske zajednice u Vojvodini. Uistinu, Hrvatsku riječ uređuju i pišu oni kojima je primarno određenje zauzetost za promicanje nacionalnih interesa, prevladavanjem uskostranačkih okvira i širom društvenom percepcijom« – zaključila je dr. Jasmina Kovačević Čavlović.
JOŠ UVIJEK POTREBNA HRABROST: »Čestitam kolektivu tjednika Hrvatska riječ na početku koji obećava, ali bih čestitao i Skupštini AP Vojvodine koja je odlučila ispraviti tu situaciju u kojoj su se donedavno nalazili naši sugrađani hrvatske nacionalnosti. Nažalost, ispada da je kod nas još uvijek potrebna hrabrost kada se netko zalaže za ono što je u civiliziranom svijetu normalno. SO Subotica je prije više od pet godina učinila prvi korak za informiranje na hrvatskom jeziku kada je formirala Uredništvo na hrvatskom jeziku Radio Subotice. Odatle su nikli i neki današnji kadrovi Hrvatske riječi. U Subotici se nalaze redakcije dva manjinska pokrajinska glasila i kao takva uživaju pomoć Općine u prvom redu što se tiče osiguravanja poslovnog prostora. To su ‘Het nap’ i Hrvatska riječ. Nije lako novinarima kada im se prijeti, a preko njih i svima koji se bore protiv asimilacije, svima koji se zalažu da se održi bogatstvo različitosti. Nažalost, dosta je par zlonamjernih da pokvari ono što tisuće tolerantnih i pozitivnih ljudi uradi« rekao je ovom prigodom gradonačelnik Subotice Géza Kucsera.
DIO MULTINACIONALNE VOJVODINE: Načelnik odjela za manjine i iseljeništvo pri Ministarstvu vanjskih poslova RH Andrija Jakovčević je u petak istaknuo:
    »Čestitam uredniku i uređivačkom timu prvu godišnjicu ‘Hrvatske riječi’, svima onima koji su pridonijeli da ovaj list poslije gotovo pedeset godina ponovno zaživi. Lijepo je što je to napravljeno uz svekoliku pomoć Skupštine AP Vojvodine, što je svakako civilizacijsko djelo koje podržava multinacionalnu Vojvodinu. Vojvodina se ne može opisati bez doprinosa svih nacionalnih zajednica koje u njoj žive, pa tako i hrvatske zajednice koja je tu stoljećima. Zato poručujem neka se čita i govori hrvatska riječ, upravo kao dokaz tolerancije na ovom prostoru«.
UZVANICI: Među uzvanicima ove prolave, osim već spomenutih, veleposlanik RH u Beogradu Davor Božinović, treći tajnik u Veleposlanstvu RH Stipan Medo, konzul prvog razreda u Generalnom konzulatu RH u Subotici Miroslav Kovačić, generalni konzul RH u Pečuhu mr. Ivan Bandić, pokrajinski tajnik za informiranje Rafail Ruskovski, predsjednik pokrajinskog Odbora za informiranje Đorđe Subotić, predsjednik pokrajinskog Odbora za međunacionalne odnose Kalman Kuntić, potpredsjednici SO Subotica Lazar Baraković i Saša Vučinić, predsjednik IO SO Subotica Árpád Papp sa suradnicima, predsjednik IO HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, v. d. predsjednika DSHV-a Petar Kuntić, predsjednik HNS-a Franjo Vujkov, te predstavnici brojnih kulturnih, političkih i društvenih institucija iz Vojvodine, drugih manjinskih listova, te svećenstva.
    U petak su proslavu godišnjice izlaženja Hrvatske riječi obogatili Jelena Mlinko prigodnom recitacijom, te članovi Subotičkog tamburaškog orkestra na čelu sa Stipanom Jaramazovićem. Kraj proslave je zaslađen tortom slastičarne »Selenča«, vlasnika Gojka i Jankice Zeljko iz Sombora s logotipom Hrvatske riječi.                           

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika