Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stjepan Tomaš »Halo, ovdje komandosi!« (Matica hrvatska, Osijek, 2003.)

Knjiga uglednog osječkog pisca Stjepana Tomaša  »Halo, ovdje komandosi!« spada u najuspjelija ostvarenja ovog vrijednog književnika, i ako postoji itko tko misli da na ovim prostorima (još) nema otmičara i(li) ucjena za veliku lovu, onda se, po Tomaševu roman u grdno vara. Eto, oni su stigli već i u Mederevac, što znači da će koliko sutra biti, ne daj Bože, u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Pakracu, Subotici (sic!) …A da su na ovim našim nesretnim prostorima (od Sarajeva do Prištine, preko Novoga Sada i Beograda) prisutni i od prije turobnih devedesetih minula stoljeća, svima nam je znano…No, ovo nije samo roman o kriminalu, nego i o našem kriminalnom životu. Toliko smo preokupirani svagdanjim brigama i »brigama« da zaboravljamo na mlađi naraštaj (čak i na svoju djecu), te im oduzimamo ljubav, nježnost, slobodno vrijeme i prostor za igru. Tek kada se zgodi kakva tragedija, zamijetimo nebrigu (svoju, napose) za mlade. O svemu tome govori ovaj suvremeni krimić, koji je i veseo i tužan na mahove, ili sve to skupa. Roman »Halo, ovdje komandosi!« vam, upravo kada odahnete, sprema na kraju pravo iznenađenje. Summa summarum, čuvajte se: i vas komandosi mogu čekati upravo iza sljedećeg ugla! …
    Stjepan Tomaš je rođen 2. siječnja 1947. godine u Novoj Bukovici, kod Slatine. Osnovnu je školu završio u Đurđenovcu, gimnaziju u Našicama, a Filozofski fakultet na zagrebačkom Sveučilištu. Šest je godina radio kao srednjoškolski profesor hrvatskoga jezika u Bijelom Manastiru. Od 1977. godine živi i djela u Osijeku. Tomaš piše pripovijetke, romane, radio-drame, te radio-igre za djecu, kao i drame za odrasle. Dosad je objavio dvadesetak knjiga, od kojih čak šest za djecu. Tekstovima za djecu zastupljen je u nekoliko antologija, pregleda i priručnika te u osnovnoškolskoj čitanci i lektiri. Njegovo djelo »Mali ratni dnevnik« prevedeno je na talijanski jezik (Milano, 1994.) te na slovački (Bratislava, 1977.), a prevođen je i na mađarski i slovački jezik, kao i na esperanto. Od značajnijih djela izdvajamo: »Drame« (1999.), »Pas koji je čitao s usana« (2001.), te spomenuti »Mali ratni dnevnik« iz 1994. godine.

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay