Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvi zagrebački crtić

Na današnji dan prvi put se u crtanom filmu, konkretno »Izumitelj cipela/Pronalazač« pojavio simpatični lik Profesora Baltazara. Bilo je to 1966. godine, sedam godina nakon što je »Zagreb film« osnovao studio za animirani film 1959. godine, u povodu je čega Georges Sadoul uskliknuo u Cannesu: »Zagrebačka je škola animiranog filma rođena!«
    Profesora Baltazara »izmislio« je i prvi put narisao veliki likovni umjetnik i animator Zlatko Grgić, zagrebački autor nominiran nekoliko puta za Oscara i Nagradu Britanske akademije, dobitnik silnih nagrada na mnogim relevantnim festivalima animiranih i crtanih filmova. Kasnije su projektu Profesor Baltazar pristupili (i) Ante Zaninović i Josip Kolar.
    Spomenuti crtić postigao je izuzetan uspjeh kod auditorija, te je logično uslijedio serijal od 59 filmova, četiri serije, te dvanaest igranih cjelovečernjih ostvarenja – sve s Profesorom Baltazarom u naslovnoj roli. Od 1999. godine, »Zagreb film« je otpočeo projekt »Povratak Profesora Baltazara« (nešto slično kao s nezaboravnim likom Inspectora Clouseaua, u filmskoj verziji Blake Edwardsa i pokojnoga glumca Petera Sellersa) koji je uključio 13 petominutnih epizoda u 30 animacijskih tehnika, autora Tahira Mujičića i Goce Vaskova, a serijal je dobio i novi lik, profesorova zla brata-blizanca Dr. Baltazara. Istodobno su na tržište izbačene dvije interaktivne kompjutorske igre s istom tematikom. Serijal o Profesoru Baltazaru trenutačno se »vrti« na TV-stanicama (u) ravno 32 europske i svjetske zemlje.                        

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay