Arhiv tekstova Arhiv tekstova

The Rapture Echoes Strummer/Universal; 2003.

Ako pratite šport, a time i aktualni Australian Open, na najavnoj špici možete čuti interesantnu glazbenu sekvencu. To je noseći ritmički dio pjesme koju je berlinski domaćin DJ Hell puštao na poznatom Love Parade-u u svojemu miksu još 2002. godine. Ponosni vlasnici ove pjesme jesu članovi njujorškog kvarteta The Rapture. Poslije duge pripreme, primjerene kvalitetnom produktu, njihov dugo očekivani debi album »Echoes« je konačno »odjeknuo« u glazbenoj javnosti. Ako bi Rapture trebalo žanrovski etiketirati, onda su oni pripadnici novog »novog vala«, a nešto svežija kovanica ovog fenomena jeste »dancepunk«. I jedna i druga su smislene, imajući u vidu što zapravo ovi dečki nude…
    Prije svega, treba napomenuti da je produkcijsko uobličavanje njihova zvuka uradio njujorški veoma trendy producentski tim The DFA. Karakter njihova postupka jeste stara svirka u novome ruhu. »Echoes« je očiti primjer tome.
    Album otvara odlična, po meni najplesnija »Olio«, čiji minimalni 808 ritmovi prizivaju plesni trans, dok nas u svijet zanosa i ushićenja (što je značenje naziva skupine), uvodi zanimljiv, na ivici raštimovanosti, stil pjevača skupine Lukea Jennera. Zanos se nastavlja u klasičnoj rok intrumentalnoj postavi oštre gitare, lucidnih bas deonica i izlomljenih ritmova pjesme »Heaven«. »Open Up Your Heart« je jedina balada, dok nas »I Need Your Love« pulsirajućim minimalizmom vraća na cyber punk podijum. »The Coming of Spring« je najčvšća pjesma potpune post punk zvučnosti, na čiju se bučnost umiksava mega hit sa početka teksta »House of Jealous Lovers«. Poskakivanje definitivno ne prestaje ni na basom upletenoj »Echoes«, u kojoj pjevač zvuči kao Rotten iz svojih P. I. L. dana. Zatišje pred buru je jednostavna »Killing«, a buru pridruženja u »klub« plesa donosi njihov aktualni singl »Sister Savior«. Vrhunac! Album zatvaraju dominantno gitarska »Love Is All« i na posljetku gotovo netipična za Rapture, tiha, akustična pjesma »Infatuation«. Dečki dokazuju da su sposobni i za to…
    Novi »novi val«, iako zapao kao i mnoge stvari u hiperprodukcijsko ništavilo, stavlja sa pravom među svoje nosioce i mladu skupinu Rapture. Energija koju oni emitiraju nije revolucionarna, ali jeste ipak nova. Pa zaplešite!

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay