Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Večer bačNo­vi al­bum »Cu­bi­sma«
Kultna hrvatska latino – (acid) jazz skupina »Cubismo koja se svojom kvalitetom već odavna probila daleko van granica matične Hrvatske, ovih je dana objavila novi nosač zvuka. CD je objavio beogradski nakladnik »City records«, a njegova je karakteristika u tome što na istom, kao gosti, nastupaju neki renomirani izvođači iz sasvim različitih glazbenih, i, uopće drugačije profiliranih umjetničkih, pa i socioloških fahova i s potpuno drugačijim umjetničkim svjetonazorima ne samo jedno od drugih, već i od onih kakve imaju, primjerice, glazbenici koji sačinjavaju skupinu »Cubismo«. Tu su, primjerice, Josipa Lisac, tu je Gibonni, a tu je i nekrunisani »Kralj romske pjesme«, Šaban Bajramović, koji s »Cubismom« izvodi maestralnu bossa-nova verziju romskog tradicionala »Đelem, đelem«. CD će se ovih dana moći kupiti i u Hrvatskoj, a uskoro i u svim zemljama Europe koje imaju ugovor za distribuciju izdanja »City records«-a.kih Hr­va­ta u Vin­kov­ci­ma
U organizaciji ogranka Matice Hrvatske Vinkovci održana je »Večer bačkih Hrvata« 23. siječnja u dvorani Matice u Vinkovcima. Tom prigodom otvorena je izložba fotografija Ljudevita Vujkovića Lamića pod nazivom »Ris – žetveni običaji u Bačkoj«. Izložbu je otvorio Antun Miljak, zadužen za kulturu u Poglavarstvu grada Vinkovci, a o fotografijama Ljudevita Vujkovića Lamića govorila je etnolog Ljubica Gligorević, nakon čega je mr. Lazar Ivan Krmpotić dopredsjednik »Pučke kasine 1878« dao kraći povijesni prikaz rada »Kasine«, kao i prikaz trenutnih aktivnosti ove kulturne institucije. Uslijedilo je predstavljanje foto monografije »Ris« Augustina Jurige o kojoj je govorio Ljudevit Vujković Lamić, a na koncu programa prikazan je film Petra Šarčevića »Bački Hrvati – Život, zemlja, ljudi«.

Su­sret sa spon­zo­ri­ma
Likovni odjel Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« ove godine je šesti put upriličio već tradicionalni susret sa sponzorima koji pomažu rad ovog odjela Centra. Nakon što je predsjednik Likovnog odjela Josip Horvat sumirao rad odjela u minuloj godini, sponzorima koji su značajnije pomogli odjel darovane su dvadeset i dvije slike. Likovni odjel već u veljači ima u planu jednodnevni izlet na kojemu će se slikati zimski pejzaži, dok se za kraj ožujka priprema večer posvećena Stipanu Šabiću (1928.-2003.), slikaru i likovnom pedagogu koji je jedan od osnivača Likovnog odjela.
No­vi al­bum »Cu­bi­sma«
Kultna hrvatska latino – (acid) jazz skupina »Cubismo koja se svojom kvalitetom već odavna probila daleko van granica matične Hrvatske, ovih je dana objavila novi nosač zvuka. CD je objavio beogradski nakladnik »City records«, a njegova je karakteristika u tome što na istom, kao gosti, nastupaju neki renomirani izvođači iz sasvim različitih glazbenih, i, uopće drugačije profiliranih umjetničkih, pa i socioloških fahova i s potpuno drugačijim umjetničkim svjetonazorima ne samo jedno od drugih, već i od onih kakve imaju, primjerice, glazbenici koji sačinjavaju skupinu »Cubismo«. Tu su, primjerice, Josipa Lisac, tu je Gibonni, a tu je i nekrunisani »Kralj romske pjesme«, Šaban Bajramović, koji s »Cubismom« izvodi maestralnu bossa-nova verziju romskog tradicionala »Đelem, đelem«. CD će se ovih dana moći kupiti i u Hrvatskoj, a uskoro i u svim zemljama Europe koje imaju ugovor za distribuciju izdanja »City records«-a.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika